E indicat să deții un garaj, curte sau alee proprie pentru instalarea stației.
Înainte de toate, trebuie să fii atent la ce putere de încărcare are mașina ta și la capacitatea bateriei – mașinile încarcă la puteri diferite, iar durata de încărcare diferă în funcție de cât de mare ai bateria.
Apoi, trebuie să mai știi că o stație de încărcare poate fi alimentată atât monofazat, cât și trifazat. Ea poate debita o putere de încărcare de 3,7-7,4 kWh cu alimentare monofazată (3-8 ore), respectiv 11-22 kWh cu alimentare trifazată (1,5-3 ore).
De aceea, este bine să te informezi în legătură cu tipul de branșament care alimentează locuința ta și să știi ce putere maximă poate fi absorbită din rețea. Aceste informații sunt disponibile și în Avizul Tehnic de Racordare (ATR) sau în certificatul de racordare.
Prețurile depind de model sau funcționalități și pot varia între 500 și 1.500 euro. La aceste costuri se adaugă manopera de instalare, consumabilele, dar și obținerea documentelor necesare, dacă alegi să te ocupi tu de întregul proces.
Iată ce criterii trebuie să iei in calcul, atunci când alegi o stație electrică de încărcare pentru acasă.
Puterea stației de încărcare reprezintă cel mai important criteriu de decizie. În funcție de puterea stației de încărcare, putem vorbim de 3 tipuri de încărcare a mașinii electrice:
Stațiile de încărcare publice au o putere de 22 kW pentru încărcarea în curent alternativ și 50 kW în curent continuu. Poți lua în considerare acest aspect pentru a-ți da seama ce tip de încărcător ți se potrivește.
Tipul de conector: există mai multe tipuri de conectori, este important să te asiguri ca este compatibil cu mașina ta.
Lungimea cablului de încărcare. Majoritatea cablurilor au o lungime cuprinsă între 5 și 8 m. Măsoară foarte bine distanța dintre stația de încărcare și locul în care va fi amplasată mașina pentru a te asigura că ajunge cablul. Dacă deții 2 mașini, ar fi bine să iei în considerare alegerea unei stații de încărcare cu 2 terminale de încărcare pentru a putea încărca mașinile simultan.
Conectivitate și funcții suplimentare: Ajută la monitorizarea consumului de energie, opțiuni de plată și alte funcții ce pot fi utile ție sau în afacerea ta, deoarece îți permit să urmărești și să gestionezi utilizarea stației de încărcare.
Pe lângă aceste specificații tehnice și funcționalități, este bine să iei în considerare și modul de montare, dimensiunile stației și planuri viitoare de încărcare, în cazul în care vei vrea să încarci 2 mașini simultan.
Pentru a putea monta o stație de încărcare acasă, trebuie să existe o racordare la rețea, dacă nu ești deja branșat.
În funcție de tipul de branșament care alimentează locuința ta, poate fi necesar să soliciți un spor de putere în trifazic, pentru un punct de încărcare de tip „wallbox” de 7,4 kWh sau de 11 kWh. Aceasta se face printr-o cerere adresată distribuitorului de energie. Cererea va fi însoțită de documentația solicitată.
Operatorul de rețea este obligat prin lege să îți transmită avizul tehnic de racordare. Termenul maxim este de 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentației complete.
Dacă accepți oferta, poate trece la următorul pas: trimiterea unei cereri prin care soliciți încheierea contractului de racordare. Operatorul de rețea are obligația să transmită în cel mult 10 zile calendaristice propunerea de contract semnată.
Apoi, autorizarea lucrărilor de execuție și recepția se va realiza în cel mult 90 de zile calendaristice. După recepția lucrării, operatorul de rețea este obligat ca în 10 zile calendaristice să emită certificatul de racordare.
Din acest moment, solicitantul poate încheia contractul de furnizare cu ce companie dorește. După alte 10 zile calendaristice, stația va fi pusă sub tensiune.
Dacă locuiești la bloc și deții un loc de parcare care nu este la stradă, poți instala o stație de încărcare solicitând branșament electric de la distribuitorul local și urmând pașii de mai sus. O alta opțiune este să te adresezi asociației de proprietari (cu statut juridic), solicitând instalarea unei stații de încărcare.
Da, este obligatoriu ca stația ta de încărcare de acasă să fie instalată de către personal autorizat ANRE.
El se va asigura că instalarea este conformă din punct de vedere legislativ, conexiunile electrice sunt realizate în siguranță, conform instrucțiunilor producătorului și nu riști suprasolicitări ale circuitului sau alte incidente periculoase.
În plus, atunci când nu apelezi la un tehnician autorizat, riști anularea garanției comerciale a stației de încărcare.
Pare un proces complicat sau consumator de timp și energie? Soluția E.ON Drive cu stație de încărcare vine la pachet nu numeroase facilități și avantaje, pentru confort fără bataie de cap: de la consiliere, la livrare și instalare, realizare instalație electrică și punere în funcțiune. În plus, ai mentenanță anuală inclusă și poți plăti în rate, fără avans.
* Număr estimativ raportat de PlugShare, o platformă crowd-based.
Surse: