Călătoria electrică a lui Dominic Marcu în Campionatul Național de Viteză în Coastă

un interviu cu Dominic Marcu

Energia solară în 2030: între obiective și reglementările europene
Anca Muraru E.ON
un interviu cu: Dominic Marcu Pilot profesional de curse
09.05.2024 Timp de citire: ~6 min

Aventura lui Dominic Marcu în motorsport a început în 2013, când a devenit absolvent al școlii de pilotaj. De atunci, a pilotat mai multe maşini cu combustie internă, obţinând numeroase locuri pe podium.

Mereu și-a dorit să realizeze proiecte unice și să fie implicat în acţiuni care schimbă lumea. Într-o zi i-a venit ideea să construiască o mașină de curse electrică.

În vara anului 2020, Dominic propune BMW România un proiect, participarea la „Coastă” a unui Mini Cooper electric. Astfel, la etapa de la Cheile Grădiștei, Dominic a participat cu un Mini Cooper SE 100% electric în calitate de forlighter, semnând, cu această ocazie, o premieră mondială cu acest model.

BMW Group a acceptat propunerea sa şi au început să dezvolte împreună acest proiect. Ideea iniţială a fost să realizeze primul BMW i3 de curse din lume, dar, după mai multe teste şi încercări, au descoperit că este destul de dificil din cauza structurii de carbon a maşinii. Când căutau soluţii să realizeze proiectul, s-a lansat MINI SE şi au hotărât să meargă la drum cu acest model. Au început testele, pregătirile şi s-au îndreptat cu paşi rapizi către linia de start.

În 2021 Dominic a reuşit performanţa să termine un sezon complet cu maşina electrică, ieşind Campion Naţional. A fost un sezon plin de experienţe noi şi multe provocări. Din punct de vedere al pilotajului, a fost plăcut surprins, s-a obișnuit destul de repede cu mașina și cu noul stil de pilotaj, destul de diferit față de tot ce a condus până în acel moment.

Full electric racing cu prima Tesla de curse din Europa

Dar visul de a scrie istorie cu o mașină electrică, precum și sloganul “nimic nu este imposibil” l-au facut pe Dominic să ajungă la alt nivel. Anul acesta a pus bazele unui proiect unic, atât în țară, cât și pe plan european. Astfel, dorința lui de a îmbina protecția mediului cu spectacolul, viteza, sustenabilitatea, adrenalina și noul suflu în motorsport, au devenit realitate.

Dominic ne-a povestit despre călătoria lui electrică, despre sustenabilitate în pilotaj, cum își menține bateriile încărcate în curse și despre provocările implementării proiectului său electric.

Cum ai pornit această călătorie electrică? Cum ți-a venit ideea unui astfel de proiect?

Din dorinţa de a dezvolta şi mai mult acest vis, de a concura şi scrie istorie cu o maşină electrică, am decis să trec la nivelul următor, cu o maşină mai performantă.

În 2022 am pus bazele unui nou proiect unic, prima TESLA MODEL 3 de competiții din Europa, un vehicul de 500 de cai putere, pentru a demonstra faptul că o mașină de curse 100% electrică poate face performanță și în același timp să protejeze mediul înconjurător.

Am vrut să arătăm oamenilor că o maşină electrică are, pe lângă performanță, şi un range foarte bun şi este o alternativă eco-friendly pentru un autoturism cu o asemenea putere. Fiind utilizată cu succes în competiţii, unde este nevoie de putere, staţie de încărcare şi un range cât mai bun, demonstrăm că în viaţa de cu zi este și mai uşor şi din ce în ce mai accesibil.

Cum a decurs procesul de la idee la implementare al acestui proiect? Cât de greu a fost?

Procesul, de la idee la implementare, a fost provocator, dar extrem de satisfăcător. Fiind un proiect unic, am întâmpinat numeroase provocări și obstacole în calea noastră. Una dintre cele mai mari provocări a fost lipsa pieselor și a furnizorilor specializați pentru un astfel de proiect. 

Motto-ul lui Dominic: „Nimic nu este imposibil”

A fost necesar să lucrăm foarte mult pentru a identifica și a dezvolta soluții creative pentru a depăși aceste obstacole. Cu toate acestea, pasiunea și determinarea noastră ne-au motivat să continuăm să căutăm și să găsim modalități de a transforma visul în realitate și să implementăm proiectul cu succes.

