Ghid explicativ al facturii de consum

În calitate de clienți de energie electrică și gaze naturale ni s-a întâmplat cel puțin o dată, să ne întrebăm de ce factura conține atâtea elemente ori să spunem că nu înțelegem cum a fost calculată. Ne străduim aici să explicăm ce găsești pe factură și, mai mult, să venim cu câteva sfaturi pentru a ține valorile de plată sub control. În câțiva pași vei cunoaște:

  1. Elementele facturii, ce sunt, unde le găsești
  2. Cum se determină consumul și valoarea acestuia
  3. Răspunsuri la întrebările tale despre factură.

E important să știi că ANRE prin Ord. 5 și 14/2023 a adus modificări la Regulamentul de furnizare energie electrică și gaze naturale, modificări cu impact major asupra formatului și conținutului facturii de consum. Astăzi, peste 80% din aspectul și conținutul facturii, este stabilit de către ANRE.

Ce informații găsești pe prima pagină a facturii?

Sumar facuta de estimare mai 2023

Sumarul sau „Factura ta, pe scurt” este o pagină gândită integral de noi, bazată pe ceea ce ne-ai spus în ultimele luni că ai vrea să conțină factura de consum pentru o mai bună, dar suficientă înțelegere. Găsești aici codurile de identificare ale locului de consum și ale tale ca client, suma de plată, perioada facturată, termenul de plată și cantitatea facturată.

✔️ Datele tale, ca titular de contract, adresa de corespondență și datele de identificare a locului de consum.

✔️ Detalii despre cantitatea de energie facturată, perioada de facturare şi tipul facturii în funcţie de metoda de determinare a consumului.

✔️ Informaţii despre total valoare factură curentă şi soldul total de plată.

✔️ Data emiterii facturii și scadența ei - data până la care trebuie să o achiți.

✔️ Detalii despre ce compune valoarea totală a facturii curente:

  • denumirea ofertei alese de tine prin contract și totalul în lei, cu tva
  • eventualele reduceri comerciale pe care le-ai primit și/sau valoarea penalităților acumulate pentru întârzierea la plată a facturilor anterioare
  • totalul în lei cu tva inclus al facturii curente

✔️ Coduri unice alocate de E.ON pentru identificarea ta când folosești serviciile noastre:

  • cod client = alcătuit din 10 cifre
  • cod încasare = alcătuit din 10 cifre, începe cu 2 pentru electricitate/gaz, cu 9 pentru Duo, diferă în funcție de locul de consum
  • POD = codul unic al punctului de măsură - pentru energie electrică
  • CLC= codul unic al locului de consum – pentru gaze naturale
De câte tipuri este factura E.ON?

După modul de determinare al consumului, factura E.ON este de 3 tipuri: citire/regularizare - după efectuarea citirii contorului de către Operatorul de Distribuție, autocitire - după ce transmiți tu indexul de pe contor și estimare când la baza ei se află convenția de consum/istoricul de consum. 

Află mai multe
 
Ce se întâmplă dacă nu plătești până la scadență?

Din ziua următoare scadenței, calculăm dobânzi penalizatoare în cuantum de 0,04% pe zi, iar apoi, oricând după scadență, te putem notifica cu 15 zile înainte de întreruperea efectivă a alimentării cu energie, printr-un preaviz. Acesta va conține sumele datorate, data la care OD poate sista furnizarea, costuri deconectare/reconectare.

Vezi modalități plată
prima pagina factura consum e.on explicatii

În partea de jos a sumarului găsești:

✔️ Modalitățile prin care poți transmite autocitirea indexului de pe contor pentru cazurile când locul de consum nu este prevăzut cu un contor smart

✔️ În stânga jos, codul de bare aferent valorii facturii curente, iar în dreapta, codul de bare pentru soldul total al locului de consum, necesar a fi scanate când plătești la POS în magazinele partenere. Scanezi codul de bare aferent sumei pe care dorești să o achiți.

Ai primit factura de consum și ai întrebări? Găsește soluția aici.

 

Pe a doua pagină a facturii de energie electrică, conform noului format impus de către ANRE, sunt reluate o serie de informații precum:

1.      Informații despre furnizorul E.ON și cum poți lua legătura cu noi

2.      Informații despre consumul tău și valoarea de plată

3.      Număr contract și perioada contractului

Sumar facuta de estimare mai 2023

Următoarele pagini ale facturilor

date loc de consum OD

Primul tabel cuprinde informații despre locul de consum și distribuitorul din zona ta.

