Află din ghidul nostru de mai jos ce sunt prosumatorii, ce pași ai de urmat ca să devii unul.
Cum închei un contract? Răspundem la întrebări despre prețurile la care vei fi facturat și când. Ce vei vedea pe facturi? Trecem prin prevederile legislative care ți se aplică dacă ești un prosumator casnic, cu putere instalată până în 200 kW.
Cei mai mulți dintre noi consumăm energie electrică din rețea în același mod de mai bine de un secol. Lucrurile evoluează. Un nou cuvânt de interes a apărut în lume, semnalând o schimbare a modului în care ne alimentăm casele, businessul și comunitățile.
Producător + Consumator = Prosumator.
Un prosumator este persoana fizică sau juridică racordată la rețeaua electrică drept consumator și producător de energie din surse regenerabile. Mai simplu spus, un prosumator este cineva care produce și consumă energie. Pentru a fi prosumator trebuie să deții o instalație de producere a energiei electrice regenerabile, precum panouri fotovoltaice sau eoliene în locația ta.
Depui o cerere și documentele conform Ord. ANRE 19/2022 necesare obținerii Avizului Tehnic de Racordare (ATR).
Se emite Avizul Tehnic de Racordare care conține soluția de racordare la rețeaua de energie electrică, valoarea estimată a lucrărilor și necesarul realizării instalației.
Se încheie contractul de racordare, se execută lucrările și are loc recepția instalației de racordare.
Are loc punerea sub tensiune a instalației de utilizare pentru perioada de probe.
Se emite Certificatul de Racordare (Cr).
Apoi, tu alegi un furnizor de energie electrică și închei un contract de vânzare-cumpărare prosumator.
Alege soluția „la cheie” cu panouri fotovoltaice E.ON Solar Home și ne ocupăm noi de tot. Ai totul de la evaluare, documentație, implementare și asistență, cu plata în rate. Lasă-ne datele tale și revenim cu o ofertă personalizată.
Poți vinde energia produsă și livrată, după încheierea unui contract de vânzare-cumpărare între tine (prosumatorul/vânzătorul) și furnizor/cumpărător. La noi, îl poți semna online sau în cel mai apropiat magazin E.ON.
În exemplul A: 0,33973 [lei/kWh] = 0.63772 - 0.25530 - 0.00932 - 0.28100 - 0.00530
Tarifele de transport, serviciu sistem, distribuție sunt reglementate, stabilite de ANRE.
S-a modificat metodologia de comercializare electricitate prosumatori prin Ord. 95/2022.
și au prețul contractual sub valoarea prețului de plafon, prețul la care ți se scade energia produsă și livrată se calculează ca până la final de iunie (ca în exemplul A):
Prețul energiei produse și livrate = Prețul energiei active consumate – Tarif transport - Tarif serviciu sistem - Tarif distribuție – Preț dezechilibre
Pentru aceiași clienți, dar cu prețul contractual peste valoarea prețului de plafon și pentru clienții casnici cu consum > 300 kWh/lună cu preț plafonat calculat conform formulei din OUG 27/2022:
Prețul energiei produse și livrate = Preț achiziție energie activă – Preț dezechilibre
În exemplul B: 0,88414 [lei/kWh] = 0,88941 - 0,0053
Hai să reducem împreună amprenta de carbon folosindu-ne de puterea soarelui. Devino prosumator cu E.ON Solar Home, soluția cu panouri fotovoltaice pentru independența ta energetică:
Împreună acționăm pentru un viitor sustenabil. #ActionForClimate
Activitatea prosumatorilor este reglementată prin Ordin ANRE nr. 15/2022, completat și modificat cu Ordin ANRE nr. 95/2022. Poți consulta Ghidul prosumatorului sau accesează pagina ANRE pentru informații de actualitate.
Conform legii, puterea instalată poate fi de cel mult 200 kW pe loc de consum pentru persoanele fizice. Peste această putere, se aplică alte norme legislative și alt mod de calcul.
Mai întâi, află dacă casa ta e potrivită pentru instalarea unui sistem fotovoltaic. E important ca acoperișul să fie expus la soare (nu în umbra unei clădiri, de exemplu), contează suprafața, înclinația, orientarea și rezistența acoperișului. Panourile se pot monta și pe o structură separată lângă casă, dacă acoperișul nu respectă cerințele.
Un sistem fotovoltaic e compus de obicei din:
Sistemului de bază îi pot fi adăugate diverse alte echipamente (pentru monitorizare, măsurare etc.) sau capacități de stocare, baterii.
Orientativ, în România, poți obține între 1.000 și 1.300 kWh/an pentru un sistem fotovoltaic cu puterea instalată de 1 kW. Un sistem mai mare, produce mai multă energie.