În calitate de clienți de energie electrică și gaze naturale, ni s-a întâmplat cel puțin o dată, să ne întrebăm de ce factura conține atâtea elemente ori să spunem că nu înțelegem cum a fost calculată. Ne străduim aici să le luăm pe rând și, mai mult, să venim cu câteva sfaturi pentru a ține valorile de plată sub control. În 3 pași vei cunoaște:
Sumarul sau „Factura ta, pe scurt” conține datele locului tău de consum, coduri unice de folosit în relația cu noi, date despre consumul şi perioada facturată, cât ai de plată, canale de transmitere index, dar și alte informații utile.
✔️ Datele tale, ca titular de contract, adresa de corespondență și datele de identificare a locului de consum.
✔️ Detalii despre cantitatea de energie facturată, perioada de facturare şi tipul facturii în funcţie de metoda de determinare a consumului.
✔️ Informaţii despre total valoare factură curentă şi soldul total de plată.
✔️ Data emiterii facturii și scadența ei - data până la care trebuie să o achiți.
✔️ Detalii despre ce compune valoarea totală a facturii curente:
✔️ Coduri unice alocate de E.ON pentru identificarea ta când folosești serviciile noastre:
După modul de determinare al consumului, factura E.ON este de 3 tipuri: citire/regularizare - după efectuarea citirii contorului de către Operatorul de Distribuție, autocitire - după ce transmiți tu indexul de pe contor și estimare când la baza ei se află convenția de consum/istoricul de consum.
Din ziua următoare scadenței, calculăm dobânzi penalizatoare în cuantum de 0,04% pe zi, iar apoi, oricând după scadență, te putem notifica cu 15 zile înainte de întreruperea efectivă a alimentării cu energie, printr-un preaviz. Acesta va conține sumele datorate, data la care OD poate sista furnizarea, costuri deconectare/reconectare.
✔️ Modalitățile prin care poți transmite autocitirea indexului de pe contor
✔️ În stânga jos, codul de bare aferent soldului facturii curente, iar în dreapta, codul de bare pentru soldul total al locului de consum, necesar a fi scanate când plătești la POS în magazinele partenere.
În această pagină a facturii de energie electrică, conform noului format impus de către ANRE, sunt reluate o serie de informații precum:
1. Informații despre furnizorul E.ON, și cum poți lua legătura cu noi
2. Informații despre consumul tău și valoarea de plată
3. Număr contract și perioada contractului
Primul tabel cuprinde informații despre locul de consum și distribuitorul din zona ta.
Este probabil cel mai important tabel de pe factură, fiindcă aici vezi cum a fost determinată cantitatea de energie de facturat (consumul) și conține:
În același tabel, dar pe factura de gaze naturale, ai:
Tot aici, găsești și formula de calcul pentru conversia cantității de gaz în unități de energie
În secțiunea „din ce se compune prețul energiei electrice”, conform reglementărilor ANRE, regăsești componentele prețului:
Valoarea de pe rândul preț energie activă consumată în perioada reprezintă suma componentelor menționate mai sus.
Poziția „Energie activă” reprezintă echivalentul în lei al consumului citit/autocitit/estimat în kWh X prețul contractual în lei/kWh.
La gaze naturale în tabelul 9 ai:
Sub tabelul „Date contor” îți comunicăm data la care expiră verificarea (V), respectiv revizia (R) instalației de utilizare a gazelor naturale. Conform normelor în vigoare, ești obligat să asiguri efectuarea acestor lucrări prin alegerea unui operator economic autorizat ANRE/ISCIR.
În cazul în care ai facturi restante, cărora le-a trecut scadența sau plăți în avans, acestea vor fi enumerate în tabelul „Detalii sold curent”. Valoarea totală de aici este egală cu „Total de plată (sold)”, din tabelul de pe prima pagină.
În aceeași pagină, regăsești informații despre ordinele ANRE ce stau la baza stabilirii tarifelor reglementate.
Dacă tocmai ai primit factura de consum și nu înțelegi consumul facturat sau ai neclarități privind o factură mai veche, află detalii imediat folosind serviciul Suport clienți.
Dacă nu găsești soluția pe loc, ne poți transmite o solicitare și răspundem cât se poate de repede.
Am o întrebareDragă Ana,
dacă factura de regularizare este cu minus, înseamnă că la facturile de estimare ai achitat sume în plus, pentru un consum nerealizat. Ce ai de făcut?
Dragă Ioan,
așa cum explicăm mai sus, valoarea facturii tale este produsul dintre consumul realizat/estimat în perioada facturată și prețul contractual, la care se adaugă tarife și taxe reglementate de ANRE/statul român, plus tva. Ce îți recomandăm?
Dragă Traianița,
citirea contorului o face Operatorul de Distribuție din zona ta. Conform legii acesta este obligat să facă citirea contoarelor la maximum 3 luni. Ce poți face?
Dragă Ioan,
dacă ai un loc de consum la care nu realizezi consum sau ai consum sezonier, îți recomandăm să setezi „Convenție de consum 0” pentru a evita facturile de estimare mari.
Poți seta Convenție 0 cu un simplu click în contul E.ON Myline.