Sportul și sustenabilitatea: performanță maximă cu resurse minime

Un articol de Radu Restivan

Sportul și sustenabilitatea: performanță maximă cu resurse minime
Radu Restivan E.ON
un articol de: Radu Restivan Fondator 321sport #RunningCulture, antrenor de atletism
01.08.2024 Timp de citire: ~5 min

Auzim des cu toții expresii de genul „trebuie să facem sport”, fie că îndemnul vine de la familie, prieteni, oameni din social media, branduri sau autorități ale statului. Dacă punem situația negru pe alb în România, ar cam trebui să facem sport pentru că ne aflăm, din păcate, în topul unor clasamente care nu ne onorează ca țară: mortalitate cauzată de bolile cardiovasculare, dar și obezitate sau sedentarism.

În contextul unei vieți cotidiene aglomerate, cum putem să facem sport într-un mod sustenabil? Ce înseamnă eficiența energetică în sport?

Trebuie să facem sport?

Sigur că este important să facem sport sau orice activitate care ne pune corpul în mișcare, atât pentru noi, cât și pentru cei din jur. Atunci când avem o viață activă, statisticile spun că, implicit, crește și calitatea vieții.

Și apoi, mă gândesc la mine acum 10 ani, când cântăream peste 110 kilograme și sportul era ceva plăcut de privit la televizor, de făcut din când în când sau, mai degrabă, nicicând, și întotdeauna, dar absolut întotdeauna, văzut drept metoda unică de a slăbi și de a arăta normal. Nu bine, ci normal. 

Și poate este momentul oportun să spun că am reușit, de-a lungul vieții, să slăbesc de mai multe ori datorită sportului făcut pe termen scurt, la un volum cât mai mare, însă întotdeauna m-am întors de unde am plecat.

Nu o să mint, este tentant să tragi foarte tare și să vezi rezultate rapide, te uiți în oglindă și observi progresul în fiecare zi, fugind, astfel, după o validare de care, fie că recunoaștem sau nu, cu toții avem nevoie. 

Dar ce înseamnă sportul făcut în calupuri, pe modul hei-rup, la nivel energetic?

Cursul vieții mi-a dat oportunitatea să descopăr felul în care funcționează organismul în contextul sportului, absolvind cursurile Școlii Naționale de Antrenori, specializarea Atletism, motiv pentru care am reușit să privesc în urmă și să înțeleg ce se întâmpla în organism atunci când, pe o axă a timpului, sportul era un segment foarte scurt, dar extrem de intens, “înconjurat” de pauze lungi.

Atunci când începem să facem sport având un singur obiectiv, acela de a slăbi sau de a arăta mai bine, iar acest proces începe după o pauză lungă de sedentarism, energia pe care noi o consumăm este mult mai mare dintr-un motiv relativ simplu: în cazul în care vorbim despre cineva supraponderal, așa cum eram atunci, este nevoie de mai multă energie pentru a pune corpul în mișcare.

O să fac o paralelă pe care o folosesc destul de des atunci când îmi doresc să explic foarte pe scurt salturile energetice inutile: o mașină, aceeași mașină, poate să consume extrem de diferit pe o distanță de câțiva kilometri în oraș. Scenariul în care mașina pleacă rapid de la semafor doar ca să frâneze 100 de metri mai departe, repetat în buclă, implică un consum energetic mult mai mare, versus situația în care se accelerează blând, știind că în față urmează un nou ambuteiaj. 

Sigur, stilul blând de condus, implică mai puțină adrenalină, însă este mult mai eficient din punct de vedere energetic, iar asta se simte în costul plătit pentru combustibil sau curent, în funcție de mașină.

Când și cum este sportul cu adevărat eficient?

Eficiența pe termen lung nu este “palpitantă”, dar oferă cele mai bune statistici atunci când vorbim de rezultate. Exact așa se întâmplă și cu sportul: dacă în decurs de 5 ani trecem prin 5 perioade de sport mult și slăbit, urmat de pauze de sedentarism, versus sport în mod constant la o intensitate scăzută sau medie, o să suferim mult mai mult în timp ce ce facem mișcare. 

Urmărind doar rezultatele, vom îngreuna procesul și nu ne vom bucura de sport așa cum am putea, dacă am pune focusul pe cel mai important lucru: disciplina. Mi-a luat foarte mulți ani ca să înțeleg că disciplina, alături de un stil de viață sănătos, nu este un dușman, ci un aliat extraordinar în viață, care ne ajută să atingem lucruri la care nu am putea altfel nici măcar să visăm. 

Cred cu tărie că disciplina bate motivația pe termen mediu și lung, iar experiențele de viață m-au învățat că motivația poate fi atât de fluctuantă atunci când viața se complică, încât lucrurile se pot schimba la 180 grade în decurs de câteva zile sau săptămâni.

Cu disciplina, însă, putem dezvolta o relație pe termen lung din care să câștigăm în mod constant. Ne ajută pe noi să fim mai responsabili în fața propriei persoane, în special atunci când vine vorba de promisiunile pe care ni le facem tot nouă. 

Cum să îmbunătățim performanța și să economisim energie?

Probabil că una dintre cel mai des auzite scuze în ceea ce privește activitățile sportive este lipsa timpului, însă disciplina aplicată pe mai multe paliere ale vieții se poate traduce în „mai puțin timp pierdut cu lucruri inutile, mai mult timp câștigat pentru a face ce ne place”. Un exercițiu simplu: 20 de minute de scrolling inutil pe social media dimineața și seara, înseamnă 40 minute, care se pot traduce și în 4-5 kilometri de alergare sau plimbare, într-un timp relaxat, chiar și o cafea după. La final, este vorba despre alegerile pe care le facem.

