Este un business care operează într-un mod ce minimizează impactul negativ asupra mediului, promovează responsabilitatea socială și asigură viabilitatea economică pe termen lung. Conceptul de sustenabilitate în afaceri se bazează pe trei piloni principali: profit (economic), planetă (mediu) și oameni (social).
Ai un IMM sau urmează să deschizi unul? Iată 7 aspecte, pe scurt, de care să ții cont pentru a aduce în piață un business sustenabil:
Ești eficient energetic atunci când reușești să îți acoperi nevoile cu o cantitate minimă de energie, ideal din surse regenerabile și, mai mult, ești atent ca afacerea ta să nu facă risipă de energie. Cum faci asta? Ai la dispoziție mai multe măsuri pe care le poți combina:
Apa este o resursă limitată pe care trebuie să o tratăm cu atenție. Alege robinete și dușuri economice pentru afacerea ta și reciclează apa cu ajutorul sistemelor de colectare și reciclare a apei de ploaie. Așa vei reduce risipa de apă și faci un bine planetei.
Factorul uman este baza de la care pornește sustenabilitatea afacerii tale. Oferă angajaților tăi sesiuni de formare și programe de conștientizare privind practicile sustenabile și încurajează feedback-ul și ideile acestora.
Rămâi deschis în fața tehnologiei pentru a-ți crește afacerea. Folosește tehnologii de automatizare pentru a monitoriza și optimiza consumul de resurse.
Investițile în cercetare și dezvoltare pentru a găsi soluții inovative care reduc impactul afacerii tale asupra mediului se vor amortiza atât din punct de vedere financiar, dar mai ales, pot pune o cărămidă în structura viitorului nostru.
IMM-urile din România pot accesa subvenții și finanțări atât de la Guvernul României, cât și din fonduri europene. Iată câteva dintre principalele programe de subvenții disponibile:
Programul „Electric Up" este conceput pentru a sprijini întreprinderile IMM-urile în implementarea de soluții sustenabile prin finanțarea achiziționării de stații de încărcare pentru vehicule electrice și a sistemelor de panouri fotovoltaice și pompe de căldură. Dacă reprezinți un IMM sau un operator de tip HoReCa poți accesează fonduri guvernamentale de până la 150.000 de euro prin Electric Up pentru instalarea unei soluții cu panouri fotovoltaice cu o putere instalată de minimum 27 kWp, stație de încărcare pentru vehicule electrice de minimum 22 kW și pompă de căldură. Se subventionează 75% din cheltuielile eligibile, iar 25% este contribuție proprie.
Consultă ghidul de finanțare Electric Up și alege oferta E.ON, un partener sustenabil care îți oferă soluțiile de eficiență energetică la cheie.
Cunoscutul program AFM Casa Verde este un proiect destinat atât persoanelor fizice, cât și celor juridice. Instituții publice și companii private primesc sprijin pentru a face investiții în surse de energie regenerabilă și eficiență energetică precum panouri fotovoltaice, pompe de căldură sau alte soluții de energie verde. De regulă, finanțarea poate acoperi între 50% și 70% din costurile eligibile ale proiectului.
AFM stabilește anual ghidurile de finanțare care specifică limitele maxime ale sumelor acordate, iar informațiile sunt făcute publice pe pagina AFM.
Transformarea unui IMM într-o afacere sustenabilă nu este doar o investiție în viitorul nostru, ci și o mișcare strategică care poate aduce beneficii economice considerabile.
Programele de finanțare precum "Electric Up" și "Casa Verde" oferă suport esențial IMM-urilor și le permite să își reducă amprenta de carbon și să se alinieze normativelor europene, alegeri care vin la pachet cu avantaje pe termen lung.