Energia E.ON x Via Transilvanica

O echipă a plecat de la nord, una de la sud. Misiunea comună? Să parcurgă cei 1.400 de km de pe Via Transilvanica, în regim de ștafetă. Provocarea celor 32 de echipe? Să se întâlnească la mijlocul traseului, după 32 de zile. Am urmărit în timp real progresul echipelor noastre și #EnergiaLuiImpreuna pe harta de mai jos.

În jurnalul de călătorie, am marcat cei mai importanți pași ale acestora și experiențele lor unice.

Jurnal de călătorie

Ziua 1

Prima zi pe Via Transilvanica, startul la nord și sud

 • ruta nord: Putna - Sucevița - Vatra Moldoviței - Sadova
 • ruta sud: Drobeta-Turnu Severin - Balotești - Cireșu - Isverna

Zilele 2 & 3

Primul weekend pe Via Transilvanica

Cred că acestea sunt locurile în care Dumnezeu și-a pus palma și a lăsat natura așa cum este ea, neschimbată de om și de timp. Și am trecut prin niște locuri în care timpul chiar are răbdare cu oamenii. Este incredibil să vezi și să trăiești așa ceva, chiar și numai pentru câteva ore sau zile. Faceți-vă timp, luați-vă gașca și mergeți pe Via Transilvanica! Este un traseu atât de bine marcat, în care găsești la tot pasul informații și nu ai cum să te rătăcești.” Claudiu, team leader 1 Nord

Ziua a treia venit ca o recompensă pentru tot efortul depus anterior pe porțiunile asfaltate. Am dat de priveliști pitorești, acel verde cât cuprinde, la care am adăugat noi aceeași voie bună care ne-a caracterizat grupul în toată această călătorie. În plus, am atras cu noi și alți drumeți, inclusiv doi mici necuvântători. Lăbuș și partenerul lui Mânuță, ne-au însoțit și au alungat orice pericol din cale, chiar dacă au trebuit să își măsoare forțele cu câinii de la o stână ce ne-a ieșit în cale.” Bogdan, team leader 1 Sud

Claudiu pasionat de culmile montane și Bogdan alergător montan ultra, cei doi team leaderi ai primelor echipe, duc acum acasă și la birou, prietenii din E.ON.

Ziua 4

Muntele e spectacol și pe ploaie

 • ruta nord: Sadova - Pasul Mestecăniș - Vatra Dornei
 • ruta sud: Isverna - Obârșia Cloșani - Valea Cernei

Ziua 5

Doza de energie de la soare

Continuă aventura echipelor 2 nord și sud.

Ziua 6

Viața în satele ce se ascund în munți

Resurse umane + resurse naturale. De aceea a ales Nicoleta să fie team leaderul echipei 3 sud în drumeția pe poteci de pădure și sate pe culmile munților pe care a început-o astăzi. Ea crede că oamenii și natura, trebuie să se întâlnească. Functional training, trail run, 8 vârfuri de peste 2.500 m la activ, schi, moto, alături de copii în drumeții este Sile, team leaderul echipei 3 nord. El garantează prietenilor din E.ON o experiență pe care aceștia cu siguranță vor dori să o repete.

 • ruta nord: Vatra Dornei - Lunca Ilvei
 • ruta sud: Valea Cernei - Crușovăț

Ziua 7

„Țara Minunilor” la cota 1350

Urmăriți a doua zi de aventură a echipelor 3. Și a necuvântătorului ce li s-a alăturat la sud.

 

 

Ziua 8

O zi de inspirație

Când vine vorba de adusul oamenilor laolaltă, Flavia este printre cei mai pricepuți la E.ON. Astăzi, conduce echipa 4 nord pe trasee cu urcări și diferențe mari de altitudine, pe 70 km. După cei aproape 400 km făcuți recent pe Camino, aceste trasee le va folosi ca oportunitate pentru noi prietenii.

85 de km va parcurge Georgiana și echipa 4 sud. Creativitatea ei vine și din anii de expediții montane, în deșert și numeroase colțuri ale lumii. Știe că nu se vor întoarce obosiți, ci dornici să o ia de la capăt.

Cele două echipe vor parcurge la pas:

 • ruta nord: Lunca Ilvei - Petriș
 • ruta sud: Crușovăț - Iabalcea

Vineri seara, ajunși la Tășuleasa Social, locul unde Via Transilvanica a luat ființă. Ce face Liber?

Zilele 9 & 10

Al doilea weekend pe Via Transilvanica

„Seara, în jurul unui foc de tabără, nu ne mai opream din împărtășit impresii. Ne-am adus aminte și de vorbele lui Ioan Slavici din Moara cu Noroc: „Omul să fie mulțumit cu fericirea colibei sale pentru că, dacă e așa, nu banii, ci liniștea casei te face cu adevărat fericit". Într-o oază de liniște, fără semnal la telefon și fără internet în „casa noastră" pentru o noapte, am simțit cu toții cum liniștea interioară și cea a colibei fac omul cu adevărat fericit.”

Pentru echipa Flaviei, au fost 3 zile cu peste 70 km de parcurs, dar și cu multe povești și răsete. „Am trecut prin două parcuri naționale atât de frumoase încât ne-au făcut să uităm de durerea picioarelor. Am râs mult, când unul dintre colegi a simțit că are nevoie de o pauză ne-am oprit, ne-am odihnit în iarbă, ne-am oblojit rănile și am ajuns la cazare mai fericiți decât am plecat. Un astfel de sentiment îți dă #EnergiaLuiImpreuna.”

Ziua 11

Când nu mai ai internet și semnal, și nici nevoie de ele

Campioană la înot, Monica nu a renunțat la provocări nici la E.ON. Identifică riscuri și oportunități, iar personalitatea ei activă nu se oprește nici în afară. A ghidat peste 1500 de români pe trasee provocatoare, iar astăzi dorește să insufle același apetit de viață echipei 5 nord.

Mihai poate fi descris prin disciplină, obiective și experiențe. Atât la serviciu, cât și în afara lui. Ca team leader al echipei 5 sud, promite splendoare și spectacol.

 • ruta nord: Petriș - Monor
 • ruta sud: Iabalcea - Secu

Ziua 12

Drumeții și peripeții cu ... urși?

Echipele 5 în a doua zi pe Vie. Peripeții și predări de ștafetă.

Ziua 13

Locuri de basm pe Via Transilvanica

Sabin ar spune că atunci când crezi că nu mai poți, mai poți puțin. Preia astăzi ștafeta de la echipa 6 sud, condusă până aici din nou de Mihai și e mânat nu doar de locurile spectaculoase, cât de oamenii ce îi sunt alături.

Pe 14 Sile preia a treia sa echipă la nord, echipa 7,  fiindcă a promis. A promis că vei dori să te reîntorci.

 • rute nord: Monor - Brâncovenești - Cașva
 • rute sud: Secu - Gărâna - Caransebeș

Ziua 14

Ducem energie bună, acolo unde e nevoie

„O zi încărcată de emoție și recunoștință, pe care cu siguranță n-o vom uita niciodată.” Drumeție și acțiuni de voluntariat pentru copii.

Ziua 15

Împreună trecem peste orice obstacol

În ziua 15 de traseu, cei din nord au avut parte de vreme rea, dar #EnergiaLuiImpreună i-a făcut să ajungă cu bine la destinație. În sud, colegii noștri au fost conduși și de această data de Urs și Liber, cei doi câini deveniți deja celebri în compania noastră.

 • rută nord: Cașva – Brădețelu
 • rută sud: Caransebeș - Oțelu Roșu

Ovidiu și echipa 8 Sud au avut o zi lungă și plină de voie bună, în care au parcurs aproape 30km din Caransebeș, peste văi și dealuri până în Oțelu Roșu. Și echipa 8 nord condusă de Flavius a avut parte de o zi ideală pentru drumeții și experiențe faine.

Zilele 16 & 17

Al treilea weekend pe Via

 • rută nord: Brădețelu - Câmpu Cetății - Sovata
 • rută sud: Oțelu Roșu – Marga - Bucova - Sarmizegetusa Ulpia Traiana

Pentru Flavius și echipa 8 nord „traseul din ziua 2 a fost pur și simplu EPIC!  Pentru Ovidiu și echipa 8 sud „ziua de sâmbătă a fost o zi mai scurtă, însă care ne-a dat puține bătăi de cap din pricina traseului. Marcajul nu e foarte clar, pe anumite porțiuni traseul a fost de curând modificat și nu e foarte bine semnalizat, vegetația e foarte mare în anumite zone, dar într-un final am ajuns la destinație în satul Marga.”

Ziua 18

Șase fete în drumeție, dacii și romanii

Adriana alături de echipa 9 nord, formată din 6 fete, au plecat de la Sovata ( județul Mureș) și au luat la pas cei 17 km ca să ajungă până la Praid (în județul Harghita). Au trecut prin pădure, pe malul unor pârâuri de munte, s-au bucurat de poienițele ce le-au luminat traseul, dar mai ales de localnicii ce le-au purtat de grijă, uimiți fiind că sunt un grup numai de fete.

