Zvonurile, fake news sau știrile din surse neautorizate te pot induce în eroare și chiar te pot face să ratezi obținerea subvenției pentru sistemul fotovoltaic.
Îți recomandăm să cauți, să te abonezi și să rămâi la curent doar cu informațiile oferite de Autoritatea Fondului pentru Mediu (AFM), Ministerul Mediului, Ministerul Energiei, platformele media de încredere și instalatorii autorizați și cu experiență. Verifică informațiile din mai multe surse și, mai ales, studiază Ghidul AFM de îndată ce acesta este publicat.
Surse de încredere:
Programul Casa Verde Fotovoltaice se desfășoară conform regulilor și cerințelor specificate în Ghidul programului 2024 privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice și trebuie respectat de către toți participanții în acest proces: AFM - instalator – solicitant/beneficiar al programului.
Ghidul programului din 2024 este acum în consultare publică și este disponibil AICI.
Acesta ne oferă următoarele informații, dar ele mai pot suferi modificări până la publicarea finală:
27 septembrie este data menționată drept startul înscrierilor în platforma AFM
Persoane fizice care:
- au domiciliul sau rezidența permanentă în România,
- nu au datorii la bugetul local sau de stat,
- domiciliază la adresa unde va fi instalat proiectul,
- sunt proprietare ale locuinței unde se instalează sistemul fotovoltaic și instalația de stocare a energiei, fapt care reiese din extrasul de carte funciară.
Unități de cult care:
- nu au datorii la bugetul local sau de stat,
- nu au primit în ediții anterioare ale programului finanțare Casa Verde.
Subvenția acordată unui beneficiar este de 30.000 lei, bugetul programului fiind de aproximativ 2 miliarde de lei, pentru aproximativ 67.000 de beneficiari
Sunt considerate cheltuieli eligibile următoarele:
1️⃣ cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3 kW;
2️⃣ cheltuieli cu achiziția instalației de stocare a energiei electrice produsă din surse regenerabile;
3️⃣ cheltuielile cu extinderea sistemelor de panouri fotovoltaice instalate, prin montarea unui sistem de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3 kW;
4️⃣ cheltuielile cu montajul și punerea în funcțiune a sistemelor/instalațiilor prevăzute la lit. a)-c);
5️⃣ TVA aferentă cheltuielilor eligibile.
În 2024 este obligatorie și instalarea unei instalații de stocare a energiei electrice (baterie și accesorii), alături de un sistem fotovoltaic cu o putere de minim 3 kW.
Sistemul de panouri fotovoltaice va avea următoarele componente principale:
Găsești lista completă mai jos.
Procesul de înscriere în aplicație va fi la fel ca în sesiunea 2023. Asigură-te că ai un cont creat, activ în platforma AFM, pentru acces rapid în ziua înscrierii.
Ca și sesiunea din 2023, actele necesare pentru obținerea unui loc în program și respectiv a subvenției, sunt:
Trebuie să fie valabil la momentul înscrierii, iar domiciliul trebuie să fie la adresa unde se va face instalarea. Nu se acceptă viză de flotant la adresă.
Cum trebuie să fie acest document?
De unde îl obții?
Online de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), din agențiile ANCPI din apropierea ta sau printr-o vizită la notar. Vezi cum aici.
Toate acestea trebuie încărcate în aplicația online AFM la data menționată în ghid, iar solicitarea se consideră finalizată cu succes în momentul în care tu, solicitantul primești un număr de înregistrare, afișat de aplicație.
Din care să rezulte maximum două unităţi individuale trecute pe aceeaşi carte funciară, care adunate să fie egale cu 1 (un)întreg. Valabil doar pentru cazul imobilelor-construcţii în care unele părţi sunt comune, iar restul sunt proprietăţi individuale, pentru care se întocmesc o carte funciară colectivă şi câte o carte funciară individuală.
După ce îți ocupi locul în program, mai ai doar un pas, dar esențial: alegerea partenerului care îți va fi alături în această călătorie – instalatorul validat de către AFM.
Un instalator validat AFM este o firmă sau o persoană autorizată să desfășoare lucrări de instalare, montaj și întreținere pentru echipamente eligibile în cadrul programelor gestionate de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) din România, în cazul de față, programul Casa Verde.
Caracteristici ale unui instalator validat AFM:
Noi, la E.ON, oferim soluții complete cu panouri fotovoltaice, servicii tehnice incluse și intervenții 24/7 pentru contractele cu plata în rate. Mai mult, oferim opțiuni de finanțare prin parteneri și oferte promoționale pentru clienții cu contracte de furnizare la E.ON.
Cum funcționează?
Este esențial să menții o comunicare constantă și eficientă cu instalatorul pentru a asigura succesul proiectului tău.
Obținerea subvenției Casa Verde 2024 pentru un sistem de panouri fotovoltaice poate părea un proces complex, dar urmând pașii corecți, vei reuși să beneficiezi de această oportunitate.
Informarea din surse sigure, pregătirea atentă a dosarului, alegerea unui instalator validat și menținerea unei bune comunicări sunt elementele esențiale pentru succesul proiectului tău. Cu un plan bine pus la punct, vei putea economisi bani pe termen lung și contribui la protejarea mediului înconjurător. Mult succes!
Surse: