Ziua Îndrăgostiților + eficiența energetică = ❤️

Lumințele LED de Crăciun: Cât de mult vei economisi la factura de energie

De ce nu este Ziua Îndrăgostiților o sărbătoare sustenabilă?

Promovarea sărbătorii, felicitările, bomboanele, florile, baloanele, jucăriile de pluș și alte cadouri, exercită o presiune suplimentară asupra noastră de a cumpăra și cheltui mai mult decât e necesar într-o singură zi.

Întrucât multe din cadouri sunt destinate exclusiv acestei sărbători, le face inutile sau irelevante pentru restul anului și, prin urmare, mare parte din articolele cumpărate, dăruite sau primite de Ziua Îndrăgostiților ajung mult mai repede la groapa de gunoi și astfel contribuie ca deșeu la criza climatică.

💡 Știai că de Ziua Îndrăgostiților sunt emise, anual, peste 9 milioane de kilograme de CO2?

Poate fi Valentine’s Day sustenabilă?

Da. A fi sustenabil nu înseamnă să renunțăm la sărbători, la cadouri, la ceea ce ne face fericiți. A fi eficient cu resursele înseamnă să obții „mai mult, cu mai puțin”.

Putem fi eficienți și cu ocazia sărbătorilor, fie că oferim cadouri sau experiențe. Venim către tine cu câteva idei de a-ți arăta afecțiunea, idei care să nu pună o presiune în plus asupra bugetului tău și care să ne păstreze conștiința curată și când vine vorba de relația noastră cu mediul înconjurător. 

1. Încuie ușa și reglează luminile la un nivel scăzut...

Ziua Îndrăgostiților nu ar fi completă fără ambianță. Deși o cină la lumina lumânărilor este romantică, poți încerca alternativa cu iluminatul LED. Becurile LED sunt o sursă de lumină mai eficientă energetic cu până la 90%, comparativ cu becurile cu incandescență. Dacă optezi și pentru întrerupătoare smart, poți regla nu doar intensitatea, ci și culoarea luminilor. Roșu e culoarea dragostei.

2. Setează termostatul pe temperatura de noapte

Dacă nu știi cum să-ți apropii partenerul, apelează la un truc. Setează termostatul pe temperaturi de noapte, 17-18 °C, și te asigurăm că îți va căuta compania îndeaproape. În plus, nici nu vei crește valoarea facturii, mai ales că încă suntem în lună de iarnă. Poți apela și la încălzirea cu un aparat de aer condiționat, mai ales dacă acesta are tehnologie Inverter și astfel consumul de energie electrică e mult redus

3. „Dispari” câteva ore

Ziua Îndrăgostiților presupune mai mult timp acordat jumătății tale. Noi am zice că și ție. În 2023, un român a petrecut, în medie, între 3 și 4 ore online, pe telefon sau laptop, puțin peste media mondială. Pe lângă efectele asupra sănătății, acest consum de informații și divertisment are efect și asupra consumului de energie. Toate dispozitivele noastre trebuie încărcate, plus că și simpla lor conexiune la priză, când nu sunt în uz, consumă kilowați-oră.

Combate această rispiă prin deconectare! Închide dispozitivele, cumpără prize smart care opresc alimentarea pe intervale orare și gata. Oferi timp celor care contează, în timp ce faci economii.

4. Experiență culinară de 5 stele acasă

În timp ce ieșirea în oraș este cea mai frecventă alegere, gătitul cinei acasă poate fi mai romantic, dacă aplici și sfaturile 1, 2 și 3. Tigaia electrică, oala cu gătire lentă, friteuzele cu aer cald reduc consumul de energie, fără să afecteze gustul mâncării, iar pregătirea mesei alături de cel drag este, cu siguranță, o cale eficientă de apropiere.

5. Cadouri de impact cu amprentă redusă de carbon

Buchetele de flori, bomboanele de ciocolată, felicitările domină selecția cadourilor de Ziua Îndrăgostiților. Prețul florilor tinde să crească în această perioadă din cauza cererii și a numeroșilor jucători de pe lanțul de distribuție, dar trebuie să ținem cont și de impactul acestui consum ridicat în emisiile de CO2. Poți înlocui florile cu un buchet de macarons, căpșuni sau bomboane ori cu o plantă la ghiveci care rezistă ani de zile. Felicitările lucrate de noi au o valoare sentimentală mai mare, iar ciocolata poate fi aleasă din oferta producătorilor artizanali, locali.

💡 Știai că baloanele în formă de inimă se degradează în aproximativ 450 de ani?

Alte cadouri de efect pot fi bijuteriile în serie mică create de artiști români, un abonament online pentru audiobooks sau podcasturi, un curs online sau o donație în numele partenerului tău către un ONG sau asociație care are grijă de animalele fără stăpân.

Dacă încă nu ai găsit pe acel cineva special de Valentine, nu-i nimic. Poți încerca și de Dragobete. Aplică ideile de mai sus și arată-ți ție și planetei mai multă dragoste și răsfăț!


Te-ar mai putea interesa și

5 idei de cadouri sustenabile de Crăciun

5 idei de cadouri sustenabile de Crăciun

Citește mai mult
Cum salvezi 2000 de lei anual acasă, cameră cu cameră?

Cum salvezi 2000 de lei anual acasă, cameră cu cameră?

Citește mai mult
5 beneficii ale unui termostat inteligent și cum te ajută să economisești la factura de energie?

5 beneficii ale unui termostat inteligent și cum te ajută să economisești la factura de energie?

Citește mai mult
Ai nevoie de ajutor?