Cum alegi invertorul potrivit pentru panourile fotovoltaice

Un interviu cu sfaturi și recomandări de la expertul E.ON, Bogdan Antal

E.ON Cum alegi invertorul potrivit pentru panourile tale solare Bogdan Antal
Bogdan Antal E.ON
un interviu cu: Bogdan Antal Manager de produs E.ON Solar, E.ON
31.10.2024 Timp de citire: ~5 min

Programul Casa Verde oferă o oportunitate semnificativă pentru toți cei ce doresc să investească în energie regenerabilă. Profitând de subvenția atractivă pentru instalarea sistemelor fotovoltaice, mulți români caută acum informații despre echipamentele necesare, pentru o alegere informată și eficientă.

În cadrul sistemelor fotovoltaice, invertoarele joacă un rol crucial pentru performanța și eficiența sistemului solar, fiind necesare pentru a transforma eficient energia solară în electricitate.

Pe termen lung, un invertor bine ales mai are un rol foarte important: acela de a maximiza eficiența investiției tale inițiale și, implicit, de a maximiza economiile pe care sistemul fotovoltaic ți le va aduce anual. Pe scurt, alege cu grijă! Nu risca investind bani în echipamente mai puțin performante sau nepotrivite casei tale. 

În acest interviu, Bogdan Antal, manager de produs E.ON Solar, îți explică avantajele și rolul lor, îți spune ce să ai în vedere când alegi invertorul pentru sistemul tău fotovoltaic, la ce funcții trebuie să fii atent și îți oferă multe sfaturi și informații utile pentru a-ți ghida alegerea. 

1. Cum funcționează invertorul și care este rolul său, propriu-zis, în sistemul fotovoltaic?

Rolul invertorului este acela de a transforma curentul continuu, produs de panourile fotovoltaice, în curent alternativ și apoi să îl livreze spre consumatorii din imobil sau în rețeaua electrică. 

Dacă avem și un sistem de stocare, invertorul va livra energia spre baterie sau va extrage din baterie, în funcție de valorile de consum din locuință.

2. Ce factori contează în alegerea puterii invertorului solar?

Puterea invertorului se alege în funcție de capacitatea de producție dorită de la un sistem fotovoltaic. Acesta din urmă trebuie calibrat în funcție de consumul de energie electrică al casei. 

În general, se urmărește ca puterea invertorului să fie minim egală cu puterea instalată a panourilor fotovoltaice. Invertoarele premium suportă o încărcare de 150%. Asta înseamnă că pot instala un invertor de 5 kW  împreună cu un sistem de panouri de 7.5 kW. 

3. De ce să evităm subdimensionarea și supradimensionarea invertorului?

Nu este bine să subdimensionăm încărcarea invertorului. Supraproducția de energie provenită de la panouri poate distruge invertorul. 

Chiar dacă sunt instalate sisteme de siguranță, în cazuri excepționale, se poate ajunge la arderea invertorului dacă sistemul de panouri instalate este mai mare decât capacitatea de încărcare a invertorului.

Așadar, putem avea un cost inițial, de achiziție, mai mic, dar riscăm să avem mult costuri mai mari ulterior.

Este bine să evităm subdimensionarea și din motive tehnice. Riscăm ca invertorul să nu funcționeze în parametri optimi sau chiar să nu pornească.

Nu este bine nici să supradimensionăm încărcarea pe invertor, în primul rând, din rațiuni de siguranță. Dacă alegem un invertor mai mare decât puterea instalată a panourilor, se poate să fim în situația în care invertorul să nu pornească pentru că nu are tensiune suficientă de la panouri.

În al doilea rând, din motive de natură economică: sunt costuri suplimentare pentru un invertor mai mare.

4. Ce tipuri de invertoare exisă și de ce cei hibrizi reprezintă o alegere populară?

Sunt invertoare on-grid care permit doar injecția în rețeaua electrică, invertoare off-grid care funcționează doar împreună cu un sistem de stocare și care nu permit injecția în rețeaua electrică. Hibrid-ul le combină pe cele două, adică permite și injecția în rețea, cât și utilizarea unui sistem de stocare.

Recomandăm instalarea invertoarelor hibrid pentru că oferă o mai mare flexibilitate. Poți oricând să instalezi un sistem de stocare care să îți permită să extinzi perioada în care nu consumi energie din rețea. 

