Ce este ajutorul de încălzire și suplimentul pentru energie

Ce este și cum accesezi ajutorul pentru încălzire și electricitate

Cine beneficiază de ajutor de încălzire?

Potrivit Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), familiile sau persoanele singure care nu au alte proprietăți sau bunuri, așa cum sunt prevăzute în cerere, și care obțin un venit mediu net lunar de până la 1386 lei/persoană în cazul familiei și până la 2053 lei, în cazul persoanei singure, pot beneficia de acest ajutor. Veniturile bănești se cumulează cu alte tipuri de venituri materiale.

Dar de supliment pentru energie?

Beneficiază de suplimentul pentru energie toate persoanele/familiile care primesc și ajutor pentru încălzirea locuinței și care îndeplinesc condițiile descrise mai sus.

Ajutor încălzire/supliment energie – informații utile:

Trebuie să știi că cele 2 tipuri de sprijin se acordă diferit. Ajutorul pentru încălzire are caracter sezonier, drept urmare, el se acordă doar în sezonul rece, în timp se suplimentul pentru energie se acordă lunar, pe tot parcursul anului. Pentru a afla care este perioada de depunere, vizitează pagina web a primăriei tale.

Măsurile de sprijin se acordă pentru următoarele tipuri de energie:

 • termică în sistem centralizat,
 • electrică,
 • gaze naturale,
 • combustibili solizi și/sau petrolieri.

Care sunt condițiile de acordare a ajutorului de încălzire?

Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă:

 • numai pentru un singur sistem de încălzire,
 • doar familiilor și/sau persoanelor singure care nu beneficiază de alte forme de sprijin pentru încălzirea locuinței,
 • numai pentru o singură locuință (locuința de domiciliu sau de reședință),
 • numai titularului contractului/convenției individuale încheiat/încheiate cu furnizorul,
 • numai consumatorilor vulnerabili care nu dețin altă formă de încălzire, au fost debranșați de la furnizarea energiei termice sau a gazelor naturale şi au contracte valabile de furnizare a energiei electrice (în cazul solicitării ajutorului pentru încălzirea cu energie electrică).

Cum poți obține ajutorul de încălzire și supliment pentru energie?

Programul funcționează încă din 2021, iar procedura a rămas la fel: Prin completarea aceluiași formularului de cerere-declarație pe propria răspundere pe care-l găsești la sediul primăriei localității pe raza căreia se află locuința și pe pagina de internet a acesteia, a agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială/municipiului București, precum și a Ministerului Muncii si Protecției Sociale.

Vrei să completezi un formular? Urmărește materialul video despre cum trebuie completat formularul dacă ești persoană singură sau dacă ești reprezentantul unei familii.

Cunoști o persoană îndreptățită să primească ajutor de încălzire și vrei să o ajuți? Urmărește materialul video pentru a solicita sprijin în numele unei persoane.

Dacă ai nevoie de suport suplimentar în completarea cererii-declarație pe propria răspundere poți apela la Asistentul social din cadrul primăriei sau la numărul de telefon 0800.86.86.22 - VERDE CONSUMATOR VULNERABIL.

Cererea se depune apoi la primăria pe raza căreia ai/există locuința, astfel:

 • personal,
 • electronic,
 • transmis prin poștă.

Dacă utilizezi formularul în format electronic de tip PDF inteligent, îl vei putea completa direct pe calculatorul personal. Trebuie doar să-l printezi, semnezi și apoi îl depui fizic prin poștă către primărie. Dacă preferi să-l trimiți pe e-mailul primăriei, după ce ai semnat formularul, scanează-l și trimite-l pe adresa oficială.

Care sunt sumele decontate și plafoanele de venituri privind ajutorul de încălzire?

Care sunt sumele decontate privind suplimentul de energie?

Cum vor ajunge voucherele către beneficiari?

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale elaborează listele cu persoanele validate în program, iar sprijinul se acordă sub forma unui voucher distribuit de către Poșta Română, fără valoare nominală, cu valabilitate pe teritoriul României. Cu acest voucher beneficiezi de compensarea prețului la energie, indiferent de natura acesteia (energie electrică, termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și altele. 

Vei putea plăti cu cardul/voucherul de energie, prin serviciul de mandat poștal asigurat de Poșta Română, datorii curente și/sau restante către furnizorii de energie.

Sperăm că ți-a fost util acest articol și te invităm să parcurgi și alte subiecte interesante aici, pe Stația de Energie.


Te-ar mai putea interesa și

Tot ce trebuie să știi despre RO e-Factura

Tot ce trebuie să știi despre RO e-Factura

Citește mai mult
Furnizor și distribuitor. Care e rolul fiecăruia?

Furnizor și distribuitor. Care e rolul fiecăruia?

Citește mai mult
Ce este pachetul legislativ „Pregătiți pentru 55” al Uniunii Europene?

Ce este pachetul legislativ „Pregătiți pentru 55” al Uniunii Europene?

Citește mai mult
Ai nevoie de ajutor?