Traversăm zile caniculare, cu temperaturi extreme. În astfel de zile, confortul termic devine foarte important. Alegerea informată și întreținerea corespunzătoare a sistemului de aer condiționat sunt esențiale.
În acest articol, discutăm cu Emil Berbecaru, specialist Heating, Ventilation, Air Conditioning la GREE. El ne va oferi sfaturi valoroase și recomandări despre cum să alegem cel mai potrivit aparat de aer condiționat și despre cum să îl întreținem corect, pentru eficiență maximă și durată de viață cât mai lungă.
În primul rând, când ne gândim să facem o achiziție în materie de aer condiționat, trebuie să ținem cont de câteva criterii importante, care pot influența confortul și costurile cu energia precum: suprafața care trebuie răcită, tipul locuinței, izolarea și orientarea suprafețelor vitrate.
În al doilea rând, recomand ca fiecare spațiu de locuit să fie tratat separat (dormitor, living, hol, etc.) și să alegem câte un un aparat de aer condiționat pentru fiecare zonă.
În cazul în care se dorește utilizarea aparatului în regim rece-cald, trebuie să ne asigurăm ca noul echipament poate funcționa în regim de încălzire și până la temperaturi de -25°C. Tehnologia Inverter ajută enorm și în acest sens, căci asigură un consum mai mic de energie electrică iarna.
La aparatele echipate cu tehnologie Inverter, motorul are ca principală caracteristică capacitatea de a se menține într-o mișcare continuă, prin controlul vitezei compresorului, eliminând pornirile și opririle repetate. Atunci când se atinge temperatura setată, compresorul își scade puterea, însă continuă să funcționeze cu o viteză minimă, necesară pentru a menține temperatura din locuință constantă și stabilă.
La polul opus, avem aparatele mai vechi, fără tehnologie Inverter, care funcționează prin porniri și opriri repetate, ceea ce duce la un consum mare de energie.
Astfel, tehnologia Inverter se traduce prin reduceri de cost cu energia chiar și până la 33% față de aparatele clasice.
Motivul principal este, de obicei, dorința de a avea un consum redus de energie electrică. Cum am menționat și mai sus, tehnologia Inverter, cu care sunt echipate noile aparate, asigură acest consum mai mic de energie. Un alt motiv ar fi regimul dorit de utilizare: cald – rece, adică utilizarea doar pentru răcire sau și pentru încălzire în zilele mai reci.
Datorită funcției Inverter cu care sunt echipate, echipamentele pot funcționa în regim de încălzire și până la temperaturi negative de -25°C.
În general, durata de viață a unui aparat de aer condiționat este de 10 ani și recomandăm înlocuirea acestuia după această perioadă, însă, sigur că depinde și de modul în care a fost întreținut echipamentul.
La alegerea unui echipament care să funcționeze în modul rece și cald, în afară de factorii enumerați mai sus, în special pentru încălzire, trebuie să ținem cont și de coeficientul de performanță COP, care ne va indica cât de performant este echipamentul.
COP este raportul dintre energia termică obținută și cantitatea de energie electrică utilizată pentru funcționarea aparatului.
Astfel, dacă un sistem de aer condiționat generează capacitate termică de răcire 4 kW din energie electrică de 1 kW, valoarea sa COP este de 4. Cu cât COP-ul este mai mare, cu atât consumul de energie electrică este mai mic.
Dacă vorbim de capcane, vorbim de dimensionarea corectă. Un echipament de capacitate mai mică, va funcționa în ’turație’ maximă: consum energetic mare, uzură mare și lipsa randamentului în spațiul respectiv.
Un echipament supradimensionat înseamnă un cost inițial mai mare atât pentru echipament, cât și pentru manoperă.
Cea mai importantă ’dotare’ este tehnologia Inverter, urmată de posibilitatea conectarii și controlul echipamentului cu ajutorul aplicațiilor smart (WI-FI).
De asemenea, pentru asigurarea unui mediu sigur, este important ca aparatele de aer condiționat să fie echipate și cu filtre speciale pentru filtrarea și purificarea aerului.
Ca orice echipament cu piese în mișcare (motoare, ventilatoare, etc.), ca să-i menținem randamentul în condiții normale de funcționare, precum și un consum de energie electrică redus, va trebui să se facă o mentenanță periodică, în funcție de gradul de utilizare.
Această mentenanță înseamnă o verificare a circuitului frigorific și o curățare a schimbătoarelor de căldură cu soluții speciale, a componentelor mecanice (carcasa, console, etc.), a circuitului de evacuare condens precum și a componentelor electrice/electronice (curățarea radiatoarelor de praf).
În afara filtrelor lavabile care pot fi spălate/curățate de către beneficiar, celelalte operațiuni trebuie făcute de personal calificat și specializat în acest sens.
În cazul echipamentului monosplit, vorbim de un traseu frigorific și alimentare electrică individuală, posibilitatea unui service mai rapid, fără a afecta și restul echipamentelor.
Alegem un echipament multisplit dacă unitățile interioare sunt la o distanță mică față de locul de montaj al unității exterioare și nu vrem să avem mai multe unități exterioare pe fațadă. Atenție la alimentarea electrică a acestei unități exterioare (trebuie verificată disponibilitatea puterii maxime absorbite).
Cea mai importantă tehnologie de reducere a consumului de energie electrică este tehnologia Inverter, care poate modula puterea termică în funcție de setarea parametrilor unității interioare. Parametrii corect aleși, în funcție de regimul termic, însemnă și un consum redus de energie electrică.
Cu ajutorul funcțiilor suplimentare, ca Wi-Fi, timer, etc., putem optimiza funcționarea echipamentul și, implicit, și consumul de energie.
1. Aparatul de aer condiționat aduce aerul proaspăt prin țevile de cupru, care leagă unitatea interioară de cea exterioară.
FALS - țevile de cupru transportă, de fapt, refrigerantul, care este un fluid care absoarbe și eliberează căldură pentru a produce răcirea sau încălzirea. Deși aparatele de aer condiționat nu aduc aer proaspăt în locuință, ele pot ajuta la îmbunătățirea calității aerului interior prin filtrarea multiplă a aerului.
2. Agentul frigorific trebuie schimbat periodic
FALS - agentul frigorific nu se degradează în timp și nu își pierde proprietățile de răcire. Prin urmare, nu este necesar să îl schimbăm. Însă, din diferite motive mecanice, pot apărea scurgeri în circuitul frigorific, ceea ce duce la pierderea agentului frigorific. În acest caz, va fi necesar să reîncărcăm sistemul cu agent frigorific nou, operațiune care trebuie realizată doar de personal calificat.
3. Este necesară înlocuirea periodică a filtrelor lavabile.
FALS - nu este necesar să înlocuim periodic filtrele lavabile la un aparat de aer condiționat. Totuși, este importantă curățarea lor regulată pentru a menține performanța optimă a aparatului și pentru a asigura confortul necesar acasă.
Agenții frigorifici ecologici sunt cei care vor asigura o răcire/încălzire mai eficientă, cu un consum de energie electrică mai mic.
Echipamentele Gree sunt dotate cu agent frigorific R32 care nu distruge stratul de ozon și are un impact redus asupra încălzirii globale. Mai mult, permite sistemelor de refrigerare să funcționeze cu un consum mai mic de energie, reducând emisiile de carbon și costurile operaționale.
GREE este în preferințele românilor pentru calitatea produsului, fiabilitatea acestuia, pentru asistența oferită la vânzare și post-vânzare, precum și pentru garanția extinsă oferită.
În România, GREE este marca de aparate de aer condiționat cu cel mai bun raport preț-calitate*.
* conform ICERTIAS Best Buy Award Research pentru 2021/2022.