Sărbătorește Ziua Pământului prin modelarea unui stil de viață sustenabil

Sărbătorește Ziua Pământului prin modelarea unui stil de viață sustenabil

Dar cum schimbăm comportamentele nesustenabile?

„Oamenii nu decid în mod intenționat să aibă un stil de viață cu impact negativ asupra mediului: acestea sunt efectele secundare ale urmăririi de către oameni a unor nevoi și aspirații specifice. Alegerile individuale sunt încadrate de contexte mai largi care permit sau limitează acțiunea".

Dr. Lewis Akenji, director general Hot or Cool Institute

Dintre numeroasele lucrări care abordează stilurile de viață, consumul și sustenabilitatea, o modalitate utilă de a înțelege factorii care determină comportamentul consumatorilor individuali este cea dezvoltată de Akenji & Chen (2016). Cei doi autori au împărțit multitudinea de influențe în trei factori interconectați ai stilului de viață:

  • Motivațiile oamenilor
  • Factorii determinanți intrinseci
  • Factorii determinanți extrinseci.

 

Motivațiile oamenilor: pornind de la nivelul cel mai personal, motivațiile denotă motivele imediate pentru care oamenii fac anumite alegeri de viață. În linii mari, motivațiile pentru adoptarea anumitor stiluri de viață includ satisfacerea nevoilor de bază, îndeplinirea așteptărilor sociale și satisfacerea valorilor, dorințelor și aspirațiilor. Motivațiile pot fi influențate de relațiile dintre colegi, de așteptările sociale, de religie, de publicitate sau marketing sau de practicile culturale.

Factorii determinanți intrinseci: Stilurile de viață sunt relaționale, în sensul că depind în mare măsură de interacțiunile noastre cu ceilalți. Nu ne facem alegerile într-un vid; le redefinim în mod constant în funcție de condițiile personale (venit, identitate, sisteme de valori etc.), de condițiile socio-economice externe (cultură, context social și presiunea colegilor) și chiar de granițele fizice care ne limitează opțiunile pe care le avem.

Factorii determinanți extrinseci: sunt acele elemente care permit practicarea unui anumit stil de viață. De obicei, nu este suficient să ai motivația de a trăi în mod durabil, deoarece este posibil să găsești constrângeri structurale care îți limitează alegerile durabile. 

3 metode pentru modelarea stilurilor de viață durabile:

Pentru a aborda un stil de viață sustenabil nu sunt suficiente doar acțiunile proprii. Sunt necesare schimbări la toate nivelurile (mediul de afaceri, guvernele și ONG-urile) dacă dorim să realizăm o lume în care oamenii să aibă ca opțiune implicită alegerea unui stil de viață durabil (reglementări, acces la produse sustenabile).

Există totuși trei modalități viabile de planificare a unor acțiuni care să conducă mai mult la un stil de viață durabil.

1. REDuse: O abordare pentru modelarea comportamentului individual

Cadrul REDuse (Refuse, Effuse and Diffuse) este o abordare de jos în sus, care se adresează indivizilor și comunităților pentru a le încuraja și a le da posibilitatea de a alege opțiuni de stil de viață mai durabile și care, cuprinde 3 elemente:

  • REFUSE (ceea ce trebuie refuzat/eliminat): se concentrează pe identificarea acțiunilor și comportamentelor care au un impact negativ asupra oamenilor și a planetei și care ar trebui eliminate.
  • EFFUSE (ceea ce trebuie abordat/consolidat în comportament): se concentrează pe recunoașterea acțiunilor și comportamentelor care au un impact pozitiv asupra oamenilor și a planetei, care ar trebui să fie consolidate.
  • DIFFUSE (ceea ce trebuie multiplicat/adoptat de mai mulți oameni): se concentrează pe multiplicarea comportamentelor pozitive prin implicarea comunității și prin acțiuni colective.

2. Editarea de alegere: O abordare ce limitează opțiunile nesustenabile

Cadrul de editare a opțiunilor este o abordare de sus în jos utilă atât pentru guvernele, cât și pentru întreprinderile care doresc să filtreze produsele, serviciile și politicile care consolidează practicile și comportamentele nedurabile. Acesta exclude opțiunile nedorite fie prin interzicerea lor, fie prin oprirea ofertelor lor sau prin faptul că le face mai puțin atractive.

De exemplu: editarea alegerilor se aplică în țările care interzic utilizarea pungilor de plastic în supermarketuri: opțiunea de a folosi acest tip de pungă nu mai este disponibilă pentru consumatori, indiferent de preferințele acestora. Un alt exemplu este cel al școlilor care promovează practicarea sportului ca activitate obligatorie, având un impact pozitiv asupra stilului de viață al elevilor.

3. AFI: O abordare care creează medii favorabile

Cadrul Atitudine-Facilitator-Infrastructură (AFI) care explică motivațiile, factorii determinanți și factorii care stau la baza alegerilor oamenilor poate fi aplicat ca o abordare de sus în jos pentru a sprijini politica guvernamentală, modelele de afaceri și aranjamentele instituționale în crearea unor medii favorabile pentru stiluri de viață durabile.

Aceasta poate contribui la elaborarea de politici care promovează transformări la nivel de sistem, făcând din stilurile de viață durabile opțiunea implicită. 

Există un stil de viață sustenabil universal?

Nu. Acest lucru se datorează adesea faptului că factorii determinanți sunt distribuiți în mod inegal între societăți. În timp ce o alegere poate fi percepută ca fiind sustenabilă într-o regiune, s-ar putea să nu fie sustenabilă în circumstanțe diferite. De exemplu, transportul electric este sustenabil atâta timp cât energia utilizată pentru reîncărcare provine dintr-o sursă ecologică (surse regenerabile). Chiar și o mașină electrică poate fi nesustenabilă dacă energia electrică este generată din combustibili fosili.

Interacțiunea dintre constrângerile pe care le simt oamenii când își doresc să schimbe un comportament și modul în care trăiesc aceștia este dinamică: în același timp în care acțiunile personale pot influența condițiile sociale care stau la baza stilului de viață, constrângerile structurale pot limita sau facilita capacitatea oamenilor de a alege un stil de viață durabil. Și acesta este motivul pentru care drumul către un stil de viață mai durabil este posibilă doar prin acțiune colectivă.

Adoptarea unor stiluri de viață mai durabile necesită ca indivizii să fie mai conștienți de valorile, normele sociale și comportamentele lor de consum, ca întreprinderile să fie dispuse să își schimbe modelele de producție și să se angajeze în favoarea sustenabilității, iar guvernele să creeze medii favorabile care să permită societății să adopte stiluri de viață mai durabile.


Te-ar mai putea interesa și

10 sfaturi pentru grădinărit sustenabil la apartament sau curte

10 sfaturi pentru grădinărit sustenabil la apartament sau curte

Citește mai mult
Protejează ce contează cu detectoarele de fum și monoxid de carbon

Protejează ce contează cu detectoarele de fum și monoxid de carbon

Citește mai mult
Merită montarea unui sistem fotovoltaic?

Merită montarea unui sistem fotovoltaic? Ghid util în luarea deciziei

Citește mai mult
Ai nevoie de ajutor?