Tot ce trebuie să știi înainte să cumperi o centrală termică

Un interviu cu sfaturi și recomandări de la expertul Vaillant, Adrian Cernea

E.ON Vaillant Adrian Cernea centrala termica
Emil berbecaru Gree E.ON
un interviu cu: Adrian Cernea Inginer Tehnic & Training, Vaillant
5.09.2024 Timp de citire: ~7 min

A venit toamna și, odată cu ea, se apropie și zilele răcoroase. Pregătirea casei pentru iarnă devine o prioritate. Un aspect important pentru confortul nostru în sezonul rece, atât în locuință, cât și la factură, este asigurarea unei surse de încălzire eficiente și fiabile. Alegerea informată și întreținerea corespunzătoare a centralelor termice sunt esențiale. 

În acest articol, discutăm cu Adrian Cernea, inginer tehnic la Vaillant, despre cum să alegem cea mai potrivită centrală termică pentru locuința noastră, cum să o întreținem, la ce să fim atenți atunci când facem o achiziție, mituri, sfaturi și multe altele.

Pe scurt, ne asigurăm că iarna va trece fără griji!

1. Să începem cu o întrebare clasică, pe buzele tuturor celor ce se gândesc să își cumpere o centrală: de ce să schimb centrala termică? Am una încă funcțională acasă, chiar dacă este veche. Când ar fi cazul să ne gândim la o nouă achiziție și care ar fi motivele pentru care e benefică schimbarea centralei vechi, cu una nouă?

În primul rând, se recomandă schimbarea centralei vechi cu una nouă, datorită tehnologiei moderne de recuperare a căldurii din gazele de ardere, conducând la un randament superior centralei clasice.

În al doilea rând, se recomandă înlocuirea centralei vechi din perspectiva disponibilității și a costurilor pieselor de schimb. Din perspectiva producătorului, acesta asigură piese de schimb pentru o perioadă de 20 de ani, însă, cu trecerea timpului, disponibilitatea pieselor de schimb în stoc permanent scade, iar prețul acestora crește.

2. După ce decidem că este necesară achiziția, mulți se întreabă: cum aleg centrala termică? Ce factori ar trebui să ia în calcul viitorii beneficiari, atunci când sunt în proces de căutare a soluției de încălzire?

În alegerea centralei termice, criteriile de bază reprezintă satisfacerea nevoilor individuale referitoare la necesarul termic, cât și confortul privitor la apa caldă menajeră. De exemplu, dacă sunt mai mult de doi consumatori de apă caldă menajeră simultan, se recomandă alegerea unei centrale cu boiler asociat sau integrat. 

În plus, suprafața zonei de încălzit, izolația locuinței, zona vitrată sunt aspecte importante, de care trebuie să ținem cont. 

3. La ce ar trebui să fie atenți cumpărătorii, atunci când aleg echipamentele? Ce capcane să evităm?

După ce au fost stabilite nevoile individuale, este recomandată alegerea unei centrale cunoscută pentru fiabilitate, adică pentru capacitatea de a funcționa constant și eficient cât mai mult timp, considerând acest criteriu în detrimentul prețului mai mic. 

Pentru produse cu caracteristici similare, garanția oferită de producător reprezintă un factor diferențiator important. Recomandăm achiziția unei centrale termice comercializată de către o companie puternică, cu expunere națională și care să aibă o rețea de service dezvoltată.

4. Cum prelungim durata de viață a unei centrale? Câtă vreme este eficientă o centrală termică în condensare versus vechile generații care funcționau chiar și 20 de ani?

Durata de viață a unei centrale poate fi prelungită efectuând toate operațiunile de mentenanță la timpul potrivit, folosind consumabile originale, efectuate de către personal autorizat.

Aceste operațiuni periodice (reviziile și verificările tehnice) sunt obligatorii și sunt prevăzute în manualele de service și întreținere pentru toate centralele din gama Vaillant. Centralele din gama Vaillant au o durată de viață normată de 15 ani, însă această valoare este una teoretică, durata de viață putând fi prelungită, așa cum am spus mai sus, efectuând operațiunile de mentenanță la timpul potrivit.

5. În ce dotări și funcții merită să investim bani?

Apă caldă menajeră la temperatură și fluxul constant sunt principalele caracteristici de care putem ține cont.

Flux constant înseamnă că atunci când este pornit al doilea robinet, nu sunt fluctuații de debit și temperatură.

Pentru aceasta, Vaillant propune funcția „confort” ce presupune menținerea schimbătorului secundar cald, astfel încât livrarea de apă caldă menajeră să fie instantanee.

De asemenea, pe o anumită gamă de centrale, prezența senzorilor de temperatură pe intrare apă rece, cât și pe ieșire apă caldă menajeră, permite obținerea apei calde menajeră la temperatură constantă, în relație directă cu valoarea setată de consumator. 

Pentru gama de centrale Exclusive, Vaillant propune funcția Green IQ. Cu ajutorul acestei funcții, pe baza unui algoritm de calcul patentat de Vaillant, centrala optimizează consumul de gaz și electricitate astfel încât randamentul acesteia să fie maximizat în raport cu nevoile de încălzire.

6. Trei sfaturi pentru un viitor cumpărător de centrală termică în condensare, pentru o achiziție cât mai potrivită nevoilor sale?

1. În alegerea centralei termice acordă atenție capacității de producție de apă caldă menajeră, astfel încât necesarul să poată fi satisfăcut.

2. Nu supradimensiona centrala termică în raport cu necesarul de încălzire. O centrală cu o capacitate mai mare decât este necesar conduce la costuri mai mari de achiziție și exploatare. În plus, va genera un consum mai mare de energie, deci facturi mai mari. 

Pe de altă parte, nici nu subdimensiona centrala. O centrală de capacitate mai mică decât necesar nu va satisface necesarul de încălzire și apă caldă menajeră și va fi nevoită să funcționeze mai mult decât ar fi necesar. Acest lucru poate duce la o uzură mai rapidă a componentelor și, implicit, la o durată de viață mai scurtă a centralei.

3. Echipează sistemul de încălzire cu un termostat de cameră.

7. Ce putem face pentru un randament termic mai bun? Cum putem reduce consumul de gaz și controla temperatura pentru a face economii semnificative?

O mai bună izolare termică a locuinței va reduce consumul de gaz și, implicit, factura de energie. 

Este importantă dimensionarea corectă a radiatoarelor sau a sistemului de încălzire în pardoseală, astfel încât să fie acoperit necesarul termic.

Este importanta și utilizarea unui termostat de cameră, cu sau fără control prin internet, dar cu posibilitatea setării temperaturii corecte aferente ferestrelor de timp. Altfel spus, corelarea unei temperaturi de confort pe perioada zilei și a unei temperaturi de noapte aferente programului orar. 

8. Care sunt top 3 mituri referitoare la folosirea centralelor termice în condensare?

1. Centralele termice se închid înainte de a pleca din casă. Total neadevărat. 

Deși majoritatea are tendința de a închide complet căldura pe timpul zilei, această metodă nu este deloc corectă. De ce? Închiderea completă a căldurii, în timpul zilei, nu înseamnă că și economisești. Cu cât se răcește mai mult în casă peste zi, cu atât seara capacitatea de încălzire a locuinței va fi mai scăzută, iar în mod automat centrala va funcționa la capacitate maximă. Se recomandă utilizarea unui termostat, cu posibilitatea setării unor ferestre de timp.

2. Centralele electrice sunt mai eficiente decât încălzirea prin intermediul centralei pe gaz. Fals.

Deși o centrală electrică poate economisi bani la costurile de încălzire, aceasta va adăuga considerabil la costurile de electricitate. 

Însă centralele termice electrice sunt o alegere potrivită pentru locații unde accesul la alimentare cu gaze naturale este limitat sau inexistent și în orice situație unde funcționarea acestora poate fi complementată de o instalație fotovoltaică ce ar ajuta la echilibrarea consumului de energie electrică din rețeaua natională.

Beneficiile utilizării unei centrale electrice sunt multiple, însă sunt diferite de centralele pe gaz și fiecare vine la pachet cu propriile avantaje, care trebuie analizate individual, în funcție de nevoi.