  • adresa locului de consum
  • codul locului de consum setat de E.ON, format din 10 cifre, începe cu 5
  • număr deranjamente și denumirea Operatorului de Distribuție (OD)
  • cod unic punct de măsură: POD la electricitate, CLC la gaze naturale, este un cod unic stabilit de OD din aria locului de consum, pentru identificarea acestuia. Îl găsești și pe Avizul Tehnic de Racordare sau Certificatul de Racordare.
  • intervalul în care poți transmite indexul și cel în care contorul este citit de către OD.
  • data până la care este valabilă verificarea/revizia instalației de utilizare a gazelor naturale.
Mai multe despre POD și CLC Vezi obligațiile consumatorilor de gaz

Tabelul „Cum am stabilit consumul tău”

Este probabil cel mai important tabel de pe factură, fiindcă aici vezi cum a fost determinată cantitatea de energie de facturat (consumul) și conține:

  • seria contorului de la locul de consum
  • perioada de consum
  • valoare index vechi, înainte de perioada de facturare și cum a fost stabilit
  • valoare index nou, la momentul emiterii facturii și cum a fost stabilit
  • consumul sau numărul de kWh facturați, ca diferență între index nou și vechi
tabel date contor factura e.on consum

În același tabel, dar pe factura de gaze naturale, ai:

  • consumul facturat înmetri cubi ca diferență între index nou și vechi
  • valoarea PCS (Puterea Calorifică Superioară) care diferă în funcție de provenienţa gazului și este stabilită de OD prin reglementări ANRE
  • numărul de kWh facturați, ca produs între metri cubi și PCS
  • categoria de consum alocată locului tău de consum și zona de calitate.

Tot aici, găsești și formula de calcul pentru conversia cantității de gaz în unități de energie

 
De ce se transformă metri cubi în kilowați-oră?
Pentru că așa plătești puterea calorifică a gazului, adică puterea de încălzire din zona ta și nu volumul de gaz consumat. Zonele de putere calorifică sunt delimitate de rețeaua națională de transport gaz. Puterile calorifice pot varia între zone, între valorile 9-12. Aceste valori se calculează zilnic în laboratoare metrologice, pentru fiecare zonă de intrare a gazului în rețea. Apoi, pentru perioada de consum se face o medie a acestor valori, valoare pe care o regăsești pe factura ta în tabelul „Date contor”. Înmulțită cu consumul în mc, obținem kWh.
Află mai multe

„Cum am calculat valoarea facturii tale?” poți vedea în tabelul produse și servicii

Acum, tabelul „Produse și servicii” este compus din minimum 2 secțiuni.

În secțiunea „Din ce se compune prețul energiei electrice/gazelor naturale”, conform reglementărilor ANRE, regăsești componentele prețului și valorile acestora pe fiecare perioadă facturată, care adunate alcătuiesc prețul final facturat/contractual, fără TVA și alte taxe impuse de ANRE. 

Apoi, regăsești secțiuni precum „Consum autocitit/estimat/realizat în perioada” unde, consumul măsurat x prețul contractual de mai sus, dau valoarea facturii.

Tot aici apar și alte servicii pe care le-ai contractat de la noi, taxe impus de ANRE, reduceri comerciale, penalități etc.

  • abonamentul în lei/zi, dacă există, este un cost aferent serviciilor tehnice pe care le ai incluse în oferta contractată
  • pozițiile „contribuție pentru cogenerare”, „certificate verzi” și „acciza necomercială” sunt taxe stabilite prin legi sau ordine ANRE
  • reduceri comerciale în lei, dacă ai fost sau ești beneficiarul unei campanii promoționale E.ON
  • dobânzi penalizatoare, a căror valoare este menționată în contract și se calculează în lei/zi, începând cu prima zi după data scadenței facturii, până la data plății
  • ajutor și/sau supliment de încălzire, acordat în sumă fixă, conform Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie
  • plafonare („Aplicare OUG27”), valori ce se scad din prețul contractual până când acesta ajunge la prețul de plafon, pentru consumul din perioada 1 ianuarie 2023 - 31 martie 2025, prin OUG 27/2022 și 119/2022 cu modificările și completările ulterioare
  • în funcție de contractul tău, dacă ai achiziționat o soluție E.ON, vei regăsi în tabel un rând care include valoarea de plată a tranșei lunare (rata) aferentă acesteia.

Ai primit o factură de regularizare și nu înțelegi consumul facturat? Află detalii aici.

explicatii factura e.on sold curent

În cazul în care ai facturi restante, cărora le-a trecut scadența sau plăți în avans, acestea vor fi enumerate în tabelul „Detalii sold curent”. Valoarea totală de aici este egală cu „Total de plată (sold)”, din tabelul de pe prima pagină.

În aceeași pagină, regăsești informații despre ordinele ANRE ce stau la baza stabilirii tarifelor reglementate.

Pe ultima pagină a facturii de consum găsești modalitățile de plată ale facturilor și alte informații utile în relația cu furnizorul tău.

Vizionează tutorialele noastre și descoperă cum poți ține sub control factura de consum

Ai primit factura și ai neclarități?

Dacă tocmai ai primit factura de consum și nu înțelegi consumul facturat sau ai neclarități privind o factură mai veche, află detalii imediat folosind serviciul Suport clienți

Dacă nu găsești soluția pe loc, ne poți transmite o solicitare și răspundem cât se poate de repede.

Am o întrebare

Cum plătești factura E.ON? Află aici

Cu ce te putem ajuta?

Ai nevoie de ajutor?