Echipa 9 sud, condusă de Monica, declară: „Am plecat plini de entuziasm de la cazarea din Sarmizegetusa. După o vizită scurtă la situl arheologic Sarmizegetusa Ulpia Traiana ( Țara Hațegului), am intrat pe traseul ce ne duce spre Hobița Grădiște. Pe alocuri, mure, zmeură și nuci. Un decor perfect. Toate acestea au făcut ca traseul să fie unul de poveste pe măsură ce ne apropiam de lacul Ostrovu Mic (tot în județul Hunedoara).

 • rută nord: Sovata - Praid
 • rută sud: Sarmizegetusa Ulpia-Nucșoara

Ziua 19

Echipa face diferența, când ploaia se ține scai

Fără ploaie și fără noroi nu are farmec mersul pe munte. În același timp, colegii care se apropie tot mai mult, venind din Nord, spun că spectacolul ploii a fost cel care a creat cele mai fantastice priveliști de pe traseu.

 • rută nord: Praid - Atia
 • rută sud: Nucșoara - Hobița Pui

Echipa 9 sud condusă de Monica, a avut de mers o bucată bună de drum, peste 25 de kilometri ce i-au parcurs în câteva ore. Echipa 10 nord, condusă de Liviu, și-a început aventura la Praid, după ce au preluat ștafeta de la echipa Adrianei.

Ziua 20

Fiecare km parcurs, aduce un plus de energie

Liviu și echipa 10 nord au continuat drumul pe ruta Atia - Lupeni. 24 de km străbătuți prin locuri cu tradiție, așezăminte cu valoare istorică și culturală și le-a fost dat să cunoască spiritul secuiesc, acolo la vatra sa, în județul Harghita. 

Echipa 10 sud cu Silviu leader, a preluat ștafeta de la Monica și echipa ei. Aceștia au pornit de la Hobița (Pui) și au mers la pas 15 km, până la Fundătura Ponorului, pe un traseu de dificultate medie. Destinația finală a echipei 10 sud este Sarmizegetusa Regia, dar despre asta vom aduce vești mâine, pentru că până acolo sus, la aproape 1.400 de metri altitudine mai sunt câteva zeci de kilometri, așa că e nevoie de două zile ca să te poți bucura de fiecare pas pe care îl faci pe această bucată de traseu.

 • rută nord: Atia - Lupeni
 • rută sud: Hobița Pui - Fundătura Ponorului

 

Ziua 21

Sprijin, umanitate, umor, plus gustul copilăriei

Este modul, pe cât de simplu, pe atât de complet, de a descrie #EnergiaLuiImpreuna. Și nu este o definiție dată de la distanță, ci o trăire pe viu a unui jurnalist, care a petrecut ziua de 21 septembrie pe Via Transilvanica, alături de echipa 11 Nord condusă de Liviu. 

Din Nord, de la Lupeni, Liviu a continuat călătoria, preluând un alt echipaj de colegi E.ON, echipa 11, la care s-a alăturat Ligia Voro, jurnalist - Transilvania Business. Colegii noștri au râs și au povestit mult, au schimbat impresii și au făcut multe fotografii ca să aducă cu ei frumusețea locului prin care au trecut. Au ajuns până la Odorheiu Secuiesc după ce au parcurs împreună 24 de km. Aici a preluat ștafeta Sile Șandru, care îi va ghida pe colegii noștri în următoarele trei zile.

Silviu și echipa 10 sud au adăugat încă 45 de km la cei 900 deja parcurși de colegii noștri pe Via Transilvanica.

 • rută nord: Lupeni - Odorheiu Secuiesc
 • rută sud: Fundătura Ponorului - Sarmizegetusa Regia

Ziua 22

Distanța dintre echipe se micșorează, energia crește

Colegii au parcurs încă 40 de km și au oglindit frumusețile naturii: munții din Hunedoara și pădurile spectaculoase din Harghita. Ne apropiem tot mai mult, dar nu de un final, ci de momentul în care unim #EnergiaLuiImpreuna, pentru a-i da și mai mare putere.  

Echipa 12 Nord, condusă de Sile a plecat de la Odorheiu Secuiesc și înnoptează 20 de km mai târziu, în satul Rareș (comuna Mărtiniș, Harghita). 

Fiecare membru al echipei 11 sud a primit un mic cadou de la team lead-ul lor Doru, un simbol pe care și l-au agățat de ghiozdane, „pentru a ne diferenția de ceilalți drumeți. Da, un simbol al apartenenței la un grup care-și unește energia și în acest fel”, spune Doru.

