Luminițele LED de Crăciun: Cât de mult vei economisi la factura de energie

Lumințele LED de Crăciun: Cât de mult vei economisi la factura de energie

Cât consumă o instalația de brad LED în perioada sărbătorilor?

Dacă ai un brad mare de 2 metri sau peste, costurile la energie ar fi de aproximativ 99.97 lei pentru lumini cu incandescență sau de aproximativ 11.75 lei pentru LED-uri (pentru 40 de zile cu un funcționare medie de 6 ore/zi).

Dacă vorbim de un brad de până în 2 metri, unde folosești o instalație de 20 de metri, costurile energetice obișnuite ar fi de aproximativ 65.76 lei pentru lumini tradiționale, față de 7.67 lei pentru lumini cu LED-uri. Aici trebuie să ții cont că cifrele sunt pentru o singură instalație de brad, iar costurile sunt calculate la prețul de 0.68 lei/kWh, în condițiile unui consum total lunar de până în 100 kWh.

Lucrurile se complică puțin, iar economiile devin și mai sesizabile dacă ne raportăm la instalațiile de mari dimensiuni pentru acoperiș sau grădină, unde o instalație poate varia între 60 – 120 de metri – asta depinde cât de mult iubești luminițele de Crăciun. Pentru o instalație sau decorațiuni luminoasă de mari dimensiuni de până la 60 de metri, costurile cu energia ar fi de aproximativ 228.48 lei pentru lumini tradiționale, față de 31.33 lei de dolari pentru lumini cu LED-uri.

Beculețele LED sau mini-LED au devenit tot mai căutate în ultimii ani, consumă cu 80-90% mai puțină energie decât cele cu incandescență și au o durată de viață de până la 100.000 de ore (aproximativ 10 ani). Având în vedere durata medie de viață de 3.000 de ore pentru luminile de Crăciun cu incandescență, vei economisi și mai mult dacă nu vei înlocui instalațiile atât de des. Iar acest lucru este valabil și pentru decorațiunile de Crăciun clasice, fără beculețe. Dacă ești preocupat/ă atât de factura la energie, dar și de mediu, ar trebui să fii atent atât la tipul de produse pe care le achiziționezi, dar și la frecvența de cumpărare.

Dacă ai deja o instalație funcțională cu beculețe LED și ești mulțumim de atmosfera pe care o redau în casă, este suficient. Încearcă pe cât posibil să nu cumperi în fiecare an altă instalație. Iar dacă unul sau mai multe becuri nu funcționează, le poți înlocui din instalațiile mai vechi. Tot pe #StatiaDeEnergie găsești informații despre cum poți avea un Crăciun sustenabil în 5 pași

Sărbători fericite! 

Ai nevoie de ajutor?