În mod universal, avem:
În mod concret, România a produs în anul 2022, conf. raportului ANRE, energie electrică conform graficului alăturat:
Pentru că energia nucleară este un subiect de dezbatere când vine vorba de încadrarea ei într-o categorie, vom povesti pe scurt despre ea în cele ce urmează:
Energia nucleară, numită și energie atomică, este definită ca energia eliberată în procesele care afectează nucleul atomic.
Ca principiu simplu de funcționare, într-un reactor nuclear, niște atomi mici sunt sparți în niște atomi și mai mici (proces numit fisiune nucleară) din care rezultă niște neutroni mai mici, care la rândul lor lovesc alți atomi, care se sparg în atomi mai mici și tot așa. Din acest proces de reacție în lanț, rezultă multă, multă căldură.
Căldura este preluată pe parcursul procesului descris mai sus de un agent termic: apa, care devine abur încins la presiune mare și învârte o turbină electrică care produce astfel curent electric.
Avantajul energiei nucleare este că putem produce energie electrică 24 din 24 și se poate adapta furnizarea de energie în funcție de celelalte surse de energie disponibile (soare, vânt, apă). Putem spune că este o sursă „curată” de energie, dar asta exclusiv din punct de vedere al emisiilor de gaze poluante.
Lista dezavantajelor este în schimb ceva mai lungă:
Ca să facem și mai evident motivul dezbaterii acestui tip de energie, trebuie să menționăm faptul că deși combustibilul nuclear este finit, cu o cantitate infimă de uraniu de 1 kg, poți produce o cantitate de energie echivalentă cu arderea a 2,7 milioane kg de cărbune. Asta da temă de gândire, nu?
Chiar dacă este mai eficient să produci energie atomică în comparație cu metodele pe bază de combustibili fosili (combustibil consumat raportat la cantitate de energie generată), energia nucleară nu este regenerabilă, poluează solul, reprezintă un pericol constant și nu este o soluție pe termen lung nici pentru mediu, nici pentru noi oamenii, dar a reprezentat pentru zeci de ani o sursă indispensabilă.
În viitorul verde pe care-l construim împreună, sperăm ca ponderea acestui tip de energie să scadă în favoarea surselor regenerabile, a locuințelor eficiente energetic și a unui comportament responsabil de consum.
Închidem tot cu o veste bună: cu pași mici, dar fermi, ne apropiem de viitorul verde - la nivelul UE, România se află pe locul 11 în topul țărilor care produc energie din surse regenerabile - vezi statistici aici.
Urmărește-ne pe Stația de Energie! Revenim curând cu informații despre următoarea sursă de energie, și cea mai mare din mixul energetic al României - Hidroenergie.