Acoperișurile verzi: ce sunt, cum funcționează și de ce contează

un articol de Anca Muraru

Sărbătorește Ziua Pământului prin modelarea unui stil de viață sustenabil
Anca Muraru E.ON
un articol scris de: Anca Muraru Jurnalistă de sustenabilitate
19.09.2024 Timp de citire: ~9 min

Cu toți aspirăm la orașe mai verzi, mai curate și mai sănătoase. Indiferent dacă motivația noastră vine din grija pentru mediul înconjurător, din dorința de a avea o viață mai sănătoasă sau, pur și simplu, din plăcerea de a ne bucura de mai multă natură în peisajul urban, beneficiile aduse de plante sunt incontestabile pentru noi toți.

Grădinile urbane, în special cele de pe clădiri, atrag atenția de ceva vreme, iar mulți dintre noi ne-am dori să vedem pe blocuri mai multe acoperișuri verzi, niște oaze urbane de care să ne bucurăm zilnic. Cu toate acestea, pentru a asigura siguranța și sustenabilitatea acestor spații, drumul de la idee la realitate implică multă expertiză.

Pentru a înțelege mai bine subiectul, am consultat mai mulți specialiști în domeniu.

Ce beneficii aduc spațiile verzi?

Dincolo de atractivitatea lor vizuală, spațiile verzi au beneficii concrete și pentru buzunarul propriu. Acestea reduc necesitatea de aer condiționat în timpul verii și nevoia de încălzire în timpul iernii, diminuând astfel consumul de energie și emisiile de CO2. De asemenea, vegetația ajută la gestionarea apelor de ploaie, prevenind inundațiile și crescând capacitatea de reținere a apei. Pe lângă beneficiile ecologice, spațiile verzi urbane contribuie la crearea de noi habitate și la creșterea biodiversității. 

Din punct de vedere social, unul dintre principalele beneficii ale spațiilor verzi urbane pentru locuitori este îmbunătățirea sănătății acestora. S-a demonstrat că spațiile verzi pot îmbunătăți longevitatea și calitatea vieții în zonele urbane, mai ales dacă în jurul acestor grădini se creează și comunități, după cum am observat și în caracteristicile zonelor albastre, 

De asemenea, zonele verzi urbane pot aduce beneficii economice pentru municipalități și pentru locuitori. De exemplu, arborii purifică aerul și reduc astfel costurile pentru măsurile de prevenire a poluării. Mai mult, pot atrage turiști, generând locuri de muncă și venituri prin valorile estetice, istorice și recreative ale parcurilor urbane.

În ceea ce privește acoperișurile verzi, Roxana Triboi, consultant și cercetător în politici și strategii alimentare, explică:

„Agricultura urbană practicată pe acoperiș nu doar că îmbunătățește estetica urbană, dar contribuie semnificativ la reglarea termică a orașelor, combaterea insulelor de căldură urbană, protejarea biodiversității și oferirea accesului la alimente sănătoase, cultivate fără pesticide și în cadrul unui sistem de circuit scurt.”

Ce sunt acoperișurile verzi?

Grădinile pe acoperiș sau acoperișurile verzi fac parte din spectrul de spații verzi pe care le întâlnim în mediile urbane și rurale. Create în mod corect, ele pot înfrumuseța, dar și proteja clădirea din punct de vedere al hidroizolației și izolației termice. 

Totuși, acoperișurile verzi nu sunt o noutate sau o raritate. Din informațiile pe care le avem, acoperișurile verzi datează de mii de an, când structurile acestora erau, de fapt, gazonul și plantele de deasupra peșterilor. Cel mai faimos exemplu îl reprezintă Grădinile suspendate ale Babilonului, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice, construite în jurul anului 500 î.Hr. 

Mai recent, știm că până la sfârșitul secolului XIX, în țările nordice și scandinave, acoperisul cu iarbă și muschi pe pat de scoarță de arbori era cel mai popular tip de acoperiș folosit în zonele rurale. Începând cu anii 1960, tehnologia a evoluat, iar acoperișurile verzi au luat diverse forme.

În momentul de față, există numeroase exemple de acoperișuri verzi care demonstrează potențialul acestora de a transforma mediul urban, atât la nivel internațional, cât și național. 

De exemplu, în București, există acoperișuri verzi în Promenada Mall, în căminele din Regie, pe multiple clădiri de birouri, dar și pe câteva blocuri construite în perioada comunistă. De asemenea, și în alte orașe din țară găsim grădini pe acoperișurile unor clădiri. Numărul lor nu este mare, dar este în creștere. 

Peisagista Teodora Morar explică:

„În ultimii ani, se caută tot mai mult proiecte pe acoperișuri sau terase. Lipsa locului la sol este principalul motiv, dar acestea nu trebuie să înlocuiască spațiile dintre clădiri, ci doar să suplimenteze cu funcționalitate și beneficii de reducere a temperaturii.”

Un exemplu de grădină urbană instalată de Urban Cultor, companie care oferă soluții de agricultură urbană, este o grădină amenajată pe terasa unei companii din centrul Bucureștiului, care a fost realizată cu implicarea angajaților. Grădina ajută la furnizarea de produse proaspete și locale pentru angajați.

La nivel internațional, faimosul acoperiș al Marina Bay din Singapore, Roofpark Vierhavenstrip din Rotterdam, Zorlu center din Istanbul, Acros Fukuoka din Japonia sau Oslo Opera House sunt doar câteva dintre exemplele actuale. 

În Franța, întâlnim câteva acoperișuri verzi care au îmbrățișat agricultura urbană și au creat adevărate ferme. 

 Topager, un startup din Paris, a transformat agricultura urbană într-o adevărată artă, ducând conceptul de grădini pe acoperiș la nivelul următor. Începând cu un proiect experimental pe acoperișul școlii AgroParisTech, fondatorii companiei au explorat potențialul acoperișurilor urbane pentru cultivarea legumelor și plantelor. Prin experimentele lor, au demonstrat că plantele cultivate pe acoperișuri sunt sigure pentru consum, chiar și în condițiile poluării urbane.

Ferma urbană de pe opera Bastille Paris, proiect câștigător al apelului de proiecte Parisculteurs 1 organizat de Primăria Parisului în 2007, este un alt exemplu ce merită menționat. Această fermă urbană se extinde pe o suprafață de 2.500 m² de acoperișuri și 2.000 m² de fațade la Opera Bastille. Aceste acoperișuri cultivate folosind principii de agroecologie, produc o varietate largă de fructe și legume cu calități gustative excepționale, culese dimineața și distribuite în aceeași zi. 

Un alt exemplu este Nature Urbaine, cea mai mare fermă urbană de pe acoperișuri din Europa, situată pe acoperișul pavilionului 6 de la Paris Expo Porte de Versailles. Este un loc unic destinat atât familiilor, grupurilor, cât și întreprinderilor. Deschisă de la începutul lunii aprilie până în septembrie, ferma acoperă o suprafață de 14.000 m² și adoptă tehnici de agricultură avansate, precum aeroponia și hidroponia, pentru a produce fructe și legume fără pesticide, respectând ciclurile naturale și minimizând impactul asupra mediului.

Roxana Triboi, consultant și cercetător în politici și strategii alimentare, ne explică:

„Agricultura urbană și acoperișurile verzi sunt componente esențiale în transformarea orașelor în spații mai verzi și mai sănătoase pentru locuitori. Ele nu numai că îmbunătățesc calitatea aerului și reduc efectul de insulă de căldură urbană, dar oferă și oportunități pentru comunități de a se angaja în producția de alimente locale și sustenabile, contribuind astfel la securitatea alimentară și la reducerea amprentei de carbon.”

Tipuri de acoperișuri verzi

Pentru a implementa un acoperiș verde, care se menține de-a lungul timpului, este important să se urmeze câțiva pași esențiali. Alegerea tipului depinde de mai mulți factori, inclusiv de structura clădirii, accesibilitate, buget și obiectivele specifice ale proiectului.

Acoperișurile verzi, fie ele extensive, semi-extensive sau intensive, au nevoie de mai multe straturi, cum ar fi stratul de vegetație, substratul pentru plante și cel de filtrare.  

Acoperișurile extensive, caracterizate prin plante care necesită puțină întreținere și sunt rezistente la secetă (de obicei, specii de Sedum), presupun un strat subțire de sol și sunt ideale pentru acoperișurile mari sau cele cu pantă de până la aproximativ 35 de grade.

Spre deosebire de acestea, acoperișurile intensive au adâncimea mai mare, pot susține o gamă largă de plante, inclusiv legume și chiar arbori, dar necesită o structură de suport mai robustă din cauza greutății mai mari. Acestea presupun verificarea capacității structurale a acoperișului, instalarea unei membrane impermeabile, un sistem de drenaj complex și substrat bogat pentru susținerea unei varietăți mari de plante. Deși sunt mai costisitoare și necesită un nivel mai ridicat de întreținere, oferă avantaje semnificative în termeni de izolație termică și diversitate a habitatelor pentru speciile de plante și animale. 

Indiferent de tipul de acoperiș verde ales, este crucial să se planifice cu atenție, luând în considerare capacitatea structurală a clădirii, accesibilitatea acoperișului, selecția plantelor și nevoile de irigație și drenaj. Investiția inițială poate fi mai mare, dar beneficiile pe termen lung, atât din punct de vedere ecologic cât și economic, sunt semnificative.

Așadar, am văzut deja beneficiile acoperișurilor verzi, am înțeles că în crearea unui astfel de proiect se ascunde mai mult decât ce vedem la suprafață și am evidențiat exemple de ferme urbane care contribuie la securitatea alimentară. Și dacă după aceste informații ne-am dori să vedem acoperișuri verzi pe cât mai multe clădiri, e important să înțelegem că implementarea este complexă și trebuie făcută de către specialiști.  

În următorul articol vom explora pas cu pas procesul de implementare a acoperișurilor verzi și vom discuta despre aspectele care trebuie luate în calcul atunci când planificăm o astfel de amenajare. 

Anca Muraru Jurnalist de sustenabilitate

Anca are o bogată experiență în domeniul comunicării și un interes profund pentru sustenabilitate. De-a lungul celor 16 ani petrecuți în acest domeniu, ea a explorat diverse aspecte ale industriei, la nivel local și internațional, concentrându-se pe promovarea proiectelor inovatoare și a unui viitor mai bun.


Te-ar mai putea interesa și

10 secrete ale longevității învățate de la locuitorii zonelor albastre

10 secrete ale longevității învățate de la locuitorii zonelor albastre

Citește articolul
Tot ce trebuie să știi înainte să cumperi o centrală termică

Tot ce trebuie să știi înainte să cumperi o centrală termică

Citește articolul
Baterii pentru panouri solare – merită investiția?

Baterii pentru panouri solare – merită investiția?

Citește articolul
Ai nevoie de ajutor?