Dacă am numi 2025 „anul vehiculelor electrice”, ar putea părea redundant pentru cei care au fost implicați de mai mult timp în electrificarea industriei auto. Totuși, potrivit analiștilor, 2025 va reprezenta un an extrem de important pentru mașinile electrice, estimându-se că vehiculele electrificate ar putea ajunge să reprezinte până la 25% din noile achiziții auto, comparativ cu 20% cât se preconizează pentru 2024.
Având în vedere că transportul este cel mai rapid contribuitor la schimbările climatice, trecerea la un parc auto cu emisii reduse este una dintre cele mai simple modalități prin care putem reduce amprenta de carbon și putem contribui la combaterea schimbărilor climatice.
În 2025, China se pregătește să facă un pas istoric, estimând că vânzările de vehicule electrice vor depăși, pentru prima dată, vânzările de vehicule cu motor cu ardere internă (ICE). China poate fi un model important pentru alte țări care trec prin aceleași schimbări, oferind multe lecții valoroase ce pot fi observate și adaptate pentru piețele proprii.
În 2025, bateriile devin ultra-rapide. În prezent, șoferii de vehicule electrice se pot aștepta ca timpul de încărcare să fie, în medie, de la 20 de minute până la câteva ore pentru a încărca o baterie de la zero.
Deși timpul de încărcare poate varia în funcție de modelul mașinii și de mediu, variabila principală este tipul de încărcător.
Încărcătoarele sunt de obicei clasificate în trei tipuri: AC, DC și ultra-rapid. Spre exemplu, cele mai rapide baterii de încărcat din lume, sunt capabile să ajungă de la 10% la 80% încărcare în puțin peste 10 minute.
Piața chineză joacă un rol important în dezvoltarea încărcătoarelor rapide, susținând mai multe companii de top din domeniul bateriilor. Spre exemplu, bateria Shenxing Plus oferă o autonomie de 600 de kilometri după doar 10 minute de încărcare. Aceste progrese remarcabile subliniază ritmul rapid al inovațiilor din industria bateriilor electrice.
În Europa, puncte de încărcare devin obligatorii. Începând din 2025, reglementările din Uniunea Europeană vor impune instalarea punctelor de încărcare la fiecare 60 km pe principalele rute de transport, pentru a facilita utilizarea vehiculelor electrice pe întreg teritoriul UE.
Această măsură va contribui la reducerea anxietății legate de autonomie și va face călătoriile pe distanțe lungi mai accesibile și convenabile pentru proprietarii de mașini electrice.
După ce în 2022, România a înregistrat cea mai mare creștere a maturității indicelui TCO (indicele de pregătire al unei piețe pentru vehiculele electrice), în decembrie 2023, țara noastră avea în circulație mai mult de 40.000 de mașini electrice.
Conform datelor DRPCIV, în 2024 au fost înmatriculate 10.944 de mașini electrice, cu 35% mai puține decât în 2023, ceea ce reflectă o încetinire a creșterii pieței auto.
Totuși, dezvoltarea infrastructurii de încărcare rapidă continuă să fie o prioritate pentru România, pentru a permite utilizatorilor de mașini electrice să încarce vehiculele într-un timp scurt și să facă călătorii lungi cu mai multă ușurință.
În acest context, E.ON Drive rămâne o soluție dedicată dezvoltării infrastructurii pentru mobilitatea electrică și oferirii unei experiențe flexibile și accesibile pentru clienți.
Astfel, în 2024, E.ON a înregistrat peste 300 de puncte instalate, concentrându-se în special pe stațiile de tip HPC (High Power Charging), care permit încărcarea rapidă a vehiculelor electrice. Mai mult, planurile E.ON Drive Infrastructure Romania pentru 2025 includ montarea a încă 230 de puncte de încărcare, contribuind astfel la extinderea rețelei naționale și la susținerea tranziției către un transport mai sustenabil.
Următorii 5 ani vor aduce inovații și transformări semnificative pentru țara noastră în industria vehiculelor electrice, inclusiv o creștere a vânzărilor, îmbunătățirea autonomiei, diversificarea modelelor disponibile și extinderea infrastructurii de încărcare.
Mai mult, aceste schimbări de politică și dezvoltările din piața de mobilitate electrică arată un efort coordonat la nivel global pentru a accelera adoptarea vehiculelor electrice, a îmbunătăți infrastructura și a atinge obiectivele de mediu, în timp ce se răspunde provocărilor generate de concurența globală tot mai mare.