Ce e bine să știi despre autocitire

Serviciul de transmitere a indexului autocitit este gratuit pentru toți clienții E.ON. Prin transmiterea acestuia lună de lună, factura emisă va reprezenta consumul realizat și nu cel estimat. Astfel, nu plătești în plus și nici nu vei avea regularizări negative.

Ai 5 căi prin care poți transmite indexul, dar cea mai rapidă și sigură e din contul E.ON Myline. Te anunțăm prin e-mail și în inboxul din cont când începe și se încheie perioada activă pentru transmiterea indexului, pentru fiecare loc de consum ori vezi acest lucru pe prima pagină a facturii tale E.ON.

Serviciul de transmitere index autocitit este activat automat, gratuit, pentru toți clienții casnici și noncasnici E.ON. Intervalul de transmitere al indexului autocitit diferă pentru fiecare loc de consum, așadar poți transmite indexul de pe contor doar în perioada activă, care durează aproximativ o săptămână. Perioada activă este menționată pe factură și în contul tău E.ON Myline. E important să știi că intervalul de autocitire este stabilit și se poate modifica la cererea Operatorului de Rețea/Distribuție din zona locului de consum și nu este stabilit de către furnizorul tău.

Pentru a ne transmite indexul contorului tău îți punem la dispoziție 5 canale:

  • direct din contul tău personal deschis în E.ON Myline, secțiunea „Autocitire/Transmitere index”
  • prin apel gratuit, nonstop la Ioana, asistentul tău virtual E.ON,  la 0800 800 366 sau 0800 800 900
  • prin SMS (mesaj text) la 3730 cu textul INDEX urmat de codul de încasare şi indexul autocitit*
  • accesând E.ON Chat, disponibil pe eon.ro
  • accesând eon.ro/transmitere-index prin introducerea codului client** și a codului de încasare

Odată trimis un index, acesta mai poate fi modificat doar până la finalul zilei următoare de la transmiterea inițială.

Dacă ai contractat un produs E.ON Duo cu electricitatea și gazele naturale pe aceeași factură, transmiterea indexului autocitit se face ca și până acum: în perioada activă de transmitere, înregistrezi autocitirea pentru fiecare utilitate. De regulă, intervalul activ de transmitere al indexului pentru energie electrică, diferă de cel alocat gazelor naturale, asta înseamnă că trebuie să înregistrezi indexul pentru fiecare, separat. Codul de încasare în schimb, pentru produsele de tip E.ON Duo, este unic, format din 10 cifre și începe cu 9.

*Codul de încasare apare pe factură, este compus din 10 cifre și începe cu cifra 2 sau 9. Indexul autocitit trebuie să fie din 4 cifre și se transmite fără 0 în față. Între cuvinte lasă spațiu. Mesaj gratuit din orice rețea de telefonie.

**Codul de client este compus din 10 cifre și începe cu 1. 

În funcție de tipul contorului instalat la locul de consum, transmiterea autocitirii presupune trimiterea unuia sau a mai multor indecși citiți de pe ecranele contorului.

Indexul autocitit se citește și transmite diferit în funcție de tipul contorului pe care îl ai instalat la locul de consum.

  • Vezi aici cum trimiți indexul la gaze naturale
  • Vezi aici cum transmiți indexul la electricitate

Poți modifica un index trimis greșit doar până la finalul zilei următoare trimiterii greșite, dacă următoarea zi este încă în intervalul activ. În acest caz, poți relua pașii de transmitere a index-ului.

Ex: Ai trimis un index greșit astăzi la ora 14:00. Poți transmite indexul corect până mâine la ora 23:59.

Dacă nu mai ești în perioada activă de transmitere a autocitirii, cantitatea facturată va fi conform indexului trimis.

Ca măsură de precauție, îți recomandăm actualizarea convenției de consum, un serviciu gratuit la E.ON. Convenția de consum stă la baza emiterii facturilor atunci când nu dai indexul de pe contor. Facturile astfel emise sunt de estimare. Cu cât cantitățile de energie pe care le adaugi în convenție sunt mai apropiate de consumul realizat, cu atât factura ta de estimare este mai corectă, iar la regularizare nu ai sume exagerate ori plăți în avans. 

Cea mai simplă cale de a seta o convenție de consum e din contul E.ON Myline. Aici vezi imediat și echivalentul consumului setat în lei, ai acces la graficele de consum realizat din anii trecuți pentru ajutor în stabilirea cantităților lunare și poți chiar seta convenția 0 pentru spații cu consum sezonier.

Ai nevoie de ajutor?