5. La ce funcții trebuie să fim atenți când alegem invertorul?

Înainte de enumera câteva funcții ale invertorului la care să fie atenți beneficiarii, aș vrea să dau niște sfaturi practice la îndemâna oricui:

  • Alege un invertor cu o perioadă de garanție cât mai mare. Preferabil, 10 ani.
  • Optează pentru un invertor care să fie livrat și instalat de către o companie de încredere, cu expertiză pe piață. 
  • Informează-te unde este executată garanția invertorului, în caz de nevoie. Ideal este să poată fi executată în România. 
  • Interesează-te dacă invertorul are, din partea producătorului, un departament de service. 
  • Este important ca instalatorul să te sprijine în remedierea defecțiunilor, să vină să schimbe invertorul cu unul nou, din stoc, dacă este defect, care să nu pună clientul în situația de a cere un invertor din China sau altă țară de producție. 

 

În ceea ce privește funcțiile, recomand: 

  • un invertor cu grad mare de protecție la praf și umezeală, peste IP 65 
  • pentru invertoarele rezidențiale, să fie cu ventilație pasivă, pentru zgomot foarte redus în timpul funcționării
  • să dețină sau să poată integra funcția de back-up
  • sa înglobeze protecții împotriva scurtcircuitelor
  • să poată detecta producerea unui arc electric pe curentul continuu
  • să existe o aplicație de monitorizare dedicată invertorului, prin intermediul căreia să poți vedea erorile pe care le înregistrează în funcționare invertorul

6. Ce presupune această funcție de back-up?

Funcția de back-up permite invertorului și bateriei să preia alimentarea casei cu energie atunci când aceasta nu este disponibilă de la rețea sau când panourile nu produc suficient. Atunci când energia produsă de panouri este insuficientă, invertorul va prelua energie și din sistemul de stocare, astfel încât să asigure necesarul de consum de energie electrică al casei.

În mod normal, sistemul hibrid funcționează prin corelarea a trei elemente: energia de la panouri + energia stocată în baterie + energia din rețea. În momentul în care energia de la rețea nu este disponibilă, sistemul se oprește. 

Dacă invertorul nu are funcția de back-up integrată, sistemul, practic vorbind, nu știe să transmită energia stocată în baterie către imobil. 

Atunci când funcția este disponibilă, sistemul știe să facă trecerea automat pe baterie, iar asta se întâmplă într-un timp foarte scurt. La unele invertoare și sisteme de stocare vorbim de milisecunde.

7. De ce este important să ne uităm la eficiența invertorului?

Eficiența invertorului ne indică gradul de conversie a energiei electrice curent continuu, captate de panouri, în energie curent alternativ, disponibilă pentru utilizare în cadrul imobilului. 

Practic, o eficiență de 98% îmi spune că din 100% energie primită de la panouri, eu pierd 2% în momentul în care o transform în energie curent alternativ.

În concluzie

Un invertor bine ales nu doar că îmbunătățește eficiența energetică, ci contribuie și la longevitatea întregului sistem fotovoltaic, la siguranța și protecția casei tale. Un invertor bine ales poate asigura o funcționare stabilă a sistemului solar, reducând riscurile de incendiu sau defecțiuni. O decizie informată poate face diferența între un sistem solar performant și unul care nu își îndeplinește potențialul.

Avem vești bune! Toate invertoarele din oferta E.ON Solar Casa Verde sunt produse de la branduri de top, Huawei, Sungrow și nJoy și pun accent pe inovație, calitate și siguranță. Au 10 ani garanție și eficiență maximă europeană de 97,3%. Beneficiează de grad mare de protecție la praf și umezeală, peste IP 65 și funcția de back-up inclusă sau disponibilă opțional pentru integrare.

În plus, cu E.ON, ai liniște sufletească deplină, știind că ai și 12 luni asigurare inclusă "Toate riscurile", de la UNIQA Asigurări și un număr de telefon dedicat, la care poți suna orice s-ar întâmpla, iar un tehnician autorizat te îndrumă și îți oferă asistență rapid. 

Urmează curând un articol dedicat unui alt echipament important din sistemul fotovoltaic: bateriile de stocare. Nu îl rata pentru a descoperi cum să alegi corect sistemele de stocare a energiei, astfel încât să maximizezi utilizarea energiei solare și să îți asiguri independența energetică pe termen lung.

Bogdan Antal sistem fotovoltaic E.ON
Bogdan Antal Manager de produs E.ON Solar, E.ON

Bogdan este product managerul echipei care gestionează portofoliul de clienți pentru panouri fotovoltaice, în E.ON. Este implicat activ în îmbunătățirea produsului de peste 3 ani.

Ai nevoie de ajutor?