Unul dintre cele mai mari avantaje ale iluminatului inteligent este capacitatea de a controla luminile de la distanță, folosind telefonul, telecomanda sau vocea, prin intermediul asistenților virtuali precum Siri, Alexa sau Google Assistant. Astfel, beneficiezi de un nivel sporit de confort și flexibilitate în gestionarea iluminatului din locuința ta. Deci, chiar dacă ai uitat lumina aprinsă acasă, o poți stinge ușor din aplicația telefonului. Sau, dacă întrerupătoarele sunt ascunse de rafturi sau dulapuri, ai mereu telecomanda la îndemână.
Cu becurile inteligente poți realiza o varietate de automatizări care-ți ușurează viața de zi cu zi. De exemplu, setezi becurile să se aprindă sau să se stingă la anumite ore din zi sau controlezi lumina în funcție de prezența ta și a familiei tale acasă.
Așadar, la lăsarea serii, temperatura luminii se poate schimba automat într-una mai caldă, iar intensitatea se reduce gradual, ca să adormi mai ușor. De asemenea, poți seta becurile să se aprindă când ai parcat în fața casei, astfel încât să ai lumină pe hol, când intri în casă.
Multe sisteme de iluminat inteligent sunt echipate cu tehnologii de economisire a energiei, precum senzori de mișcare și programare a orarului de funcționare. Aceste caracteristici ajută la reducerea consumului inutil de energie și implicit a facturii tale de electricitate.
Deci, chiar dacă sistemele de iluminat smart au un cost inițial mai mare, acesta se amortizează pe termen lung, căci folosesc mai puțină energie și au o durată de viață mai mare.
Cu ajutorul iluminatului inteligent poți crea o atmosferă diferită în funcție de momentul zilei, lumina de afară sau de activitatea desfășurată. De la lumină caldă pentru serile în familie, la lumină mai puțin intensă pentru momentele de lectură, la iluminat mai intens și vibrant pentru petreceri sau lucru, posibilitățile sunt nelimitate.
Poți spori nivelul de siguranță acasă, când ești plecat. De exemplu, poți aprinde lumina de la distanță, când ești în vacanță, dând astfel senzația că ești acasă și descurajând posibili intruși. De asemenea, senzorii de mișcare compatibili cu aceste sisteme de iluminat detectează mișcarea, iar tu vezi în aplicația telefonului că luminile din casa ta s-au aprins.
Implementarea unui sistem complet de iluminat inteligent poate implica costuri inițiale semnificative, inclusiv achiziționarea de becuri și dispozitive smart, precum și instalarea și configurarea acestora.
Iluminatul inteligent este dependent de tehnologie și, în unele cazuri, de o conexiune la internet. În cazul în care rețeaua sau dispozitivele întâmpină probleme, controlul iluminatului poate deveni frustrant.
În funcție de marca și modelul ales, unele sisteme de iluminat inteligent pot avea compatibilitate limitată cu alte dispozitive sau platforme, ceea ce poate restricționa opțiunile de integrare și extindere a sistemului.
Costurile și economiile asociate cu iluminatul inteligent variază în funcție de mai mulți factori, inclusiv dimensiunea casei, numărul și tipul becurilor instalate, modul de utilizare și prețul energiei electrice.
Știm că becurile LED consumă cu 80-90% mai puțină energie decât cele cu incandescență și au o durată de viață de până la 100.000 de ore, aproximativ 10 ani. La aceste economii, mai putem adăuga câteva procente datorită tehnologiei smart și a capacității lor de a optimiza utilizarea energiei.
Poți realiza economii la factură pe termen lung, datorită eficienței energetice sporite a sistemului, precum și a capacității de a optimiza intensitatea luminii, de a stinge becurile de la distanță, de a le programa aprinderea/stingerea, etc.
Costul inițial al implementării unui sistem de iluminat inteligent poate varia considerabil, începând de la câteva sute de lei pentru un set de becuri și hub-uri de bază, până la câteva mii de lei pentru sisteme complexe și extinse.
Cu toate acestea, mulți consideră că investiția în iluminatul inteligent este justificată, având în vedere beneficiile pe termen lung în ceea ce privește confortul, experiența acasă și economiile de energie.
Becurile LED inteligente reprezintă modul cel mai des întâlnit de a face pasul spre iluminat inteligent acasă, mai ales că poți opta pentru o trecere treptată, cameră cu cameră.
În același timp, sunt și alte metode prin care îți poți crea un sistem inteligent de iluminat, utilizând becurile LED tradiționale, pe care le ai deja acasă:
În concluzie, iluminatul inteligent poate reprezenta o adiție valoroasă la casa ta, oferind o serie de avantaje remarcabile în ceea ce privește controlul, confortul, personalizarea și economisirea energiei. Cu toate acestea, înainte de a lua o decizie, este important să iei în considerare atât avantajele, cât și dezavantajele sistemului și să îți stabilești bugetul și nevoile specifice în consecință.
Surse: