Jurnal de călătorie, day #8: O zi de inspirație

Nico, liderul echipei 3 Sud

De la Nico am primit un video, pe care merită să-l vedeți. Este despre întâlnirea cu femeia de 87 de ani din cătunul din Caraș Severin, care trăiește singură, la depărtare de câțiva kilometri de alți oameni. Un om care muncește ca să aibă tot ce îi trebuie, acolo sus în munte, și care se bucură de fiecare drumeț de pe Via Transilvanica, pentru că numai așa are cu cine schimba o vorbă.

În casele răsfirate din satele izolate de pe munte energia vine de la soare. Aproape fiecare așezământ ori biserică are pe acoperiș panouri fotovoltaice.

Când echipa lui Gheorghiță l-a întâlnit era singur, flămând și cu o zgardă de sârmă la gât. Părea că a fost eliberat recent din lanț. S-a întâmplat asta la Isverna. Colegii l-au hrănit, dar câinele care se luase după ei nu avea nevoie doar de mâncare și apă. I-a plăcut și lui energia echipei și s-a ținut după ea. Dacă la început colegii au crezut că îi va urma doar câțiva metri, „Liber” așa cum l-am numit mai târziu, a fost membru de echipă. GP i-a dat bandana lui, să se vadă și să simtă că face parte din echipa E.ON. După ce și-a încheiat misiunea pe traseu, echipa lui GP a predat și câinele echipei următoare - 3 Sud. Au continuat împreună drumul și când au ajuns la destinație, la Crușovăț, și-au dat seama că Liber a făcut 80 de km în patru zile.

Tanti Ioana, care a găzduit echipa în prima seară a vrut să-l păstreze, dar de dimineață, la plecare, Liber a continuat drumeția cu echipa. 

Liber nu a fost un simplu însoțitor, el este un câine foarte deștept. Ne-a apărat de alți câini, ne-a avertizat, credem noi, și de șerpi. S-a oprit în mijlocul pădurii, s-a întors înapoi și nu a mai vrut să înainteze. A simțit ceva. A lătrat dintr-o dată foarte tare. Era un izvor cu o vizuină. Credem noi că acolo erau șerpi. #EnergiaLuiImpreuna si asta înseamnă! Să faci bine și să primești bine, fără să ai vreo așteptare de acest fel. 

Nu-l mai putem abandona pe Liber. O să fie cu noi atâta timp cât va dori. Seara, a fost și el prezent la predarea ștafetei și l-a preluat acum, în echipa 4 Sud, Georgiana Șuteu. Suntem și noi curioși ce se va întâmpla.

Ai nevoie de ajutor?