Facilitățile de care beneficiază prosumatorii certificaţi care deţin instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum – de ex. sisteme fotovoltaice – sunt prevăzute în Legea nr. 123/2012 și se referă la:
1. Compensarea cantitativă dintre energia electrică produsă și livrată în rețea și cea consumată de către prosumatorii persoane fizice şi juridice cu putere electrică instalată de cel mult 200kW pe loc de consum.
Cine o realizează? Furnizorul de electricitate cu care prosumatorul încheie un contract de furnizare și care
și
2. Compensarea financiară dintre energia electrică produsă și livrată în rețea de către prosumatorii persoane fizice şi juridice putere electrică instalată mai mare de 200kW și de cel mult 400kW pe loc de consum.
Cine o realizează? Furnizorul de electricitate cu care prosumatorul încheie un contract de furnizare și care
Alte facilități* disponibile prosumatorilor:
*Pentru detalii complete îți recomandăm să consulți și Ghidul prosumatorului realizat de către ANRE, revizuit în martie 2023.
După stabilirea calității de prosumator – prin emiterea Certificatului de racordare pentru loc de consum producere și consum – clientul, pentru a fi plătit pentru ceea ce produce trebuie să încheie un contract de vânzare-cumpărare energie electrică cu un furnizor de electricitate. Acest contract trebuie semnat cu același furnizor cu care prosumatorul în calitate de consumator, are semnat un contract de furnizare (pentru energia consumată din reţeaua electrică). Mai trebuie să știi că, contractul de vânzare cumpărare poate avea durata cel mult egală cu cea a contractului de furnizare.
Prosumatorul consumator plătește pentru energia consumată din rețea prețul stabilit prin contractul de furnizare, exact ca un consumator normal. Pe perioada OUG nr. 27/2022, adică până în martie 2025, acest preț – numit preț de plafon - poate fi maximum 0,68 lei/kWh, 0,8 lei/kWh sau 1,3 lei/kWh, în funcție de cantitatea de kWh consumați în luna facturată.
Aici se complică ușor lucrurile, dar venim cu câteva exemple zicem noi clarificatoare. Sunt două posibilități conform Ordinului ANRE 15/2022, ulterior completat cu Ordinul 95/2022:
A. Prețul tău din contractul de furnizare este mai mic decât prețul de plafon, atunci:
**Prețul energiei active reprezintă prețul contractual fără tarife reglementate incluse.
***Tarifele de transport, serviciu sistem, distribuție sunt reglementate, stabilite de ANRE.
B. Prețul tău de contract este mai mare decât prețul de plafon, atunci prețul energiei produse și livrate = preț achiziție energie activă – preț dezechilibre, iar prețul pentru energia consumată = prețul de plafon – preț dezechilibre
Mai trebuie să știi că:
- Prețul de achiziție al energiei active se calculează lunar de către furnizor, în baza achizițiilor realizate pe piața angro de energie electrică.
- Toate aceste prețuri variază de la lună la lună. De aceea, pe fiecare factură vei vedea prețuri diferite la care îți este plătită energia electrică produsă și livrată în rețea.
- Prețul de excedent/deficit se calculează lunar de către Transelectrica, respectiv de către fiecare prestator de servicii de echilibrare pentru fiecare participant la piață (ex. furnizor), în baza datelor din piața de echilibrare decontată pe fiecare interval de 15 minute. Acest preț poate fi pozitiv sau negativ. De ce? Pe fiecare interval de decontare (15’) se estimează un volum de energie electrică urmând a fi produs/consumat care este diferit de volumul efectiv produs/consumat, diferența dintre acestea reprezentând dezechilibrul realizat. Prețul dezechilibrelor este calculat de furnizor pe baza dezechilibrelor realizate și a prețurilor de excedent/deficit realizate în piața de echilibrare.
De reținut așadar, că prețul pe ce consumăm diferă de cel primit pe ce producem și că prin definiția dată de ordinele ANRE, cel de consum este mai mare. În concluzie, e important ca prosumator să fii eficient, adică să îți adaptezi comportamentul de consum în funcție de producție, să consumi atunci când soarele e pe cer. În felul acesta îți poți reduce valoarea facturii de consum, chiar și cu 70% și nu ești influențat de evoluția prețurilor de achiziție din piața de energie.