8 practici pentru maximizarea investiției la prosumatorii cu panouri fotovoltaice

8 practici pentru maximizarea investiției la prosumatorii cu panouri fotovoltaice

Ce rol are un prosumator?

Evoluția tehnologiei a făcut ca producția de energie verde, din surse regenerabile să fie tot mai accesibilă. Un prosumator cu un sistem fotovoltaic nu numai că își reduce dependența de rețea, dar contribuie și la stabilitatea și sustenabilitatea pieței de energie. Prosumatorii nu mai sunt doar consumatori pasivi de energie electrică. Prin generarea propriei energii, prosumatorii își pot reduce amprenta de carbon, pot reduce costurile cu energia și chiar pot contribui cu excesul de energie la rețea, beneficiind atât ei, cât și comunitatea mai largă.

Dar tu, ca prosumator cu panouri fotovoltaice, cum îți poți maximiza impactul pozitiv?

1. Poziționarea panourilor fotovoltaice

Un pas foarte important de luat în calcul la instalare, în funcție de acoperiș sau spațiul de la sol. Știm deja că, pentru emisfera nordică în care se află și țara noastră, montajul ideal pentru panouri este cu orientare spre sud, la un unghi cuprins între 10-45°. Astfel, razele solare cad direct pe suprafața panoului.

1 kW de putere instalat poate genera peste 1.100 kWh/an*

Panourile cu orientare spre est produc energie în prima parte a zilei, în timp ce orientarea spre vest produce în a doua parte a zilei. O altă configurație potrivită, ar fi orientarea est-vest, care ar crește producția și la miezul zilei.

 

2. Compensarea cantitativă a energiei injectate în rețea

După instalarea sistemului PV și obținerea certificatului de racordare cunoscut ca certificat de prosumator, este foarte important să închei un contract de vânzare-cumpărare a energiei electrice cu furnizorul tău de energie electrică. Doar așa, vei plăti pentru energia pe care o consumi din rețea și vei vinde către furnizor energia pe care o produci și o injectezi în rețeaua de distribuție. De asemenea, energia produsă și necompensată, îți va fi plătită conform facturilor de report, la 24 de luni după emiterea lor.

3. Optimizarea producției și consumului de energie

Adică, alinează-ți consumul la producție sau altfel spus, crește autoconsumul! Panourile fotovoltaice generează cea mai mare parte a energiei în timpul zilei, între orele 11 – 16:00. Prin programarea echipamentelor care consumă multă energie, cum ar fi spălatul rufelor sau folosirea mașinii de spălat vase în orele de vârf de lumină solară, poți maximiza autoconsumul și reduci dependența de rețea.

Cum poți face asta?

  • Prin monitorizarea curbei de consum = istoricul consumului de energie electrică, ce poate fi citită la nivel orar sau chiar mai des cu ajutorul contorului inteligent deja instalat odată cu panourile și vizualizată în aplicația invertorului.
  • Prin utilizarea echipamentelor mai ales atunci când soarele e sus pe cer – muți orele de funcționare de dimineața și seara spre după-amiază.
  • Pentru cei cu buget mediu, prin achiziția, înlocuirea, investiția în aparate eficiente din punct de vedere energetic poate reduce semnificativ consumul de energie. Caută echipamente de clasă energetică superioară și smart, programabile, pentru a controla funcționarea lor oricând, chiar și de la distanță. Dacă nu poți face acest lucru cu echipamentele, poți instala lumini LED și prize inteligente, smart, programabile. Integrarea lor cu asistenți virtuali precum Alexa, Google Assistant, fac controlul consumului mai ușor. Nu uita de izolarea locuinței și înlocuirea ferestrelor.
  • Pentru cei cu buget ridicat, opțiunea poate fi electrificarea completă a locuinței. 

4. Implementarea soluțiilor de stocare a energiei

Achiziția și instalarea unor acumulatori, baterii pentru stocarea excesului de energie produsă în timpul zilei, pentru utilizare pe timp de noapte sau în perioadele de lumină solară scăzută. Acest lucru reduce dependența de rețea și îți poate asigura o furnizare continuă de energie regenerabilă.

5. Mentenanța sistemului fotovoltaic

Atât timp cât panourile tale funcționează, mai mult decât o inspecție anuală pentru potențiale probleme de cablare și alte probleme cauzate de expunerea lor în aer liber, nu e necesară.

Totuși, depunerile de praf, frunze pe suprafața panoului reduc puterea acestuia de a capta energia solară, fenomele meterorologice extreme precum grindina, pot afecta integritatea panoului.

Pentru a-ți asigura funcționarea la un randament maxim, panourile fotovoltaice necesită anual, servicii de curățare și verificări prestate de personal autorizat, nu doar pentru păstrarea garanției, cât și din motive de siguranță. 

6. Deținerea unui vehicul electric (EV)

Asocierea sistemului fotovoltaic cu un vehicul electric creează un ciclu puternic de sustenabilitate. Instalezi o stație de încărcare pentru mașini electrice acasă, îți încarci mașina cu energie solară curată, generată la domiciliu și îți reduci dependența de combustibili fosili pentru transport, dar și emisiile de CO2.

7. Apartenența la o comunitate de energie

Deși România a transpus directiva europeană RED II referitoare la înființarea comunităților de energie regenerabilă în OUG 163/2022, lipsa normelor de aplicare și reglementare fac imposibilă punerea în practică. Apartenența la o comunitate de energie ca persoană fizică, juridică, publică, poate însemna partajarea energiei între membri, compensarea cantitativă între multiple locuri de consum și producție, accelerarea instalării contoarelor smart și încurajarea parteneriatelor de tip public-privat care pot impulsiona inovațiile în piața de energie verde.

În timp ce rețeaua evoluează pentru a găzdui mai multă energie regenerabilă, consumatorii din zonele rurale sau mai puțin dezvoltate se pot confrunta cu provocări legate de conectivitatea și fiabilitatea rețelei. Colaborarea cu instituțiile locale și comunitățile energetice pot fi de folos în fața acestor provocări. Pe lângă obstacolele financiare, lipsa cunoștințelor juridice, tehnice, comerciale și a unei informări aliniate între stat, furnizori, distribuitori de energie, se adaugă și blocajele socio-culturale. Românii sunt încă reticenți la „nou” și la organizarea de tip cooperativă, aspect legat și de

8. Învățarea continuă

Fii la curent cu progresele în tehnologia fotovoltaică, stocarea energiei și bunele practici de management al consumului. Profită de subvențiile guvernamentale, programe precum Casa Verde sau Electric Up oferă sprijin financiar pentru instalarea de sisteme fotovoltaice rezidențiale și business. Încheie contracte cu un furnizor de energie vizionar, care îți poate oferi informații actualizate despre noile tehnologii, reglementări și programe, și care are soluții cce îți pot îmbunătăți călătoria către sustenabilitate.

 

Adoptând aceste practici, prosumatorii cu panouri fotovoltaice pot deveni adevărați campioni ai eficienței energetice. Nu doar că îți vei reduce consumul, dar contribui și  la o rețea energetică mai curată și mai sustenabilă pentru toată lumea.

Surse:

  • https://joint-research-centre.ec.europa.eu/photovoltaic-geographical-information-system-pvgis_en 
  • Ghidul EnergiaTA

Te-ar mai putea interesa și

Câte panouri fotovoltaice sunt necesare unei case din România?

Câte panouri fotovoltaice sunt necesare unei case din România?

Citește mai mult
Ce este un prosumator și cum poți chiar tu să devii unul?

Ce este un prosumator și cum poți chiar tu să devii unul?

Citește mai mult
Ce sunt pompele de căldură și cum te pot ajuta să economisești bani

Ce sunt pompele de căldură și cum te pot ajuta să economisești bani

Citește mai mult
Ai nevoie de ajutor?