 • rută nord: Odorheiu Secuiesc - Mărtiniș
 • rută sud: Sarmizegetusa Regia - Măgureni (Schitul Măgureni)

Zilele 23 & 24

Weekend de foc pe Via Transilvanica

Echipa 11 sud condusă de Delu au predat ștafeta pe 23 septembrie către echipa 12 sud, condusă chiar de soția acestuia, Adriana.

„Am plecat din Măgureni fără să vorbim prea mult, echipa fiind cuprinsă de liniștea locului și impresionată de povestea gazdei noastre. Nu a trecut mult timp și au reînceput glumele între noi. Buna dispoziție și Țuțu ne-au însoțit pașii. Spre final, și cea mai grea porțiune din traseu, baieții au ajutat fetele să își ducă bagajul. Am încheiat traseul ca prieteni, nu doar colegi.”

Echipa 12 sud a preluat #EnergiaLuiImpreuna sâmbătă, pe 23 septembrie și au continuat traseul pe Via Transilvanica până duminică, 24 septembrie. Ciungu Mare este un sat uitat de lume în vârf de munte, fără magazin, făra dispensar, dar care are câțiva oameni simpli și muncitori. Colegii au stat mult de vorbă cu nenea Dinu și soția lui. Au dat o mână de ajutor și la treburile casei. Baieții au adăpat animalele și au ajutat la mulsul vacilor.

În satul Romosel, Țuțu a hotărât că misiunea lui a fost îndeplinită. S-a întors înapoi în libertate, după 60 de km parcurși alături de colegii noștri. „Noi credem că și-a găsit o nouă misiune și, cu siguranță, va avea grijă și de alți drumeți pe Via Transilvanica”, spune Adriana.

Echipa 12 nord și-a continuat aventura de 3 zile pe Via Transilvanica, parcurgând aproximativ 70 de km la picior.

„Nu aș fi crezut că finalul de septembrie o să ne pregătească așa ceva, două zile la rând, la temperaturi de 39 - 40 de grade Celsius. Traseul de la Odorhei la Martiniș, Dârjiu și apoi Archita este un traseu unde umbra este o raritate.  Fiecare stejar întâlnit a fost un motiv de odihnă..

 • rută nord: Rareș (com. Mărtiniș) – Dârjiu - Archita
 • rută sud echipa 11: Măgureni - Ciungu Mare
 • ruta sud echipa 12: Ciungu Mare - Cugir

Ziua 25

Cea mai tare zi de luni din viața de corporatiști

Cea mai tare zi de luni „la muncă” - spun asta cei care au pedalat 38 de km pe Via Transilvanica. Prima experiență de acest fel la care s-au încumetat nouă colegi. Chiar dacă pare mai ușor decât mersul pe jos, în realitate lucrurile nu stau chiar așa, pentru că diferențele de nivel și zonele prin pădure cu pante mari le-au dat și lor bătăi de cap. Dinspre sud, colegii au ajuns până în județul Alba, la Cugir, unde după un cod roșu de furtună și inundații și cinci mesaje RO Alert, nimeni nu ar fi crezut că mai pot continua drumeția.

Echipa 13 nord, condusă de Claudiu, a parcurs în realitate 50 de km, pentru că au făcut și un ocol ca să ajungă la locul de unde au preluat ștafeta în cea de-a 25-a zi pe Via Transilvanica.

Echipa 12 sud, condusă de Adriana a poposit duminică seara la Cugir, unde au fost martorii unei furtuni puternice.

 • rută nord: Archita- Criț – Saschiz
 • rută sud: Cugir - Pianu de Sus

Ziua 26

Fapte bune pe drumul care unește

Echipa 13 Sud, formată din colegi de la Cyber Security și condusă de Mihai, care ne povesteșcă că „a fost o zi de toamnă călduroasă, începută cu o prezentare despre energie și protecția mediului, susținută în fața a 30 de elevi la școala din Pianu de Sus, urmată de o drumeție peste dealurile care duc spre localitatea Sebeș.”

Echipa 13 Nord și-a schimbat astăzi coechipierii, dar a preluat de la bicicliștii de ieri curajul și buna dispoziție. La cârma ei a rămas Claudiu care a spus: „am avut parte de o călătorie mult mai relaxantă decât cea de ieri. Am mers 20 de km, cea mai mare parte a ei prin pădure și pe dealuri. Singurul sat prin care am trecut a fost Daia. Nu am avut net, ceea ce ne-a prins foarte bine, mai ales nouă, celor care lucrăm în Call Center, să nu vorbești o zi la telefon ni se pare ceva de neimaginat.”

