Ce e bine să știi despre factura de regularizare?

Hai să descifrăm misterele facturii de regularizare împreună. Astfel, poate reușim să scăpăm de „șocul” primirii acesteia, de plățile inutile în avans și ținem sub control consumul facturat.

Clarificăm aici ce e bine să știi, ce poți face când apare o problemă și lămurim cele mai frecvente afirmații despre factura de regularizare, adevărate sau nu.

tip factura consum regularizare

După modul de stabilire al consumului, avem 3 tipuri de facturi:

  • Regularizare = acoperă consumul pe 3 luni. Se emite la fiecare 3 luni, după citirea contorului de către Operatorul de Distribuție (OD) din zona locului tău de consum.
  • Autocitire = acoperă consumul dintr-o lună. Se emite lunar, după ce ne transmiți în perioada activă indexul autocitit de pe contorul de măsură.
  • Estimare = acoperă consumul estimat pentru o lună. Se emite lunar dacă nu există citire/autocitire, pe baza cantităților din „Convenția de consum” (anexă la contract) sau a istoricului de consum pe ultimele 12 luni.

Dacă ai un contor smart nu e nevoie să trimiți indexul autocitit, acesta fiind preluat de la distanță de către OD.


*Vezi tipul facturii tale pe prima pagină.

Cum stabilim consumul la regularizare?

Pe o factură care acoperă o lună, consumul este diferența dintre index nou și index vechi.  Acești indecși pot fi autocitiți sau estimați de către tine. 

La regularizare, consumul facturat acoperă 3 luni și este măsurat între două citiri consecutive ale Operatorului de Distribuție (OD).

Consum [kWh] = index nou  [kWh]  – index vechi [kWh] 

date contor consum factura regularizare

*Valoarea PCS diferă în funcție de zonă și se poate schimba lunar.

  • La regularizare electricitate în exemplul A, index nou - index vechi = consum în kWh.

 12.300 - 11.850 = 450 kWh (kilowatt-oră)

  • La regularizare gaze naturale în exemplul B, index nou - index vechi = consum în mc.

 16.540 - 16.260 = 280 mc (metri cubi)

Transformarea în kWh a mc de gaz se face prin înmulțirea consumului cu PCS (Puterea calorifică superioară), stabilită pentru zona locului de consum de către Transgaz.

În exemplul B, locul de consum este Tg-Mureș cu PCS = 10,45 kWh/mc, așadar: 280 x 10,45 = 2.926 kWh

 
De ce se transformă metri cubi în kilowați-oră?
Pentru că așa plătești puterea calorifică a gazului, adică puterea de încălzire din zona ta și nu volumul de gaz consumat. Zonele de putere calorifică sunt delimitate de rețeaua națională de transport gaz. Puterile calorifice pot varia între zone, între valorile 9-12. Aceste valori se calculează zilnic în laboratoare metrologice, pentru fiecare zonă de intrare a gazului în rețea. Apoi, pentru perioada de consum se face o medie a acestor valori, valoare pe care o regăsești pe factura ta în tabelul „Date contor”. Înmulțită cu consumul în mc, obținem kWh.
Află mai multe

Cum facturăm consumul la regularizare?

Vezi tabelul „Produse și servicii” din pagina 2 sau 3 a facturii tale.

  • Consumul măsurat și realizat în cele 3 luni, apare pe factura de regularizare cu plus.
  • Apoi, scădem tot ce ți-am facturat în cele 2 luni de consum anterioare.
  • Rezultă astfel că la regularizare vei avea de plată diferența între consumul realizat în 3 luni și ceea ce deja ți-am facturat înainte.

În exemplele A și B, vezi tabelul „Produse și servicii” pe o factură de regularizare energie electrică, apoi gaz și vezi că NU facturăm de două ori același consum. Ai consumul realizat cu plus, marcat cu bordeaux/albastru, din care scădem consumul autocitit/estimat de pe facturile anterioare, cu minus marcat cu roșu.

tabel consum factura regularizare energie electrica
tabel regularizare consum gaze naturale

și cum calculăm valoarea de plată la regularizare?

Ca la orice altă factură, înmulțim consumul cu prețul tău contractual din coloana „Preț unitar” a tabelului „Produse și servicii”.

La regularizare, kWh rezultați din diferență îi înmulțim cu prețul tău contractual și obținem valoarea în lei a consumului.

*Pe lângă valoarea consumului, în funcție de utilitate, se adaugă și alte tarife reglementate, taxe impuse de ANRE și statul român.

Valoarea facturii tale de regularizare este mult mai mare decât valorile facturilor anterioare?

Înseamnă că ai consumat mai mult decât ai estimat sau ai estimat prea puțini kWh în comparație cu cât ai consumat real.

Ce poți face ca să eviți șocul la factură?

Transmite lunar indexul de pe contor prin autocitire. La E.ON ai 5 căi gratuite la dispoziție, descrise aici. Alege să trimiți autocitirea direct din contul tău E.ON Myline simplu și rapid, pentru a fi anunțat prin e-mail când începe și se încheie perioada activă. Doar în contul tău ai acces și la istoricul indecșilor facturați, precum și la calendarul citirilor de către OD.

Valoarea facturii tale de regularizare e cu minus/negativă?

Înseamnă că ai consumat mai puțin decât ai estimat sau ai estimat că vei consuma mai mulți kWh decât ai folosit cu adevărat.

Ce poți face ca să eviți plățile inutile în avans?

Pe lângă transmiterea autocitirii lună de lună, e bine să ai un plan de rezervă. Actualizează-ți sau setează-ți „Convenția de consum” pentru facturi de estimare cât mai apropiate de consumul real, pentru cazurile când nu poți sau uiți să înregistrezi indexul. Poți seta inclusiv „Convenția 0” pentru locațiile unde ai consum sezonier sau deloc și astfel vei primi doar facturi de regularizare după citirea contorului de către OD.

Te ascultăm. Ajutăm.

Vizionează tutorialele noastre și descoperă cum poți ține sub control factura de consum

Ai nevoie de ajutor?