Tot ce trebuie să știi despre răcirea cu pompe de căldură

racirea cu pompe de caldura

Cum funcționează pompele de căldură în modul de răcire?

Am văzut deja cum funcționează pompele de căldură pe modul încălzire. Pe scurt, iarna, pompa de căldură preia căldură din aer, apă sau sol și o transferă în interior, pentru încălzire.

Vara, ele funcționează tot pe principiul transferului de căldură, dar inversat: cu ajutorul unui compresor electric, agentul frigorific extrage căldura din interiorul locuinței și o transportă în exterior, similar modului în care funcționează un aparat de aer condiționat.

 

Mai exact, cum ajunge aerul rece în locuința ta?

Sunt două moduri prin care o pompă de căldură poate asigura răcirea:

Răcire prin sistemul de încălzire prin pardoseală

În timpul procesului de răcire, sistemul de încălzire prin pardoseală transportă apa rece de 18°C, fapt care duce la scăderea temperaturii camerei cu aproximativ 3 grade, fără zgomot și cu consum minim de electricitate.

Atât pompele de căldură NIBE, cât și cele Vaillant, incluse în oferta E.ON Green Life, asigură răcirea prin sistemul de încălzire în pardoseală.

Poate apărea condens pe suprafața pardoselii în timpul răcirii?
Da, este posibil. De aceea este important ca temperatura încălzirii prin pardoseală să fie monitorizată prin senzori, pentru a preveni apariția sa.

Răcire cu un ventiloconvector

Utilizând și un ventiloconvector, capacitatea de răcire crește, temperatura camerei poate scădea cu mai mult de 3 grade, iar umiditatea camerei este redusă.

Un ventiloconvector este un fel de aparat de aer condiționat, cu un sistem similar de funcționare: aerul din încăpere este absorbit cu ajutorul unui ventilator, este filtrat și dus către schimbătorul de căldură, pentru a fi răcit sau încălzit și trimis apoi în întreaga cameră.

Asigură atât încălzirea, cât și răcirea într-un mod silențios, eficient și rapid. Temperatura din interiorul casei scade, oferind confort chiar și la temperaturi extreme. În plus, oferă și avantajul suplimentar de a dezumidifica aerul.

Ventiloconvectoarele oferă o mare flexibilitate de montare, putând fi instalate pe perete, pardoseală sau tavan.

Un aspect important de reținut este că răcirea cu ventiloconvectoare este posibilă numai în combinație cu o pompă de căldură cu sursă aer, de exemplu pompele aer-apă.

 

Care sunt diferitele tipuri de răcire?

Răcire pasivă

Răcirea pasivă, sau naturală, funcționează împreună cu o pompă de căldură aer-apă sau cu o pompă de căldură geotermală, adică cu sursă sol.

Acest tip de răcire valorifică temperatura apei sau a pamântului pentru a asigura efectul de răcire. Mai exact, solul sau apa extrag căldura din circuitul de încălzire cu ajutorul unui schimbător de căldură și o transferă apoi la exterior.

Răcirea pasivă are avantajul de a nu utiliza pompa într-un mod activ: funcționează doar unitatea de control și pompa de circulație, compresorul nefiind necesar. Prin urmare, utilizează o cantitate minimă de energie electrică, fiind foarte eficientă din punct de vedere costuri.

Răcirea pasivă duce la scăderea temperaturii camerei cu aproximativ 3 °C. 

Răcire activă

La răcirea activă, funcția pompei de căldură este inversată. Pompele extrag aerul cald din interiorul locuinței și îl transportă în exterior, generând în mod activ răcirea.

În acest timp de răcire, compresorul funcționează și pompa de căldură are o capacitate de răcire mai mare ca la răcirea pasivă. Așadar, pompa de căldură consumă energie electrică.

Așa cum menționam mai sus, în cazul răcirii active prin sistemul de încălzire prin pardoseală, temperatura din locuință poate fi scăzută cu până la 3 grade, în timp ce la răcirea cu ventiloconvectoare temperatura poate scădea cu mai multe grade.

Pe timpul sezonului cald, funcția de răcire poate fi combinată foarte eficient cu cea de încălzire, atunci când căldura din locuință este utilizată pentru încălzirea apei calde menajere, de exemplu.

Este important de menționat că răcirea activă este posibilă numai cu o pompă de căldură cu sursă aer, de exemplu, cu o pompă de căldură aer-apă. 

 

Ce criterii trebuie să avem în minte atunci când alegem o pompă de căldură și pentru răcire?

Alegerea pompei de căldură potrivite pentru ultilizare în modul de răcire, depinde, ca și la încălzire, de nevoile specifice ale locuinței tale.

În general, capacitatea de răcire și încălzire a unei pompe de căldură este determinată de mai mulți factori, între care amintim dimensiunea locuinței, nivelul de izolație, clima locală, bugetul disponibil sau preferințele tale în materie de confort termic.

În plus, așa cum am văzut mai sus, nu toate tipurile de pompă de căldură asigură o răcire activă și nu toate asigură răcirea cu ventiloconvectoare. Deci, modul în care dorești să răcești imobilul este deosebit de important și influențeaza tipul de pompă de căldură pe care o poți achiziționa și vice versa. 

De asemenea, este important de știut că pompele de căldură nu răcesc prin calorifere.

Este recomandat ca toți acești factori să fie luați în considerare în cadrul unei discuții cu un consultant sau inginer care pot oferi recomandări concrete, personalizate nevoilor și locuinței tale.

 

Cât costă răcirea cu o pompă de căldură?

Am descoperit deja, într-un articol anterior, cât costă încălzirea cu pompă de căldură. Capacitatea de răcire și încălzire a pompei de căldură este determinată, în mod personalizat, de mai multe criterii, dintre care am enumerat câteva și mai sus, iar acestea influențează în mod direct și costurile de încălzire și răcire.

Totuși, când vorbim de răcire, pompele de căldură sunt echipate în mod natural cu funcția de inversare. Asta înseamnă că nu este necesar să investim într-o funcție suplimentară sau să le îmbunătățim prin modernizări.

În plus, așa cum am văzut deja, răcirea pasivă implică costuri minime cu energia.

Răcirea activă presupune funcționarea pompei de căldură, deci duce la un consum de energie electrică, care se traduce prin creșterea costurilor cu energia. Dar, cu toate acestea, răcirea cu o pompă de căldură nu este mai costisitoare decât răcirea cu un aparat de aer condiționat, de exemplu. Ba din contră, este probabil mai ieftină pe termen lung, datorită unor costuri mai mici de operare.

Un cost suplimentar la răcire poate veni din nevoia de a echipa locuința cu ventiloconvectoare suplimentare.

 

Care sunt avantajele utilizării pompei de căldură și în lunile de vară, pentru răcire?

1.     Eficiență energetică

Pompele de căldură sunt recunoscute pentru eficiența lor ridicată, ceea ce se traduce prin costuri mai mici de operare, comparativ cu sistemele tradiționale de aer condiționat.

2.     Versatilitate

Folosești același sistem atât pentru încălzire, cât și pentru răcire, ceea ce economisește spațiu, atât în interior, dar și la exterior.

3.     Costuri mai mici

Beneficiezi de costuri mai mici de instalare și întreținere. În plus, dacă combini o pompă de căldură cu un sistem fotovoltaic, ai costuri de funcționare mai scăzute și poți acoperi o parte din energia consumată la răcirea activă cu energia electrică produsă. 

4.     Confort sporit

Pompele de căldură asigură o răcire silențioasă, fără curenți de aer. Nu mai este nevoie sa ajustezi fluxul de aer sau temperatura. În plus, pompele de căldură oferă o distribuție uniformă a temperaturii, eliminând punctele fierbinți sau reci din locuință.

 

În concluzie

Dacă iei în considerare încălzirea casei tale cu o pompă de căldură, nu uita că un avantaj considerabil îl reprezintă folosirea aceluiași aparat și pentru răcire în sezonul cald.

Pompele de căldură reprezintă o soluție eficientă și sustenabilă, nu numai pentru încălzirea, dar și pentru răcirea locuinței tale. Cu o capacitate adecvată și o instalare corespunzătoare, pompele de căldură pot oferi confort pe tot parcursul anului, reducând costurile cu energia și impactul asupra mediului.

Pentru a alege pompa de căldură potrivită, este recomandat să consulți un specialist în climatizare care te va consilia și va evalua nevoile specifice ale locuinței tale. Astfel, te vei asigura că spațiul tău este răcit și încălzit eficient. 

Atât pompele de căldură Vaillant, cât și pompele de căldură NIBE, din oferta E.ON Green Life, asigură atât răcirea activă, cât și pasivă. Găsești în ofertă pompe de căldură cu COP ridicat, peste 5 și o gamă variată de puteri. În plus, este o soluție la cheie: te ajutăm noi cu tot procesul, de la consiliere, la instalare, punere în funcțiune și mentenanță.

 


Te-ar mai putea interesa și

Instalarea unei stații de încărcare pentru mașina electrică acasă, în 7 pași

Instalarea unei stații de încărcare pentru mașina electrică acasă, în 7 pași

Citește mai mult
Călătoria electrică a lui Dominic Marcu în Campionatul Național de Viteză în Coastă

Călătoria electrică a lui Dominic Marcu în Campionatul Național de Viteză în Coastă

Citește mai mult
Energia solară în 2030: între obiective și reglementările europene

Energia solară în 2030: între obiective și reglementările europene

Citește mai mult
Ai nevoie de ajutor?