Avem cu toții o agendă încărcată. Dar decât să ne plângem că viața de zi cu zi este aglomerată și nu avem timp pentru nimic, nu mai bine tăiem 2-3 lucruri care consumă energie în mod inutil și folosim acea energie pentru a ne oferi nouă lucrurile pe care le merităm? Un pic de sport în mod constant ne face mai conștienți de propria viață, mai atenți cu cei din jur și, cu siguranță, mai eficienți în tot ceea ce facem!

Și dacă tot vorbim de eficiență și disciplină, de-a lungul timpului, alergarea m-a învățat că dacă consumăm eficient energie, câștigăm pe termen lung, iar acest principiu poate fi util nu doar în ceea ce privește alergarea, ci și în viața de zi cu zi.  

Analogia dintre eficiența energetică și alergare ne amintește că schimbările mici pe care le facem în viața de zi cu zi pot avea un impact semnificativ asupra mediului înconjurător.  

 Spre exemplu, dacă suntem odihniți, suntem mai energici și mai productivi. Dar pentru a avea parte de un somn odihnitor, temperatura din camera în care dormim trebuie să atingă valori mai scăzute, aproximativ 18-19°C, ceea ce duce și la un consum de energie electrică mai mic. 
 
Alergarea este o formă de exercițiu fizic care solicită atât corpul, cât și mintea.  
 
Pe măsură ce alergăm, corpul nostru se angajează în procese de regenerare, iar mintea se eliberează de stres și tensiune. Un somn odihnitor joacă un rol crucial în acest proces deoarece oferă organismului oportunitatea de a se regenera, de a-și repara țesuturile și de a restabili echilibrul chimic.  
 
Așadar, reglarea temperaturii dormitorului cu câteva grade în jos, nu contribuie numai la reducerea consumului de energie electrică, ci și la îmbunătățirea calității somnului, la o reglare mai bună a temperaturii corpului în timpul nopții și, implicit, la îmbunătățirea sănătății noastre generale. 

Comportament sustenabil în sport vs. comportament sustenabil pentru planetă

Așa cum o activitate sportivă necesită un echilibru între efort și odihnă, și abordarea noastră față de consumul de energie și mediu ar trebui să urmărească un echilibru între satisfacerea nevoilor noastre curente și protejarea resurselor pentru generațiile viitoare. 
 
Alergarea este considerată o formă eficientă de exercițiu care ne ajută să ne menținem sănătatea cardiovasculară, să ne creștem rezistența și capacitatea pulmonară, dar și să ne menținem o greutate optimă prin arderea caloriilor. Similar cu beneficiile pe care alergarea le oferă corpului, folosirea eficientă a resurselor naturale și a energiei poate contribui la reducerea impactului negativ asupra mediului înconjurător. 

Cu toții vrem să avem un corp sănătos cât mai mult timp, la fel cum vrem să avem o planetă mai verde și mai sănătoasă pentru cât mai mult timp. Așadar, cum nu vrem să poluăm planeta, nu vrem nici să "ne poluăm" corpul prin a integra în viața noastră obiceiuri nesănătoase. 

Adevărul este că ambele perspective sunt deosebit de importante în viața oricărui om pentru că așa cum ar trebui să ne îngrijim de planetă pentru a ne bucura de ea cât mai mult timp, așa trebuie să ne îngrijim și de corpul nostru pentru a fi sănătoși cât mai mult timp. 

În concluzie

Un comportament sustenabil, adică o perspectivă pe termen lung și o utilizare echilibrată a resurselor, afectează modul în care acțiunile noastre de azi vor afecta modul în care trăim în viitor. Atât în sport, cât și în viața de zi cu zi. 

 Nu este întotdeauna ușor să ne ținem de treabă, dar este nevoie de gesturi mici, zilnice, pentru a vedea rezultate pe termen lung. De disciplină. 

Așadar, chiar dacă poate părea tentant să tragem tare o perioadă, apoi să o lăsăm mai moale, atunci când vorbim de sport și grijă pentru planetă, este mai util să fim sustenabili în mod constant.  
 
Trebuie să facem sport? Trebuie! Dar nu pentru că spune cineva, ci pentru că noi ne datorăm asta.

Radu Restivan E.ON
Radu Restivan Fondator 321sport #RunningCulture, antrenor de atletism

Radu lucrează zi de zi în comunicare sportivă. Acum aproximativ 10 ani alergarea i-a schimbat viața și a decis să creeze o comunitate prin care să aducă oamenii împreună prin alergare: 321sport. A făcut un film despre alergarea montană din România și în prezent realizează un podcast în care conectează sănătatea mintală cu alergarea. 

În 2024 Radu a încheiat un proiect personal: acela de a alerga 100 KM pe săptămână, timp de 100 de săptămâni consecutive. 

 


Te-ar mai putea interesa și

Tot ce trebuie să știi despre răcirea cu pompe de căldură

Tot ce trebuie să știi despre răcirea cu pompe de căldură

Citește mai mult
Călătoria electrică a lui Dominic Marcu în Campionatul Național de Viteză în Coastă

Călătoria electrică a lui Dominic Marcu în Campionatul Național de Viteză în Coastă

Citește mai mult
Subvenții și idei pentru IMM-uri sustenabile în România

Subvenții și idei pentru IMM-uri sustenabile în România

Citește mai mult
Ai nevoie de ajutor?