Protejează ce contează cu detectoarele de fum și monoxid de carbon

18 incendii, în medie, pe zi, au fost înregistrate anul trecut, în România.

1.125 de persoane au fost afectate, dintre care 268 și-au pierdut viața.

50% dintre români nu dispun de un detector de monoxid de carbon (CO) în locuință, conform unui studiu realizat în 2022.

154.000 de oameni își pierd viața în fiecare an, la nivel global, din cauza CO.

Sunt statistici sumbre. Însă, aceste tragedii pot fi evitate grație detectoarelor de fum și de monoxid de carbon.

Ce sunt detectoarele de fum și de monoxid de carbon?

Sunt dispozitive de detectare, semnalizare şi alarmare în caz de fum/incendiu sau monoxid de carbon, în fază incipientă. Un incendiu descoperit și anunțat la timp, poate fi localizat și stins mai repede. La fel, monoxidul de carbon detectat la timp, poate preveni îmbolnăviri sau intoxicații.

Detectoarele de fum și detectoarele de monoxid de carbon (CO) salvează vieți și protejează atât familia, cât și casa și alte bunuri materiale.

De ce sunt utile?

În timp ce montarea detectoarelor de gaz a devenit obligatorie încă din 2018, în spaţiile în care există aragaz sau centrală de apartament, obligativitatea de a avea locuința echipată cu detectoare de incendiu și de monoxid de carbon nu a fost încă reglementată.

Însă ele sunt recomandate cu tărie, căci ne expunem zilnic la pericole neștiute și nevăzute.

De exemplu, monoxidul de carbon este un gaz extrem de periculos, ce nu poate fi detectat de oameni. Este invizibil, fără miros și fără gust și mai este supranumit și ucigașul tăcut.

Se formează în urma arderilor incomplete ale combustibililor fosili. Se poate elibera în mod natural, în urma incendiilor forestiere sau a erupțiilor vulcanice sau poate fi o urmare a acțiunilor cotidiene, umane, de exemplu, în urma gazelor de eșapament ale mașinilor, cuptoare, șeminee, sobe, grătare sau alte focuri deschise.

35% dintre români cred că monoxidul de carbon are miros și îl pot simți

Expunerea continuă la monoxidul de carbon, chiar și în cantități scăzute, afectează funcțiile corpului uman și, în timp, are consecințe grave asupra sănătății.

De asemenea, incendiile ascunse, cu arderi mocnite, sau cele declanșate pe timp de noapte, sunt deosebit de periculoase, căci este puțin probabil să observăm ceva într-o fază incipientă. Inhalarea de fum poate avea urmări serioase asupra sănătății.

Ce dispozitive ne expun intoxicărilor cu CO și fum?

Toate echipamentele cu ardere pot provoca intoxicaţie cu monoxid de carbon, cu consecințe grave.

  • Cazanele pe lemne, cărbune, peleți, combustibil lichid, cuptoarele sau centralele pe gaz
  • Sobe sau aragazuri pe gaz sau GPL
  • Instanturi de apă caldă menajeră pe gaz sau GPL
  • Dispozitive alimentate cu combustibil, amplasate în curte sau garaj
  • Șemineuri și termoșemineuri pe lemn, cărbune sau peleți
  • Grătarele și gazele de eșapament ale vehiculelor din transport

Este recomandat să instalăm detectorul de monoxid de carbon în camerele în care dormim. Pentru siguranță sporită și riscuri reduse, este bine să inslatăm detectoare în apropierea fiecărui echipament cu ardere din locuință.

În mod similar, echipamentele de încălzire și electrocasnicele defecte, improvizațiile, fumatul și gătitul se numără printre cele mai frecvente cauze ale incendiilor din locuințe.

Ce măsuri de precauție poți lua acasă, pentru a preveni intoxicarea cu monoxid de carbon?

  • Instalarea unui detector de monoxid de carbon
  • Ventilația corespunzătoare în casă, când sunt utilizate surse de foc
  • Aerisirea frecventă a locuinței
  • Instalarea echipamentelor conform fișelor tehnice, de către personal tehnic autorizat
  • Verificarea anuală a instalațiilor de încălzire, realizată de personal autorizat
  • Evitarea echipamentelor portabile de încălzire, pe bază de gaz
  • Curățarea frecventă a hornului și a sobei

Nu neglijați simptome precum senzația de lipsa de aer, dureri de cap și amețeală, creșterea ritmului cardiac, greață, stare de vomă, slăbiciune sau confuzie. Acestea pot fi semnele unei intoxicații cu monoxid de carbon. Este indicat să aerisiți imediat camera și să mergeți la medic.

Ce detectoare există pe piață?

Sunt multe tipuri de detectoare pe piață, cu prețuri de la 50 lei la peste 500 de lei, în funcție de performanțele tehnice cu care sunt echipate și de integrarea mai multor tipuri de senzori. Cele mai performate au modulele wireless integrate și senzori de înaltă precizie și pot detecta rapid niveluri periculoase de fum sau CO.

Detectoarele pot fi și interconectate, adică pot comunica între ele wireless, astfel încât pornirea unuia le declanșează pe toate, maximizând alerta în cazul unui pericol.

De asemenea, detectoarele oferă și mai multă protecție atunci când funcționează împreună, iar tehnologia One-Go-All-Go, cu care unele detectoarea sunt echipate, („dacă pornește unul, pornesc toate”) facilitează asta.

Unde și cine montează detectoarele de fum și CO?

Majoritatea detectoarelor sunt ușor de instalat și pot fi montate pe perete sau tavan. Monoxidul de carbon tinde să se acumuleze în apropierea tavanului, căci are o densitate mai mică decât aerul. Așadar, este recomandată instalarea sa pe tavan.

În mod similar, fumul se ridică, asa că locul ideal de instalare a unui detector de fum este tot pe tavan sau sus, pe perete, însă, nu la mai mult de 30 centimetri de tavan.

Detectoarele poate fi instalate de către specialiști sau de către proprietarii de locuințe.

---------

În concluzie, detectoarele de căldură, fum și CO oferă liniștea, siguranța și încrederea că suntem protejați de pericolele invizibile. Deseori suntem tentați să spunem că aceste situații nu ni se pot întâmpla tocmai nouă, însă prevenția este foarte importantă și poate salva vieți.

În plus, dacă achiziționezi o soluție E.ON Life cu centrală termică, în perioada 1 aprilie - 31 mai 2024, primești cadou garantat un detector de fum și un detector de monoxid de carbon Honeywell Home, performante și sigure, proiectate pentru toate tipurile de locuințe, ca să te bucuri de confort și siguranță deplină alături de cei dragi. 


Te-ar mai putea interesa și

Ce verificări sunt obligatorii la centrala termică și cât de des trebuie efectuate?

Ce verificări sunt obligatorii la centrala termică și cât de des trebuie efectuate?

Citește mai mult
Când apar defecțiuni la centrala termică și de ce?

Când apar defecțiuni la centrala termică și de ce?

Citește mai mult
5 beneficii ale unui termostat inteligent și cum te ajută să economisești la factura de energie?

5 beneficii ale unui termostat inteligent și cum te ajută să economisești la factura de energie?

Citește mai mult
Ai nevoie de ajutor?