Merită montarea unui sistem fotovoltaic?

Ghid util în luarea deciziei - 2024

8 motive pentru instalarea unui sistem fotovoltaic

Cum funcționează un sistem fotovoltaic?

Energia solară este o sursă de energie regenerabilă ecologică, abundentă în locuri însorite. Când lumina soarelui cade pe suprafața panoului, e absorbită de celulele fotovoltaice (PV), apoi aprinde sarcini electrice în celule, sarcini ce se mișcă generând un curent continuu (DC). Electricitatea generată se deplasează pe un fir conductor până la invertor, care transformă energia electrică în curent alternativ (AC), acel tip de energie necesar pentru iluminat, funcționarea electrocasnicelor, încălzire, răcire, încărcarea de mașini electrice (EV).

Sistemele on-grid consumă mai întâi energia produsă apoi cea din rețeaua națională, dacă locuința necesită o cantitate mai mare de energie decât poate genera sistemul. De asemenea, aceste sisteme pot să injecteze în rețea energie electrică, dacă producția este mai mare decât necesarul imediat al locuinței.

Trecerea la energia regenerabilă este de interes pentru o obține:

  • Scăderea valorii facturilor de electricitate
  • Creșterea valorii proprietății
  • Reducerea emisiilor de CO2 și protejarea mediului
  • Subvenții sau stimulente din partea statului

Consumul de energie și prețul acesteia

Consumul energetic al locuinței afectează în mod direct cât de mult vei beneficia de un sistem fotovoltaic. Un consum mic nu va genera economii pe termen lung din producția și utilizarea energiei solare. De aceea, primul lucru pe care trebuie să-l analizezi este cât consumi versus cât poți economisi prin montajul unui astfel de sistem. Poți calcula câtă energie consumi într-un an prin consultarea facturilor pe ultimele 12 luni și compari cu producția de energie a unui sistem fotovoltaic, pentru a stabili necesarul de putere instalată.

În linie, dacă prețul energiei electrice este foarte mic, nu este recomandată instalarea, dacă urmărești doar reducerea de costuri.

Subvențiile de la stat și/sau soluțiile oferite de instalatori privați

În ultimii ani au apărut programe de stat care acordă subvenții proprietarilor de case pentru achiziția și instalarea de panouri fotovoltaice. În cadrul programului Casa Verde 2023, din totalul de 87.500 de locuri, deja aproape 70.000 de români au fost declarați eligibili pentru subvenții în sumă de 20.000 lei, iar în 2024 se anunță deja o nouă ediție a acestui program. Pentru Casa Verde 2024, a fost alocat un buget record, în valoare de 2 miliarde de lei, anunță AFM. O altă posibilă finanțare anunțată prin PNRR și gestionată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) poate presupune subvenții de până la 25.000 de lei, în funcție de puterea instalată.

Ministerul Energiei a publicat și Ghidul de Finanțare Electric Up dedicat IMM-urilor HoReCa, cu același scop, subvenționarea unei părți din investiția într-un sistem pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp și 150 kWp, a unui sistem de stocare a energiei produse și instalarea unei stații de încărcare pentru autovehicule electrice.

Cu finanțare sau nu, o soluție cu panouri fotovoltaice poate fi rentabilă și ca urmare a alegerii unui instalator de încredere, cu experiență și o gamă de echipamente și servicii premium, accesibili pe termen lung. Trebuie să ținem cont de faptul că, un sistem fotovoltaic poate beneficia de o garanție extinsă, așadar nevoia de mentenanță și servisare este un criteriu important de luat în considerare în momentul deciziei. În oferta E.ON Solar Home, de exemplu, beneficiezi de o soluție „la cheie” de la evaluare, instalare, punere în funcțiune, eliberare certificat de racordare, garanție de 15 ani pentru panouri și 10 ani pentru invertorul Huawei, la pachet cu servicii tehnice de mentenanță și asistență, cu posibilitatea achitării în rate lunare, prin partenerii bancari.

