Este un sistem de facturare electronică introdus în România prin O.U.G. nr. 120/2021 care reglementează sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, precum şi factura electronică la nivel naţional și este pus la dispoziție de către Ministerul Finanțelor, prin Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare. Acest sistem permite încărcarea, stocarea și descărcarea facturilor electronice conforme cu standardul european privind facturarea electronică, cu rol determinant în stabilitatea şi eficienţa legislativă naţională.
O etapă care ne aduce mai aproape de transformarea digitală a relației dintre antreprenor și stat, și un salt uriaș pentru transparentizarea achizițiilor publice din România, RO e-Factura este sistemul care permite monitorizarea, analizarea și compararea costurilor pentru achizițiile publice, în timp real, având în vedere contextul european privind strategia în domeniul digitalizării şi politicilor fiscale.
Sistemul RO e-Factura vizează clienții noncasnici - adică acei clienți care dețin calitatea de persoană juridică și își alimenteză cu energie afacerea, activitățile comerciale și profesionale.
Dacă ești client noncasnic, RO e-Factura te privește și mai mult, începând cu data de 1 ianuarie 2024, aplicarea acestui sistem a devenit obligatorie.
Consultă lista contribuabililor – persoane impozabile pentru RO e-Factura.
De la 1 ianuarie 2024 conform Legii nr. 296/2023, sistemul RO e-Factura se extinde obligatoriu la toate tranzacțiile derulate în relația business to business (B2B), adică între toți operatorii economici stabiliți în România.
Toate persoanele impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA, vor avea obligația de a raporta facturile prin sistemul RO e-Factura.
Toate facturile emise între persoanele juridice din categoria B2B aflate în lista contribuabililor, mai sus menționată, vor trebui emise și transmise prin sistemul RO e-Factura de la 1 ianuarie 2024.
De la 1 iulie 2024, transmiterea facturilor va fi efectuată exclusiv prin RO e-Factura, iar nerespectarea acestei obligații înseamnă amenzi și imposibilitatea de a încasa contravaloarea serviciilor prestate și a produselor livrate, fiindcă acest exemplar al facturii, sub forma unui fișier de tip XML însoțit de sigiliul electronic al Ministerului Finanțelor, va putea sta la baza înregistrărilor contabile și a raportărilor fiscale.
Pentru descărcarea facturilor fiscale din sistemul RO e-Factura, este necesară crearea unui cont dedicat societății pe care o reprezinți pe platformă. Poți vedea aici un ghid RO e-Factura complet.
Sperăm că acest articol ți-a fost de folos și ca subiectul RO e-Factura îți este ceva mai clar acum. Urmărește-ne pe Stația de Energie pentru și mai multe subiecte de interes din domeniul energiei.