Cum se descurcă o mașină electrică în competiție cu celelalte autoturisme "clasice", alimentate cu combustibil?

Mașina electrică se descurcă surprinzător de bine în competiție cu celelalte autoturisme "clasice". Am obținut 3 clasări pe podiumul general, inclusiv victorii la categoria 1 turisme și multiple clasări în top 5. Chiar dacă este un proiect unic și am întâmpinat provocări în dezvoltarea sa, am reușit să aducem mașina la un nivel competitiv. Deși este grea, mașina este una dintre cele mai competitive în țară. 

Pentru performanță nu facem rabat de la confort sau eficiență. Mașina noastră dispune de elemente de confort precum aer condiționat și sistem audio, și oferă condiții ideale chiar și în regim de curse. Contrar unui mit des întâlnit, nu este necesar să suferi de temperaturi extreme pentru a economisi energie în mașinile electrice. 

Hai să vorbim despre cifre. Cât consumă o mașină electrică în curse și cum îți menții bateriile încărcate? La propriu și la figurat

La fiercare urcare, mașina consumă în medie între 10-15% din baterie, având în vedere că traseele au o lungime de 3-5 km, în funcție de etapă. După fiecare urcare, eu încarc acel procent de 10-15% pentru a avea performanță optimăBateria noastră are o capacitate de 77 kWh, iar pentru a ne menține bateriile încărcate folosim stația de încărcare E.ON Drive, care ne însoțește în toate competițiile. Astfel, pot încărca rapid, între manșe. Performanța mea ține si de această soluție de la E.ON. Degeaba mașina este performantă, daca stația nu este rapidă. Astfel, plecăm de la linia de start cu bateriile încărcate la capacitate maximă, asigurându-ne că suntem pregătiți pentru orice provocare.

 Înainte de competiție, am grijă să mă alimentez corespunzător, să-mi asigur energia necesară pentru cursă. În timpul recunoașterii traseului și înainte de fiecare manșă, prefer să stau singur pentru a recapitula și a-mi clarifica strategia. Recunoașterea traseului este esențială pentru a înțelege fiecare viraj, iar pregătirea mentală mă ajută să fiu în cea mai bună formă pentru a obține rezultatele dorite.

Câte încărcări faci la o etapă?

4-5 pe zi. Avem 4-5 urcări și mereu încarc înainte de fiecare.

Ce fel de șofer este Dominic în viața de zi cu zi?

În viața de zi cu zi, sunt un șofer calm și precaut. Mă asigur mereu că respect regulile de circulație și promovez siguranța pe șosele. 

În viața de zi cu zi, conduc tot o mașina electrică și încerc ca zona de eficiență energetică și sustenabilitate să fie cât mai prezentă în viața mea.

Alegând o mașină electrică pentru utilizarea zilnică, am observat avantajele și beneficiile pe care le oferă. Costurile mai mici de întreținere și posibilitatea de a instala o stație de încărcare la domiciliu sunt aspecte care m-au convins să fac această alegere. Chiar dacă stau la bloc, am instalat o stație de încărcare E.ON Drive de 22 kW cu ajutorul căreia pot încărca mașina rapid și fără probleme, eliminând grija lipsei de baterie.

Cu o rețea extinsă de stații de încărcare E.ON Drive în toată țara, încărcarea mașinii electrică în timpul călătoriilor devine extrem de ușoară. Consider că mașinile electrice sunt o opțiune potrivită pentru oricine, oferind beneficii semnificative, atât pentru proprietari, cât și pentru mediu.

Dominic Marcu Pilot de curse

Dominic este pilot în Campionatul Național de Viteză în Coastă de 4 ani, moment în care a început, la propriu și la figurat, călătoria lui cu o mașina full electrică. Proiectul gândit și implementat de Dominic a adus o premieră la nivel mondial, realizând în 2020 primul Mini Cooper SE care a participat la un campionat.


Te-ar mai putea interesa și

10 secrete ale longevității învățate de la locuitorii zonelor albastre

10 secrete ale longevității învățate de la locuitorii zonelor albastre

Citește mai mult
Instalarea unei stații de încărcare pentru mașina electrică acasă, în 7 pași

Instalarea unei stații de încărcare pentru mașina electrică acasă, în 7 pași

Citește mai mult
Transportul - cel mai rapid contribuitor la schimbările climatice

Transportul - cel mai rapid contribuitor la schimbările climatice

Citește mai mult
Ai nevoie de ajutor?