Curățarea și verificarea aparatului de aer condiționat

Sfaturi pentru aer curat în locuința ta

igienizare verificari curatare AC

Putem face aceste operațiuni singuri sau este obligatoriu să fie făcute de specialiști autorizați în domeniu?

Când vine vorba de curățare, este foarte important ca această operațiune să fie realizată de personal specializat, care deține scule și echipamente specifice, precum și cunoștinte în domeniu.

Deși nu există o reglementare specifică ISCIR sau ANRE, realizarea operațiunilor de curățare și igienizare anuale implică riscuri care trebuie luate în calcul, atât pentru siguranța aparatului, cât și a utilizatorului, dar și a mediului, aparatul fiind alimentat cu freon, un gaz cu impact asupra mediului încojurător și în același timp, fiind un echipament conectat la instalația electrică.

Există riscul unor reacții eronate, defecțiuni mecanice sau chiar o serie de accidente, precum electrocutarea. În plus, dacă aparatul tău dispune încă de garanție comercială, există riscul pierderii acesteia prin defectarea involuntară a unor piese din aparat. Așadar, este necesară o grijă deosebită și avizată.

Curățarea filtrelor este, totuși, o operațiune simplă, des realizată de utilizatorii casnici. Curățarea se face cu un pămătuf de praf sau apă curată. Dacă filtrul este foarte murdar, se curăță cu apă caldă și detergent neutru. După spălare, filtrul trebuie uscat bine și instalat conform specificațiilor producătorului.

Realizează întotdeauna aceste operațiuni conform specificațiilor din manualul de utilizare. Nu utiliza detergent lichid sau coroziv și nu stropi în interiorul aparatului cu apă sau cu alte lichide. Acest lucru poate duce la deteriorarea componentelor din plastic sau poate cauza un șoc electric.

Recomandare: Personalul calificat în domeniu va oferi întotdeauna un serviciu superior și liniștea sufletească că aparatul funcționează în parametri oprimi, atât din punct de vedere tehnic, cât și a siguranței aerului pe care îl respiri acasă.

Ce verificări poți face tu la aparatul de aer condiționat?

Înainte de utilizarea sezonieră:

  1. Verifică dacă fantele de admisie și de evacuare a aerului sunt blocate
  2. Verifică dacă întrerupătorul, ștecherul și priza sunt în stare bună
  3. Verifică dacă filtrul este curat
  4. Verifică dacă suportul de fixare al unității exterioare este deteriorat sau corodat
  5. Verifică dacă țeava de scurgere este deteriorată

 

După utilizarea sezonieră:

  1. Deconectează sursa de alimentare
  2. Curăță filtrul și panoul unității interioare
  3. Verifică dacă suportul de fixare al unității exterioare este deteriorat sau corodat

De ce sunt importante verificările anuale?

Mentenanța anuală a aparatului de aer condiționat nu trebuie neglijată. Dacă unitățile nu funcționează în parametri normali, durata de viață a aparatului scade și consumul de energie poate crește.

Știai că verificările periodice prelungesc durata de viață a aparatului de aer conditionat cu până la 5 ani și asigură un consum optim de energie?

Atunci când aparatul are o funcționare greoaie din cauza depunerilor de praf pe filtre, pe ventilator sau alte componente, normale de la sezon la sezon, când funcționează cu un nivel incorect de agent frigorific, când are piese defecte, crește și consumul de energie electrică, căci are nevoie de o forță electrică mai mare pentru a compensa pentru funcționarea greoaie.

Igienizarea făcută la timp, cel puțin o data pe an, duce la economii de consum între 5 și 15%.

În cadrul vizitei pentru igienizarea aparatului tău de aer condiționat, specialiștii verifică dacă echipamentele funcționează în condiții optime și se detectează eventualele defecțiuni.

Cu ocazia efectuării mentenanței anuale, atât unitatea externă, cât și cea internă sunt inspectate și curățate cu atentie, este măsurată presiunea, este verificată calitatea și cantitatea freonului din instalație. Se efectuează și un control acustic pentru a depista orice zgomot suspect. 

Ce include verificarea anuală a unui aparat de aer condiționat?

