Ce e bine să știi despre factura de regularizare?

Hai să descifrăm misterele facturii de regularizare împreună. Astfel, poate reușim să scăpăm de „șocul” primirii acesteia, de plățile inutile în avans și ținem sub control consumul facturat.

Clarificăm aici ce e bine să știi, ce poți face când apare o problemă și lămurim cele mai frecvente afirmații despre factura de regularizare, adevărate sau nu.

Cum recunoști tipul facturii?

După modul de stabilire al indexului, avem 3 tipuri de facturi:

  • Citire distribuitor (regularizare) = acoperă consumul pe 3 luni. Se emite la fiecare 3 luni, după citirea contorului de către Operatorul de Distribuție (OD) din zona locului tău de consum. Poate fi și lunară, dacă ai instalat un contor smart/inteligent care preia indexul lunar și ne este comunicat de către OD.
  • Autocitire = acoperă consumul dintr-o lună. Se emite lunar, după ce ne transmiți în perioada activă indexul autocitit de pe contorul de măsură.
  • Estimare = acoperă consumul estimat pentru o lună. Se emite lunar dacă nu există citire/autocitire, pe baza cantităților din „Convenția de consum” (anexă la contract) sau a istoricului de consum pe ultimele 12 luni.

La E.ON, găsești tipul facturii pe sumar, în „Factura ta, pe scurt”.

tip factura energie e.on

Cum stabilim consumul la regularizare?

Consumul facturat este diferența dintre index nou și index vechi.

La regularizare, consumul facturat acoperă de regulă 3 luni și este măsurat între două citiri consecutive ale Operatorului de Distribuție (OD). Acoperă o lună dacă ai instalat un contor smart, așa cum am specificat mai sus.

date contor consum factura regularizare

*Valoarea PCS diferă în funcție de zonă și se poate schimba lunar.

  • La regularizare electricitate în exemplul A, obținem consumul de facturat în kWh astfel:

6.703 (index nou) - 6.579 (index vechi) = 124 kWh (kilowatt-oră)

  • La regularizare gaze naturale în exemplul B, obținem consumul de facturat în mc:

 1.690 (index nou) - 1.350 (index vechi) = 340 mc (metri cubi)

Transformarea în kWh a mc de gaz se face prin înmulțirea consumului cu PCS (Puterea calorifică superioară), stabilită pentru zona locului de consum de către Transgaz.

În exemplul B, locul de consum este Tg-Mureș cu PCS = 10,4 kWh/mc, așadar: 340 x 10,4 = 3.536 kWh

 
De ce plătim kWh și nu metri cubi?
Află aici

Cum facturăm consumul la regularizare?

valoare consum factura regularizare e.on

La E.ON, fie că regularizăm energia electrică sau gazele naturale, tabelul „Produse și servicii” va avea 3 secțiuni importante.

Prima de sus în jos, numită „Consum realizat între două citiri reale din perioada zz.ll.aa-zz.ll.aa” evidențiază diferența calculată mai sus, index nou - index vechi, ambii indecși citiți de OD.

Adică, este efectiv consumul măsurat și realizat în cele 3 luni, marcat cu plus.

Tot aici, în secțiunea ”Contravaloare obligații de plată” vei regăsi și contravaloarea soluțiilor (dacă ai achiziționat una), contravaloarea altor servicii, eventualele reduceri comerciale sau penalități.

consum factura regularizare e.on

Următoarele două secțiuni, numite „Scădere valoare anterior facturată prin factura nr. ...” - îți evidențiază faptul că scădem tot consumul facturat în cele 2 luni anterioare, cantitățile fiind marcate cu „-” (minus).

Rezultă astfel că la regularizare vei avea de plată diferența între consumul realizat în 3 luni și ceea ce deja ți-am facturat înainte.

Diferența fată de formatul anterior de factură, este că acum poți vedea mai ușor sumele cu plus sau cu minus, grupate în secțiuni distincte.

și cum calculăm valoarea de plată la regularizare?

Ca la orice altă factură, înmulțim consumul cu prețul tău contractual.

Pe noua factură de regularizare la E.ON, găsești acum și costul unui kWh facturat, în secțiunea „Din ce se compune preţul energiei electrice/gazelor naturale, conform reglementărilor ANRE”.

Vizionează episodul despre factura de regularizare

Valoarea facturii tale de regularizare este mult mai mare decât valorile facturilor anterioare?

Înseamnă că ai consumat mai mult decât ai estimat sau ai estimat prea puțini kWh în comparație cu cât ai consumat real.

Ce poți face ca să eviți șocul la factură?

Transmite lunar indexul de pe contor prin autocitire. La E.ON ai 5 căi gratuite la dispoziție, descrise aici. Alege să trimiți autocitirea direct din contul tău E.ON Myline simplu și rapid, pentru a fi anunțat prin e-mail când începe și se încheie perioada activă. Doar în contul tău ai acces și la istoricul indecșilor facturați, precum și la calendarul citirilor de către OD.

Valoarea facturii tale de regularizare e cu minus/negativă?

Înseamnă că ai consumat mai puțin decât ai estimat sau ai estimat că vei consuma mai mulți kWh decât ai folosit cu adevărat.

Ce poți face ca să eviți plățile inutile în avans?

Pe lângă transmiterea autocitirii lună de lună, e bine să ai un plan de rezervă. Actualizează-ți sau setează-ți „Convenția de consum” pentru facturi de estimare cât mai apropiate de consumul real, pentru cazurile când nu poți sau uiți să înregistrezi indexul. Poți seta inclusiv „Convenția 0” pentru locațiile unde ai consum sezonier sau deloc și astfel vei primi doar facturi de regularizare după citirea contorului de către OD.

Te ascultăm. Ajutăm.

Ai nevoie de ajutor?