Hai să descifrăm misterele facturii de regularizare împreună. Astfel, poate reușim să scăpăm de „șocul” primirii acesteia, de plățile inutile în avans și ținem sub control consumul facturat.
Clarificăm aici ce e bine să știi, ce poți face când apare o problemă și lămurim cele mai frecvente afirmații despre factura de regularizare, adevărate sau nu.
După modul de stabilire al indexului, avem 3 tipuri de facturi:
Dacă ai un contor smart nu poți să trimiți indexul autocitit, acesta fiind preluat de la distanță de către OD.
La E.ON, găsești tipul facturii pe prima pagină, în „Factura ta, pe scurt”.
Consumul facturat este diferența dintre index nou și index vechi. La o factură lunară, acești indecși pot fi autocitiți sau estimați de către tine.
La regularizare, consumul facturat acoperă de regulă 3 luni și este măsurat între două citiri consecutive ale Operatorului de Distribuție (OD).
*Valoarea PCS diferă în funcție de zonă și se poate schimba lunar.
6.703 (index nou) - 6.579 (index vechi) = 124 kWh (kilowatt-oră)
1.690 (index nou) - 1.350 (index vechi) = 340 mc (metri cubi)
Transformarea în kWh a mc de gaz se face prin înmulțirea consumului cu PCS (Puterea calorifică superioară), stabilită pentru zona locului de consum de către Transgaz.
În exemplul B, locul de consum este Tg-Mureș cu PCS = 10,4 kWh/mc, așadar: 340 x 10,4 = 3.536 kWh
La E.ON, fie că regularizăm energia electrică sau gazele naturale, tabelul „Produse și servicii” va avea 3 secțiuni importante.
Prima de sus în jos, numită „Consum realizat între două citiri reale din perioada zz.ll.aa-zz.ll.aa” evidențiază diferența calculată mai sus, index nou - index vechi, ambii indecși citiți de OD.
Adică, este efectiv consumul măsurat și realizat în cele 3 luni, marcat cu plus.
Tot aici, în secțiunea ”Contravaloare obligații de plată” vei regăsi și contravaloarea soluțiilor (dacă ai achiziționat una), contravaloarea altor servicii, eventualele reduceri comerciale sau penalități.
Următoarele două secțiuni, numite „Scădere valoare anterior facturată prin factura nr. ...” - îți evidențiază faptul că scădem tot consumul facturat în cele 2 luni anterioare, cantitățile fiind marcate cu „-” (minus).
Rezultă astfel că la regularizare vei avea de plată diferența între consumul realizat în 3 luni și ceea ce deja ți-am facturat înainte.
Diferența fată de formatul anterior de factură, este că acum poți vedea mai ușor sumele cu plus sau cu minus, grupate în secțiuni distincte.
Ca la orice altă factură, înmulțim consumul cu prețul tău contractual.
Pe noua factură de regularizare la E.ON, găsești acum și costul unui kWh facturat, în tabelul „Produse și servicii”, secțiunea „Din ce se compune preţul energiei electrice/gazelor naturale, conform reglementărilor ANRE”, la electricitate ca „preț energie activă”, iar la gaz ca „preț furnizare”, la care se adaugă TVA și alte taxe conform legislației în vigoare.
Înseamnă că ai consumat mai mult decât ai estimat sau ai estimat prea puțini kWh în comparație cu cât ai consumat real.
Ce poți face ca să eviți șocul la factură?
Transmite lunar indexul de pe contor prin autocitire. La E.ON ai 5 căi gratuite la dispoziție, descrise aici. Alege să trimiți autocitirea direct din contul tău E.ON Myline simplu și rapid, pentru a fi anunțat prin e-mail când începe și se încheie perioada activă. Doar în contul tău ai acces și la istoricul indecșilor facturați, precum și la calendarul citirilor de către OD.
Înseamnă că ai consumat mai puțin decât ai estimat sau ai estimat că vei consuma mai mulți kWh decât ai folosit cu adevărat.
Ce poți face ca să eviți plățile inutile în avans?
Pe lângă transmiterea autocitirii lună de lună, e bine să ai un plan de rezervă. Actualizează-ți sau setează-ți „Convenția de consum” pentru facturi de estimare cât mai apropiate de consumul real, pentru cazurile când nu poți sau uiți să înregistrezi indexul. Poți seta inclusiv „Convenția 0” pentru locațiile unde ai consum sezonier sau deloc și astfel vei primi doar facturi de regularizare după citirea contorului de către OD.
Măsurarea și facturarea consumului sunt reglementate prin ordine ANRE. Acestea spun că facturile se emit pe baza citirii contorului de către Operatorul de Distribuție (OD) și rezultă factura de regularizare. Dacă citirea lipsește, se ia în considerare indexul autocitit, iar dacă și acesta lipsește, un consum estimat fie în convenția de consum, fie din istoric. Pentru că citirea contorului are loc de regulă la fiecare 3 luni, e indicat să trimiți autocitirea în celelalte luni. Recomandăm să înregistrezi indexul și în luna citirii OD, pentru situațiile când OD nu o efectuează. Dacă primim indexul de la OD, acela are prioritate în calculul facturii tale în caz contrar, aplicăm regula de mai sus: index autocitit sau index estimat.
Așa cum vei vedea mai sus în secțiunea „Cum facturăm consumul la regularizare?”, în tabelul „Produse și servicii”, vei vedea în dreptul consumului, cantități cu plus și cantități cu minus.
La regularizare, scădem tot ce ți-am facturat de la ultima citire a contorului de către OD, deci nu facturăm încă o dată ce ai estimat.
Așa cum vei vedea mai sus în secțiunea „Cum facturăm consumul la regularizare?”, în tabelul „Produse și servicii” apar în dreptul consumului (energie activă sau consum gaze naturale) cantități cu plus și cantități cu minus.
La regularizare, scădem tot ce ți-am facturat de la ultima citire a contorului de către OD, deci nu facturăm încă o dată ce ai estimat și achitat deja.
Dacă ai un imobil la care nu realizezi consum sau este sezonier, setează-ți în contul E.ON Myline „Convenția 0”. Astfel, vei primi facturi doar de regularizare, după citirea contorului de către OD și nu vei mai achita facturi în avans, pentru un consum nerealizat.
Poți apoi oricând regla cantitățile de energie pe care estimezi că le vei consuma în kWh, mc sau lei, direct în E.ON Myline, secțiunea „Convenție de consum”.
Fiecare loc de consum are alocată de către OD din zona ta, un interval/o perioadă activă de 7 zile în care poți transmite indexul prin autocitire. Acest interval îl poate schimba doar OD, nu și furnizorul tău.
Acesta îți este comunicat pe prima pagină a facturii de consum E.ON și în contul E.ON Myline.
Tot în contul tău E.ON Myline, poți seta să primești mesaje de la noi, când începe și se încheie acest interval, ca să nu uiți. Intră în secțiunea Contul meu - Setări mesaje și selectează ce notificări vrei să îți trimitem.