  • Curățarea filtrelor de aer demontabile
  • Curăţarea evaporatorului, condensatorului și a carcasei unității externe (ventilator, tăvița de recuperare etc.) Aceste componente sunt esențiale pentru funcționarea corectă a aerului condiționat
  • Igienizarea vaporizatorului și a țevilor condens împotriva acumulării de apă stagnantă, care favorizează apariția bacteriilor şi a mucegaiului
  • Verificarea bunei circulații a aerului și a conductelor de scurgere, să nu fie blocate sau fisurate
  • Verificare agent frigorific şi completare, după caz
  • Verificare conexiuni electrice, componente mecanice în mișcare și remediere, după caz
  • Curățarea bobinelor de răcire și încălzire, pentru a preveni acumularea de praf și murdărie

La ce ajută filtrele suplimentare de praf și alte funcții de curățare?

Filtrele suplimentare de praf, funcțiile anti-mucegai, de auto-curățare sau sterilizare a aerului sunt un plus excelent pentru sistemele de aer condiționat, mai ales dacă locuiești într-o zonă cu mult praf sau ai alergii. Aceste funcții nu numai că adună particulele fine de praf și alți alergeni, îmbunătățind semnificativ calitatea aerului din locuința ta, dar prelungesc și durata de viață a aparatului și asigură igiena părților sale interne.

Așadar, atunci când alegem un aparat de aer condiționat, este bine să luăm în calcul și dotarea sa cu aceste funcții.

De exemplu, aparatul Gree Pulsar, din oferta E.ON Cool, este echipat cu funcții care ajută la purificarea aerului, eliminarea mirosulrilor neplăcute și distrugerea microorganismelor, îmbogățind aerul cu molecule de apă și prevenind formarea mucegaiului:

  • Filtru suplimentar - filtrele lavabile integrate sunt, în general, responsabile de captarea prafului și a impurităților grosiere. Filtrele suplimentare opresc particulele fine, având și efect anti-bacterian.
  • Generatorul de ioni cu tehnologie Cold Plasma+ realizează purificarea și dezodorizarea aerului din cameră, putând obține, într-o oră, o rată de sterilizare de 93%.
  • Auto-curățarea în 4 pași folosește o tehnologie inovativă, de curățare în profunzime a evaporatorului. Murdăria și praful depus pe evaporator sunt îndepărtate prin condensare și înghețare, dezghețare și uscare a evaporatorului, eliminând eventualele surse ale mirosurilor neplăcute și păstrând aerul curat.

Pentru a mentine igiena părților interne ale unității interioare, este necesar să activezi periodic un ciclu de curățare.

În concluzie

Verificarea și curățarea aparatului de aer conditionat nu trebuie neglijată, costurile de mentenanță fiind mai mici față de costurile de reparare sau înlocuire a aparatului de aer condiționat.

Știm că atunci când vine vara și temperaturile ridicate produc disconfort, este tentant să pornim aparatul de aer condiționat, chiar dacă aparatul nu are verificările și igienizarea făcută.

Este recomandat să încredințezi aceste lucrări de întreținere unui tehnician autorizat, pentru a te asigura că este o revizie complete, corectă și sigură.

Toate modelele de aparate de aer condiționat din oferta E.ON Cool sunt echipate cu funcții inovatoare de curățare și igienizare. În plus, este o soluție la cheie. Te ajutăm noi cu tot procesul, de la instalare, servicii anulale de întreținere și curățare, la intervenții 24/7 pentru urgențe.

Întreținerea corectă a aparatului de aer condiționat este esențială pentru a asigura o temperatură ambientală optimă în locuință și vara, dar și în zilele mai răcoroase – când pot funcționa în regim de încălzire, fără rabat asupra siguranței și sănătății celor dragi ție și fără impact major asupra valorii facturii de energie.

Surse:

  • https://www.gree.ro/gama-produse/rezidentiale/pulsar/#documentatie
  • https://www.misiuneacasa.ro/revizia-aparatului-de-aer-conditionat
  • https://www.ariston.com/ro-ro/the-comfort-way/sfaturi-si-recomandari/igienizare-aer-conditionat-de-ce-curatarea-filtrelor-este-cruciala
  • https://www.frigomac.ro/blog/motive-sa-faci-revizie-aparate-de-aer-conditionat.html
Ai nevoie de ajutor?