 • rută nord: Saschiz - Șapartoc
 • rută sud: Pianu de Sus - Sebeș

Ziua 27

Recomandări de pe Via Transilvanica

Echipa 13 sud a fost la o școală din Sebeș, înainte de a porni pe Via Transilvanica. Colegii au spus ca a fost foarte plăcut să le vorbească copiilor și să le răspundă la întrebările lor despre energie, încât, după experiența de astăzi, le recomandă tuturor colegilor să încerce să fie „dascăli pentru o zi”.

În Nord, ștafeta a fost preluat de către echipa 14, condusă de Gheorghiță (GP), care a parcurs 25 de km pe jos, de la Șapartoc la Stejărenii ( județul Mureș).

 • rută nord: Șapartoc - Stejărenii
 • rută sud: Sebeș - Cetatea Alba Iulia

Ziua 28

Energia pe care o dăm mai departe

Echipele care vin din Nord și Sud sunt tot mai aproape una de cealaltă. 

Team Lead-ul Gheorghiță a continuat drumul și astăzi alături de un set nou de colegi. Împreună au format echipa 15 Nord și au parcurs o porțiune foarte frumoasă de drum din zona săsească, de la interesecția județelor Mureș și Sibiu. De la Stejărenii până la Mălâncrav au făcut 17 kilometri. S-au încărcat cu energie și au oferit la rândul lor energie.  GP a predat ștafeta Nicoletei la final de zi, despre care vom auzi la finalul celei de-a 29 zi a aventurii.

Echipa 14 Sud, condusă de Liviu, a mers o zi întreagă pe drum de asfalt, dar mai mult prin poieni, ogoare și păduri, până au ajuns în localitatea Secășel.

 • rută nord: Stejărenii - Mălâncrav
 • rută sud: Cetatea Alba Iulia - Secășel

Ziua 29

În mai puțin de 100 de km ajungem la linia de finish

Mai este atât de puțin și ne vedem visul împlinit! În tot acest timp, locurile minunate ale Transilvaniei și istoria ei amplifică curiozitatea colegilor și #EnergiaLuiImpreuna.

Echipa 15 sud s-a bucurat de colinele Transilvaniei și de pajiștile semi-uscate, dar atât de frumos luminate în culorile toamnei. 

Echipa 16 nord condusă de Nico a pornit la pas vineri dimineața pe distanța Mălâncrav – Biertan. 

 • rută nord: Mălâncrav -  Biertan
 • rută sud: Cetatea Secășel - Blaj

Zilele 30 & 31

Pe ultima 100 de km, depășim limite

A fost al cincilea weekend pe Via Transilvanica, iar emoția e tot mai mare, pentru că mâine este ziua cea mare, când toți liderii, veniți din Sud și din Nord, își dau mâna la Axente Sever, acolo unde marcăm cei 1.400 de km parcurși în această aventură. 

Echipa 16 nord a continuat sâmbătă drumul pe care l-a început vineri și a ajuns până la Mediaș. Duminică dimineața, la prima oră a dimineții, pe ruta Nord, echipa 17 Nord condusă de Claudiu a preluat ștafeta de la echipa Nicoletei.   

Colegii din echipa 16 sud, condusă de Silviu a plecat sâmbătă dimineața de la Blaj și a parcurs peste 40 de kilometri până la Șeica Mică, unde au ajuns duminică după-masa. 

Pe 2 octombrie, la 32 de zile de la start, ultimii 21 de kilometri vor fi parcurși de liderii echipelor care au făcut posibil ca fiecare bucată de traseu să se unească cu alta.

 • rută nord: Biertan - Mediaș - Bazna - Târnava
 • rută sud: Blaj - Șeica Mică

Ziua 32

Am încununat #EnergiaLuiImpreuna la Alba Iulia

Ultimii 21 de kilometri au fost străbătuți de liderii echipelor noastre, care și-au dat apoi întâlnire la Axente Sever, locul în care marcăm faptul că am străbătut împreună toată Via Transilvanica. Am reușit și ne mândrim cu asta! 200 de colegi au parcurs toți cei 1.400 de km în 32 de zile. La un loc, ei au adunat pe Via 11 milioane de pași. A fost un moment încărcat de emoție, pe care toți cei prezenți au simțit-o la Alba Iulia, unde în cadrul unui eveniment au încununat #EnergiaLuiImpreuna.

În calitate de partener pentru sustenabilitate, am pornit această aventură în care ne-am propus să parcurgem întreg traseul Via Transilvanica în sistem de ștafetă. Totul, în decurs de o lună. Și am reușit!

 • rută nord: Târnava - Axente Sever
 • rută sud: Șeica Mică - Axente Sever
Ai nevoie de ajutor?