AFM a publicat lista instalatorilor validați! Alege E.ON și grăbește instalarea aici

Ești prosumator sau vrei să devii unul?

Află din ghidul nostru de mai jos ce sunt prosumatorii, ce pași ai de urmat ca să devii unul.

Cum închei un contract? Răspundem la întrebări despre prețurile la care vei fi facturat și când. Ce vei vedea pe facturi? Trecem prin prevederile legislative care ți se aplică dacă ești un prosumator casnic, cu putere instalată până în 200 kW.

Cei mai mulți dintre noi consumăm energie electrică din rețea în același mod de mai bine de un secol. Lucrurile evoluează. Un nou cuvânt de interes a apărut în lume, semnalând o schimbare a modului în care ne alimentăm casele, businessul și comunitățile.

ce este un prosumator

Ce este un prosumator?

Producător + Consumator = Prosumator.

Un prosumator este persoana fizică sau juridică racordată la rețeaua electrică drept consumator și producător de energie din surse regenerabile. Mai simplu spus, un prosumator este cineva care produce și consumă energie. Pentru a fi prosumator trebuie să deții o instalație de producere a energiei electrice regenerabile, precum panouri fotovoltaice sau eoliene în locația ta.

Ce pași ai de făcut ca să devii prosumator acasă?

Cererea

Depui o cerere și documentele conform Ord. ANRE 19/2022 necesare obținerii Avizului Tehnic de Racordare (ATR).

 

ATR

Se emite Avizul Tehnic de Racordare care conține soluția de racordare la rețeaua de energie electrică, valoarea estimată a lucrărilor și necesarul realizării instalației.

 

Racordarea

Se încheie contractul de racordare, se execută lucrările și are loc recepția instalației de racordare.

 

Probele

Are loc punerea sub tensiune a instalației de utilizare pentru perioada de probe.

 

Certificat racordare

Se emite Certificatul de Racordare (Cr).

Apoi, tu alegi un furnizor de energie electrică și închei un contract de vânzare-cumpărare prosumator.

Cu E.ON Solar Home, te ajutăm noi cu cei 5 pași.

Alege soluția „la cheie” cu panouri fotovoltaice E.ON Solar Home și ne ocupăm noi de tot. Ai totul de la evaluare, documentație, implementare și asistență, cu plata în rate. Lasă-ne datele tale și revenim cu o ofertă personalizată.

Ai făcut primii 4 pași și vrei să închei contractul cu noi?

Poți vinde energia produsă și livrată, după încheierea unui contract de vânzare-cumpărare între tine (prosumatorul/vânzătorul) și furnizor/cumpărător. La noi, îl poți semna online sau în cel mai apropiat magazin E.ON.

Ce facturi primește un prosumator casnic?

Prosumatorii primesc facturi lună de lună. Toate sunt de citire, întrucât la locul de consum au instalat un contor smart care transmite la distanță indexul înregistrat. Pentru că ai încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu furnizorul tău, vei plăti pentru energia pe care o consumi (cumperi) și vei încasa pentru energia pe care o produci (vinzi). Prosumatorii primesc facturi de consum și de report pentru ce produci suplimentar (energie produsă, livrată și necompensată sau energie reportată), după ce a fost acoperit consumul .

Pe factură furnizorul este obligat să facă o compensare cantitativă între energia electrică produsă şi livrată în reţea şi cea consumată şi să reporteze diferența de energie dintre livrat şi consumat. Compensarea se face cantitativ 1:1 adică, din cantitatea produsă se scade cantitatea consumată, iar diferența apare pe factura de report (o primești împreună cu factura de consum). În lunile în care cantitatea produsă este mai mică decât cantitatea consumată, compensarea se face din cantitatea pe care ai produs-o anterior. 

Soldul final rămas în urma acestor facturi va fi disponibil pentru încasare în 24 de luni de la data ultimei zile a lunii în care s-a livrat cantitatea de energie electrică reportată, iar în cazul încetării contractului de furnizare (implicit al celui de prosumator), încasarea soldului va fi la scadența ultimei facturi de consum.

Atenție, compensarea cantitativă este de 1:1, dar nu și compensarea valorică. Vezi în exemplele de mai jos, prețurile la care cumperi energia consumată și cel la care vinzi ce produci.

Ești deja prosumator și ai un contract cu noi?

Găsești facturile tale de consum și report în contul E.ON Myline, secțiunea „Prosumator”. Le primești prin e-mail în fiecare lună și le poți descărca în format PDF oricând, dacă activezi factura electronică.

Intră în cont

Exemplu practic

  • în august produci 500 kWh și consumi 100 kWh. Compensăm cantitativ energia consumată, iar diferența de 400 kWh va fi reportată la luna următoare. Cei 400 kWh vor apărea pe factura de report, cu scadența la 24 de luni.
  • în septembrie produci 150 kWh, dar consumi 300 kWh. Pentru a se face compensarea cantitativă, se va utiliza din energia reportată în august cantitatea de 150 kWh, adică 400 kWh – 150 kWh, iar diferența de 250 kWh va fi reportată la luna următoare.
  • dacă până în octombrie 2024 ai un surplus neconsumat, acesta îți va fi plătit de furnizor la același preț al energiei active din urmă cu 2 ani (250 kWh x preț energie activă lei/kWh în septembrie 2022).

La ce prețuri este facturat un prosumator casnic?

Până în iunie 2022

  • Prețul energiei produse și livrate = Prețul energiei active consumate - Tarif transport - Tarif serviciu sistem - Tarif distribuție – Preț dezechilibre

În exemplul A: 0,33973 [lei/kWh] = 0.63772 - 0.25530 - 0.00932 - 0.28100 - 0.00530

  • Prețul pentru energia consumată a fost prețul contractual, cu toate tarifele reglementate incluse. 

Tarifele de transport, serviciu sistem, distribuție sunt reglementate, stabilite de ANRE.

factura prosumator mai 2022

Începând cu iulie 2022

S-a modificat metodologia de comercializare electricitate prosumatori prin Ord. 95/2022.

  • Pentru clienții casnici cu consum <= 100 kWh/lună în 2021, ce se încadrează la un preț plafonat de 0,68 lei/kWh și
  • Pentru clienții cu consum între 101 și <= 300 kWh/lună, ce se încadrează la un preț plafonat de 0,8 lei/lună

și au prețul contractual sub valoarea prețului de plafon, prețul la care ți se scade energia produsă și livrată se calculează ca până la final de iunie (ca în exemplul A):

Prețul energiei produse și livrate = Prețul energiei active consumate – Tarif transport - Tarif serviciu sistem - Tarif distribuție – Preț dezechilibre

Pentru aceiași clienți, dar cu prețul contractual peste valoarea prețului de plafon și pentru clienții casnici cu consum > 300 kWh/lună cu preț plafonat calculat conform formulei din OUG 27/2022:

Prețul energiei produse și livrate = Preț achiziție energie activă – Preț dezechilibre

În exemplul B: 0,88414 [lei/kWh] = 0,88941 - 0,0053

factura prosumator iulie 2022
 
Prețul de dezechilibre (PD) se stabilește pentru fiecare client în funcție de luna de start valabilitate preț de furnizare. În exemplele de mai sus, PD a fost de 0.00526 lei/kWh, rotunjit la 0.0053 lei/kWh. În medie, valoarea PD per client este de 0.00520 lei/kWh. Prețul plafonat conform OUG 27 și 119/2022, nu intervine în calculul prețului energiei produse și livrate.
Vezi mai multe despre plafonarea prețurilor
solutie panouri fotovoltaice prosumator casnici

Hai să reducem împreună amprenta de carbon folosindu-ne de puterea soarelui. Devino prosumator cu E.ON Solar Home, soluția cu panouri fotovoltaice pentru independența ta energetică:

  • 15 ani garanție panouri fotovoltaice
  • Plată în rate lunare sau o tranșă după instalare
  • Servicii ante și post-vânzare complete

Împreună acționăm pentru un viitor sustenabil. #ActionForClimate

Ce mai trebuie să știi?

Activitatea prosumatorilor este reglementată prin Ordin ANRE nr. 15/2022, completat și modificat cu Ordin ANRE nr. 95/2022. Poți consulta Ghidul prosumatorului sau accesează pagina ANRE pentru informații de actualitate.

  1. Îți reduci dependența de marii producători de energie, devii mai autonom, independent energetic
  2. Folosești energie verde, curată, cu impact scăzut asupra mediului înconjurător și sănătății
  3. Ești mai conștient de consumurile de energie, știi cum poți consuma eficient și ești mai dispus să economisești
  4. Îți crești valoarea locuinței
  5. Pentru că energia solară este sustenabilă 100%, pășești și clădești un viitor mai verde

Conform legii, puterea instalată poate fi de cel mult 200 kW pe loc de consum pentru persoanele fizice. Peste această putere, se aplică alte norme legislative și alt mod de calcul.

Mai întâi, află dacă casa ta e potrivită pentru instalarea unui sistem fotovoltaic. E important ca acoperișul să fie expus la soare (nu în umbra unei clădiri, de exemplu), contează suprafața, înclinația, orientarea și rezistența acoperișului. Panourile se pot monta și pe o structură separată lângă casă, dacă acoperișul nu respectă cerințele.

  1. Panourile solare captează radiația solară și o transformă în curent continuu (CC).
  2. Un invertor solar transformă CC în curent alternativ (CA), care apoi îți alimentează casa în timp real.
  3. Bateria de stocare a energiei, necesară în cazul sistemelor OFF-GRID/HIBRID pentru stocarea surplusului de energie. 
  4. Contorul smart/digital monitorizează și măsoară energie și obiceiurile de consum.
  5. Rețeaua electrică în care injectezi surplusul de energie sau consumi când e nevoie.

Un sistem fotovoltaic e compus de obicei din:

  • panouri fotovoltaice
  • un invertor sau mai multe (transformă curentul continuu CC în curent alternativ CA)
  • structură de susținere sau montaj pentru panouri.

Sistemului de bază îi pot fi adăugate diverse alte echipamente (pentru monitorizare, măsurare etc.) sau capacități de stocare, baterii.

Orientativ, în România, poți obține între 1.000 și 1.300 kWh/an pentru un sistem fotovoltaic cu puterea instalată de 1 kW. Un sistem mai mare, produce mai multă energie.

Ai nevoie de ajutor?