Subvenții și idei pentru IMM-uri sustenabile în România

Subvenții și idei pentru IMM-uri sustenabile în România

Să începem cu începutul. Ce înseamnă business sustenabil?

Este un business care operează într-un mod ce minimizează impactul negativ asupra mediului, promovează responsabilitatea socială și asigură viabilitatea economică pe termen lung. Conceptul de sustenabilitate în afaceri se bazează pe trei piloni principali: profit (economic), planetă (mediu) și oameni (social).

Cum faci un IMM sustenabil?

Ai un IMM sau urmează să deschizi unul? Iată 7 aspecte, pe scurt, de care să ții cont pentru a aduce în piață un business sustenabil:

1. Alege eficiența energetică

Ești eficient energetic atunci când reușești să îți acoperi nevoile cu o cantitate minimă de energie, ideal din surse regenerabile și, mai mult, ești atent ca afacerea ta să nu facă risipă de energie. Cum faci asta? Ai la dispoziție mai multe măsuri pe care le poți combina:

 • Instalează panouri fotovoltaice pentru a reduce dependența de sursele de energie tradiționale
 • Alege iluminatul LED - consumă mai puțină energie și au o durată de viață mai lungă
 • Ai grijă de energie cu ajutorul unei izolații termice corespunzătoare – astfel o să reduci pierderile de căldură din sediul/punctele de lucru ale afacerii tale
 • Investește în echipamente cu clasă energetică ridicată, smart - programabile - pentru un consum de energie redus

2. Tratează deșeurile cu atenție

 • Reciclează și reutilizează hârtia, plasticul, sticla și alte materiale reciclabile care circulă în afacerea ta.
 • Utilizează ambalaje și produse de curățenie biodegradabile.
 • Renunță la hârtie prin încurajarea proceselor digitale în locul documentelor tipărite.

3. Optează pentru transport ecologic

 • Tranziția la o flotă de mașini electrice în detrimentul vehiculelor tradiționale te va ajuta să reduci emisiile de carbon, dar și costurile cu combustibilii fosili. Alt avantaj aici este reducerea taxelor către stat.
 • Încurajează carpooling-ul, adică împărțirea mașinilor între angajați pentru a reduce poluarea. Mai poți încuraja utilizarea transportului public sau a bicicletelor, oferind stimulente sau facilități.

4. Fă achiziții verzi

 • Înconjoară-ți businessul cu parteneri sustenabili care adoptă practici ecologice. Astfel tot ecosistemul de business este încurajat în direcția sustenabilității, dar și pentru tine o să fie mai ușor să te menții sustenabil pe termen lung.
 • Serviciile sau produsele pe car ele vei crea beneficiază din ce în ce mai mult de o căutare și apreciere tot mai largă în rândul consumatorilor, deci o piață în creștere în care poți oferta 
 • Materiale ecologice, adică cele reciclate, reciclabile sau cu un impact redus asupra mediului sunt un bun prieten al conceptului de sustenabilitate.

5. Managementul apei

Apa este o resursă limitată pe care trebuie să o tratăm cu atenție. Alege robinete și dușuri economice pentru afacerea ta și reciclează apa cu ajutorul sistemelor de colectare și reciclare a apei de ploaie. Așa vei reduce risipa de apă și faci un bine planetei.

6. Educă și implică angajații afacerii tale

Factorul uman este baza de la care pornește sustenabilitatea afacerii tale. Oferă angajaților tăi sesiuni de formare și programe de conștientizare privind practicile sustenabile și încurajează feedback-ul și ideile acestora.

7. Tehnologie și inovație

Rămâi deschis în fața tehnologiei pentru a-ți crește afacerea. Folosește tehnologii de automatizare pentru a monitoriza și optimiza consumul de resurse.

Investițile în cercetare și dezvoltare pentru a găsi soluții inovative care reduc impactul afacerii tale asupra mediului se vor amortiza atât din punct de vedere financiar, dar mai ales, pot pune o cărămidă în structura viitorului nostru.

Dar ce te faci dacă nu ai un buget suficient de mare pentru a face un IMM sustenabil?

IMM-urile din România pot accesa subvenții și finanțări atât de la Guvernul României, cât și din fonduri europene. Iată câteva dintre principalele programe de subvenții disponibile:

 • Fonduri Europene Structurale și de Investiții (FESI)
 • Subvenții Guvernamentale
 • Fonduri pentru Eficiență Energetică și Mediu
 • Programe de Cercetare și Dezvoltare
 • Subvenții pentru Digitalizare
 • Finanțare pentru Internaționalizare

Programul Electric Up 2024

Programul „Electric Up" este conceput pentru a sprijini întreprinderile IMM-urile în implementarea de soluții sustenabile prin finanțarea achiziționării de stații de încărcare pentru vehicule electrice și a sistemelor de panouri fotovoltaice și pompe de căldură. Dacă reprezinți un IMM sau un operator de tip HoReCa poți accesează fonduri guvernamentale de până la 150.000 de euro prin Electric Up pentru instalarea unei soluții cu panouri fotovoltaice cu o putere instalată de minimum 27 kWp, stație de încărcare pentru vehicule electrice de minimum 22 kW și pompă de căldură. Se subventionează 75% din cheltuielile eligibile, iar 25% este contribuție proprie.

Consultă ghidul de finanțare Electric Up și alege oferta E.ON, un partener sustenabil care îți oferă soluțiile de eficiență energetică la cheie.

AFM Casa Verde pentru IMM-uri

Cunoscutul program AFM Casa Verde este un proiect destinat atât persoanelor fizice, cât și celor juridice. Instituții publice și companii private primesc sprijin pentru a face investiții în surse de energie regenerabilă și eficiență energetică precum panouri fotovoltaice, pompe de căldură sau alte soluții de energie verde. De regulă, finanțarea poate acoperi între 50% și 70% din costurile eligibile ale proiectului.

AFM stabilește anual ghidurile de finanțare care specifică limitele maxime ale sumelor acordate, iar informațiile sunt făcute publice pe pagina AFM.

Transformarea unui IMM într-o afacere sustenabilă nu este doar o investiție în viitorul nostru, ci și o mișcare strategică care poate aduce beneficii economice considerabile.

Programele de finanțare precum "Electric Up" și "Casa Verde" oferă suport esențial IMM-urilor și le permite să își reducă amprenta de carbon și să se alinieze normativelor europene, alegeri care vin la pachet cu avantaje pe termen lung.


Te-ar mai putea interesa și

Luminează-mă, tehnologie! Cum îți transformă casa iluminatul inteligent

Luminează-mă, tehnologie! Cum îți transformă casa iluminatul inteligent

Citește mai mult
Energia solară în 2030: între obiective și reglementările europene

Energia solară în 2030: între obiective și reglementările europene

Citește mai mult
Instalarea unei stații de încărcare pentru mașina electrică acasă, în 7 pași

Instalarea unei stații de încărcare pentru mașina electrică acasă, în 7 pași

Citește mai mult
Ai nevoie de ajutor?