Evoluția tehnologiei a făcut ca producția de energie verde, din surse regenerabile să fie tot mai accesibilă. Un prosumator cu un sistem fotovoltaic nu numai că își reduce dependența de rețea, dar contribuie și la stabilitatea și sustenabilitatea pieței de energie. Prosumatorii nu mai sunt doar consumatori pasivi de energie electrică. Prin generarea propriei energii, prosumatorii își pot reduce amprenta de carbon, pot reduce costurile cu energia și chiar pot contribui cu excesul de energie la rețea, beneficiind atât ei, cât și comunitatea mai largă.
Dar tu, ca prosumator cu panouri fotovoltaice, cum îți poți maximiza impactul pozitiv?
Un pas foarte important de luat în calcul la instalare, în funcție de acoperiș sau spațiul de la sol. Știm deja că, pentru emisfera nordică în care se află și țara noastră, montajul ideal pentru panouri este cu orientare spre sud, la un unghi cuprins între 10-45°. Astfel, razele solare cad direct pe suprafața panoului.
Panourile cu orientare spre est produc energie în prima parte a zilei, în timp ce orientarea spre vest produce în a doua parte a zilei. O altă configurație potrivită, ar fi orientarea est-vest, care ar crește producția și la miezul zilei.
După instalarea sistemului PV și obținerea certificatului de racordare cunoscut ca certificat de prosumator, este foarte important să închei un contract de vânzare-cumpărare a energiei electrice cu furnizorul tău de energie electrică. Doar așa, vei plăti pentru energia pe care o consumi din rețea și vei vinde către furnizor energia pe care o produci și o injectezi în rețeaua de distribuție. De asemenea, energia produsă și necompensată, îți va fi plătită conform facturilor de report, la 24 de luni după emiterea lor.
Adică, alinează-ți consumul la producție sau altfel spus, crește autoconsumul! Panourile fotovoltaice generează cea mai mare parte a energiei în timpul zilei, între orele 11 – 16:00. Prin programarea echipamentelor care consumă multă energie, cum ar fi spălatul rufelor sau folosirea mașinii de spălat vase în orele de vârf de lumină solară, poți maximiza autoconsumul și reduci dependența de rețea.
Cum poți face asta?
Achiziția și instalarea unor acumulatori, baterii pentru stocarea excesului de energie produsă în timpul zilei, pentru utilizare pe timp de noapte sau în perioadele de lumină solară scăzută. Acest lucru reduce dependența de rețea și îți poate asigura o furnizare continuă de energie regenerabilă.
Atât timp cât panourile tale funcționează, mai mult decât o inspecție anuală pentru potențiale probleme de cablare și alte probleme cauzate de expunerea lor în aer liber, nu e necesară.
Totuși, depunerile de praf, frunze pe suprafața panoului reduc puterea acestuia de a capta energia solară, fenomele meterorologice extreme precum grindina, pot afecta integritatea panoului.
Pentru a-ți asigura funcționarea la un randament maxim, panourile fotovoltaice necesită anual, servicii de curățare și verificări prestate de personal autorizat, nu doar pentru păstrarea garanției, cât și din motive de siguranță.
Asocierea sistemului fotovoltaic cu un vehicul electric creează un ciclu puternic de sustenabilitate. Instalezi o stație de încărcare pentru mașini electrice acasă, îți încarci mașina cu energie solară curată, generată la domiciliu și îți reduci dependența de combustibili fosili pentru transport, dar și emisiile de CO2.
Deși România a transpus directiva europeană RED II referitoare la înființarea comunităților de energie regenerabilă în OUG 163/2022, lipsa normelor de aplicare și reglementare fac imposibilă punerea în practică. Apartenența la o comunitate de energie ca persoană fizică, juridică, publică, poate însemna partajarea energiei între membri, compensarea cantitativă între multiple locuri de consum și producție, accelerarea instalării contoarelor smart și încurajarea parteneriatelor de tip public-privat care pot impulsiona inovațiile în piața de energie verde.
În timp ce rețeaua evoluează pentru a găzdui mai multă energie regenerabilă, consumatorii din zonele rurale sau mai puțin dezvoltate se pot confrunta cu provocări legate de conectivitatea și fiabilitatea rețelei. Colaborarea cu instituțiile locale și comunitățile energetice pot fi de folos în fața acestor provocări. Pe lângă obstacolele financiare, lipsa cunoștințelor juridice, tehnice, comerciale și a unei informări aliniate între stat, furnizori, distribuitori de energie, se adaugă și blocajele socio-culturale. Românii sunt încă reticenți la „nou” și la organizarea de tip cooperativă, aspect legat și de
Fii la curent cu progresele în tehnologia fotovoltaică, stocarea energiei și bunele practici de management al consumului. Profită de subvențiile guvernamentale, programe precum Casa Verde sau Electric Up oferă sprijin financiar pentru instalarea de sisteme fotovoltaice rezidențiale și business. Încheie contracte cu un furnizor de energie vizionar, care îți poate oferi informații actualizate despre noile tehnologii, reglementări și programe, și care are soluții cce îți pot îmbunătăți călătoria către sustenabilitate.
Adoptând aceste practici, prosumatorii cu panouri fotovoltaice pot deveni adevărați campioni ai eficienței energetice. Nu doar că îți vei reduce consumul, dar contribui și la o rețea energetică mai curată și mai sustenabilă pentru toată lumea.
Surse: