Un motor cu tehnologie Inverter are ca principală caracteristică capacitatea de a se menține într-o mișcare continuă, prin controlul vitezei compresorului, eliminând pornirile și opririle repetate. Când pornim aparatul, compresorul accelerează pentru a ajunge rapid la temperatura dorită. Când atinge temperatura setată, compresorul își scade puterea, însă continuă să funționeze cu o viteză minimă, necesară pentru a menține temperatura din locuință constantă și stabilă.
La polul opus, sunt aparatele de aer condiționat mai vechi. Ele folosesc un compresor pe principiul pornit și oprit, care funcționează la capacitate maximă până la atingerea temperaturii dorite și apoi se oprește. La orice fluctuație de temperatură din cameră, pornește din nou. Iar procesul se repetă, ducând la multe cicluri de porniri și opriri pe zi, cu vârfuri de funționare la putere maximă și opriri bruște.
Poate părea mai puțin intuitiv, însă o funcționare continuă nu înseamnă un consum mai mare pe factura ta de energie. Dimpotrivă. Aceste porniri și opriri repetate, caracteristice aparatelor fără Inverter, sunt cele care folosesc mai multă energie electrică, ducând la un consum de până la 30-33% mai mare.
Luăm ca exemplu un aparat Gree Pulsar cu o capacitate de 12000 BTU, cu și fără tehnologie Inverter și o medie de utilizare a aparatului 8h/zi, timp de 60 zile, cu un preț plafonat al energiei electrice de 0,78 lei/kWh.
8h/zi x 1 kW x 60 zile x 0.78 RON/kW = 374.4 RON /sezon
8h/zi x 1.3 kW x 60 zile x 0.78 RON/kW = 486.7 RON/sezon
Aparatele echipate cu tehnologia Inverter ajung mai repede la temperatura setată și continuă să funcționeze la viteza minimă necesară. Temperatura camerei se menține constantă cu fluctuații foarte mici.
Aparatele clasice se opresc odată ce au atins temperatura setată. Când temperatura camerei scade, ele pornesc din nou. Procesul ON-OFF (pornit-oprit) se repetă și duce la fluctuații mari de temperatură în cameră.
Așa cum am descoperit deja, un prim diferențiator, și poate cel mai important beneficiu pe care îl au aparatele de aer condiționat cu tehnologie Inverter este eficiența.
În plus, pe lângă facturile mai mici la energie, tehnologia Inverter vine și cu o serie de alte avantaje precum:
Nu în mod direct. Orice aparat de aer condiționat, care are în circuitul frigorific o funcție de inversare, care schimbă direcția de circulație a agentului frigorific, poate asigura răcirea pe timpul verii și încălzirea în sezonul rece.
Folosite în lipsa altor surse de caldură, acolo unde locuința nu este racordată la gaze naturale, în perioadele intermediare dintre toamnă și iarnă sau iarnă-primavară sau pentru încalzirea suplimentară a unor camere din casă, iată câteva dintre situațiile în care aparatele de aer condiționat răspund perfect cerințelor de încălzire a spațiului și în timpul zilelor friguroase.
Pentru încălzire, un aparat de aer condiționat cu Inverter consumă în medie, pe oră, 0.15 kW în plus față de consumul pentru răcire.
Totuși, așa cum am menționat mai sus, consumul și eficiența încălzirii realizate depinde de mai mulți factori: caracteristicile tehnice ale aparatului (tip compresor, capacitate, debit aer, temperaturi de funcționare, etc.), clasa energetică, compatibilitatea cu încăperea deservită (dimensiuni, poziționare), temperatura de afară, izolația termică, etc.
Așadar, indirect, un aparat echipat cu Inverter aduce un avantaj semnificativ celor ce doresc să utilizeze aparatul de aer condiționat și iarna, prin asigurarea unei temperaturi constante și confortabile, cu un consum mai mic de energie.
Pe lângă avantajele considerabile pe care le aduce tehnologia Inverter, enumerate mai sus, un aparat de aer condiționat nou este echipat cu funcții inovatoare, precum funcția Follow-Me, soluții eficiente de purificare a aerului și reglare a umidității, control la distanță, etc., funcții care îmbunătățesc eficiența și confortul, atunci când îl folosim ca sursă de încălzire în zilele friguroase.
Prin urmare, ai toate motivele să renunți la aparatul vechi și să faci un pas important pentru sporirea calității vieții tale și a celor dragi ție. Chiar dacă costul de achiziție al unui aparat de aer condiționat cu Inverter este mai mare, el se va amortiza în scurt timp, prin facturi mai mici la electricitate și un confort sporit, atât vara, cât și iarna.
Este recomandat să încredințezi lucrările de instalare și întreținere a aparatului de aer condiționat unui tehnician autorizat, pentru a te asigura că este instalat și dimensionat corect și că te ajută eficient să răcești sau să încălzești locuința.
Toate modelele de aparate de aer condiționat din oferta E.ON Cool sunt echipate cu Inverter și funcția de inversare, putând fi folosite atât pentru răcire, cât și pentru încălzire. În plus, este o soluție la cheie. Te ajutăm noi cu tot procesul, de la instalare, servicii anulale de întreținere și curățare, la intervenții 24/7 pentru urgențe. Experții E.ON îți vor putea răspunde la toate întrebările despre asigurarea unui confort termic potrivit locuinței tale, vară sau iarnă.
Surse: