5 beneficii ale unui termostat inteligent și cum te ajută să economisești la factura de energie?

5 beneficii ale unui termostat inteligent și cum te ajută să economisești la factura de energie?

Hai să vedem care sunt cele mai importante beneficii ale unui termostat inteligent:

1.    Controlezi temperatura de la distanță: prin intermediul aplicației la care este conectat termostatul tău inteligent, poți controla de la distanță temperatura casei tale. Dacă, spre exemplu, ai plecat de acasă și ai uitat centrala pornităo poți închide imediat de pe telefon. Astfel, nu vei face risipă de energie. În plus, un termostat inteligent știe care este temperatura ideală pentru tine în funcție de vremea de afară, așadar îți va trimite notificări pentru a ajusta temperatura ambientală din locuință. Totul pentru un consum mai scăzut de energie.   

2.    Geolocalizare: tado foloseste geolocalizarea, de aceea el poate fi considerat asistentul tău personal pentru economii la energie. Termostatul smart nu pornește caldură daca tu nu ești acasă (dacă nu detectează mișcare), dar, când ajungi acasă, știi sigur ca nu va fi nici prea cald, nici prea răcoare.

3.    Se adaptează în funcție de vreme: tado este la curent cu schimbările meteo și adaptează temperatura de acasă, pentru un confort optim și pentru a nu face risipa de energie și implicit, de bani.

4.    Previne mucegaiul: la prima vedere, aceasta nu este o funcție care să aibă legătură cu un termostat de ambianță. Ei bine, tado îți trimite notificări pe telefon atunci când detectează umiditate ridicată când într-o cameră (cum ar fi baia sau bucătăria), pentru a menține un mediu sănătos atât pentru sănătatea ta, cât și pentru ,,sănătatea’’ pereților. Un termostat inteligent va opri căldura în camerele respective și te va notifica să aerisești încăperile.

5.    Te ajută să ai un somn odihnitor: sau să beneficiezi de temperatura optima pentru tine, indiferent dacă te odihnești, citești sau te joci cu cei mici în sufragerie. Tado îți trimite notificări când este cazul să scazi temperatura setată cu 2-3 grade pentru un somn odihnitor sau pentru a sta într-o ambianță termică cât mai plăcută.

În cât timp se amortizează costul investiției într-un termostat inteligent?

Costul acestei investiții într-un termostat inteligent se amortizează în aproximativ un an un an, dar reducerile a consumul de energie pot ajunge până la 30%, dacă vorbim de un pachet complet cu central în condensare și termostat smart.

Mai este nevoie să investești în proiecte de renovare dacă ai un termostat inteligent?

Un termostat smart nu te scutește de micile reparații sau de extra investiții pe care le poți face în locuința ta: izolație termică, de montarea unei noi centrale termice mai eficiente din punct de vedere energetic, montarea de ferestre cu geamuri duble, izolarea ferestrelor cu benzi termice, etc. Și asta pentru că un termostat inteligent îți automatizează eficientizarea consumului de energie, dar nu îți scade pierderile provocate de ferestrele neizolate, pierderile de căldură prin pereți, etc.

Așadar, pentru a fi și eficienți din punct de vedere financiar, îți recomandăm să începi cu mici îmbunătățiri pentru casa/apartamentul tău, care sunt mai puțin costisitoare. Marius Șoflete are pe Youtube mai multe sfaturi în acest sens: 5 sfaturi pentru facturi mai mici la gaz!


Te-ar mai putea interesa și

Tehnologia Inverter – eroul facturilor mai mici, atât vara, cât și iarna

Tehnologia Inverter – eroul facturilor mai mici, atât vara, cât și iarna

Citește articolul
Cum ținem sub control valoarea facturii de energie în sezonul rece?

Cum ținem sub control valoarea facturii de energie în sezonul rece?

citește mai mult
Învinge căldura verii cu aparatul de aer condiționat potrivit

Învinge căldura verii cu aparatul de aer condiționat potrivit

Citește articolul
Ai nevoie de ajutor?