3. Este un produs nou, deci, nu are nevoie de protecție suplimentară. Complet neadevarat.

Centrala pe gaz este utilizată zilnic și arde combustibili fosili. Aceasta încălzește apa și are fluctuații enorme de temperatură în mod regulat. Apa este în permanență în mișcare prin casă sau stocată în boilere. Toate acestea reprezintă o rețetă pentru coroziune și deteriorare a sistemului. Se recomandă utilizarea inhibitorilor de coroziune, de tip Sentinel sau Fernox, acestea favorizează o funcționare îndelungată cu uzură redusă.

9. Cum arată viitorul soluțiilor de încălzire?

Sistemele de încălzire parcurg constant un proces de sporire a eficienței, transpus în scăderea consumului și a emisiilor de noxe, precum și tranziția spre surse regenerabile, în conformitate cu obiectivele ambițioase propuse de Uniunea Europeană.

În acest sens, centralele termice actuale au deja posibilitatea funcționării cu un amestec gaz metan/hidrogen, în stadiu avansat de dezvoltare, fiind deja produse capabile de a utiliza exclusiv hidrogenul ca sursă „curată” de energie. 

Alternativa la sistemele clasice de încălzire este dată în acest moment de pompele de căldură cu diferite surse de încălzire, toate fiind de natură regenerabilă. 

Un pas suplimentar important în protecția mediului poate fi dat de materia primă folosită în procesul constructiv și amprenta de carbon a companiei, Vaillant fiind un antemergător în acest sens prin gama de produse Green IQ, a căror componente sunt obținute în proporție de 80% din materiale reciclate, compania Vaillant având impact neutru din punct de vedere climatic încă din anul 2020.

10. Ce ne poți spune despre evoluția grupului Vaillant pe piața din România? De ce aleg românii Vaillant?

În România, Vaillant este prezent încă din 2004 cu o rețea extinsă de parteneri la nivel național, precum și service integrat.

În 2024, Vaillant sărbătorește 150 de ani în lume și 20 de ani în România. Vaillant s-a dezvoltat de la o mică afacere de meșteșugar într-o companie de familie activă la nivel global, care contribuie la un viitor mai bun cu tehnologii pentru încălzire eficientă și prietenoasă cu mediul. 

Fiind unul dintre cei mai importanți producători de sisteme de încălzire din Europa, Vaillant ajută astăzi la modelarea cu succes a tranziției în încălzire, în conformitate cu viziunea companiei: „Avem grijă de un climat mai bun. În fiecare casă și în lumea din jurul ei.”

La nivel global, suntem unul din liderii sistemelor de încălzire, România fiind una din cele mai importante piețe din Europa de Est. Pe segmentul centrale termice murale piața a cunoscut creșteri considerabile în ultimii ani până în 2022, în 2023 aceasta stabilizându-se. 

Românii aleg Vaillant pentru fiabilitate, sustenabilitate și, poate cel mai important, pentru încrederea în brand. În materie de centrale termice, Vaillant este unul dintre primele branduri prezente pe piața din România, cu un grad mare de recunoaștere.

Adrian Cernea Vaillant E.ON
Adrian Cernea Inginer Tehnic & Training, Vaillant

Adrian este inginer tehnic, absolvent al Facultății UPB Energetică, secția Termoenergetică. Are peste 12 ani experiență în cadrul grupului Vaillant, unde este responsabil de ofertare, suport tehnic și consiliere, training de produs și intervenții service pompe de căldură, sisteme solare, centrale murale și automatizări.


Te-ar mai putea interesa și

Baterii pentru panouri solare – merită investiția?

Baterii pentru panouri solare – merită investiția?

Citește articolul
Ce trebuie să știi atunci când alegi un aparat de aer condiționat?

Ce trebuie să știi atunci când alegi un aparat de aer condiționat?

Citește articolul
Protejează ce contează cu detectoarele de fum și monoxid de carbon

Protejează ce contează cu detectoarele de fum și monoxid de carbon

Citește articolul
Ai nevoie de ajutor?