Locația unde se montează panourile fotovoltaice

Ideal, sistemele fotovoltaice funcționează cel mai bine în zonele cu multă lumină solară. Panourile funcționează și pe vreme înnorată sau ploioasă, dar nu vor genera aceeași putere.

Dacă locuința se află într-o zonă cu vreme nefavorabilă pe tot parcursul anului, este posibil ca sistemul să nu ofere randamentul dorit, iar economiile pe termen lung vor fi reduse.

De asemenea, acoperișul casei sau suprafața de la sol unde se montează panourile trebuie să fie libere de orice obstacol care ar putea cauza umbrire, precum copaci, alte clădiri. Chiar și o umbră de câteva ore pe zi, reduce producția de energie a sistemului. Casele din emisfera nordică care sunt orientate spre sud, sud-vest sau vest primesc cea mai directă expunere la soare, rezultând o producție optimă de energie solară.

Valoarea proprietății

Orice investiție sau proiect de îmbunătățire a locuinței poate crește valoarea acesteia, inclusiv instalarea panourilor solare.

Proiectarea acoperișului

Designul și unghiul acoperișului casei sunt esențiale pentru instalarea panoului solar. Numărul necesar de panouri depinde de consumul de energie și de tipul panourilor: poli sau monocristaline. Acoperișul necesită suficient spațiu de montaj pentru a acoperi atât nevoia de consum, cât și de eficiență energetică.

Panourile fotovoltaice monocristaline sunt mai eficiente, așa că va fi suficient un număr mai mic pentru alimentare. Astfel, economisești spațiu atunci când coșurile de fum sau luminatoarele, reduc suprafața disponibilă.

Panourile trebuie instalate la un unghi între 15 și 40 de grade pentru absorbția maximă a soarelui. O pantă mai abruptă va necesita un montaj special, așadar costuri adiționale la instalare. 

Costul total al sistemului fotovoltaic

Costul unui sistem cuprinde mai multe componente pe lângă panouri. La acestea se adaugă costul invertorului, manopera, echipamentele de conectică și electrice, costurile de întreținere și service. Optarea pentru o baterie de stocare sau o stație de încărcare vehicule electrice (EV) se adaugă la acest cost. Costul final este dat, bineînțeles, și de opțiunea de finanțare, dacă vine cu subvenții sau nu, în rate sau plată integrală. Costul unui sistem mediu astăzi cu servicii incluse e în jur de 5.000 de euro.

Comportamentul de consum

Este un factor important al rentabilității sistemului fotovoltaic. Dacă ești acasă toată ziua, îți va lua mai puțin timp recuperezi investiția în sistemul fotovoltaic, aproximativ 15 ani. În comparație, dacă ești acasă doar seara, pragul de rentabilitate s-ar putea să fie atins abia după 20 de ani. Totul depinde de cantitatea de energie electrică folosită și momentul când o facem. Fiind acasă ziua, când sistemul produce, prin consum vei injecta mai puțin în rețea. Seara în schimb, producția e mai mică și deci, consumul din rețea poate crește.

Cu alte cuvinte, e indicat să consumi mai mult atunci când produci energie, adică în timpul zilei. Dacă nu deții o baterie de stocare, nu o vei putea utiliza pe timpul nopții. Chiar dacă în acest caz injecția în rețea va fi mai mică, când tragi linie, vei sta mai bine deoarece nu vei plăti atât de mult la consum.

Economiile realizate prin instalarea unui sistem fotovoltaic

Atunci când devii prosumator, adică produci – consumi – vinzi energie electrică, poți salva în medie 8.500 de lei pe an prin instalarea unui sistem fotovoltaic de 5kW. Calculul ține cont de un consum din producție de 310 kWh și injecție de 420 kWh, la care se aplică costurile cu energia consumată și valoarea energiei injectate (aprox 1,3 lei/kWh tva inclus). Am considerat că doar 35% din producție se consumă, iar restul se injectează în rețea. Economiile rezultate țin cont de prețurile actuale ale energiei conform OUG 27/2022 și a mecanismelor de compensare cantitativă stabilite prin Ordinele ANRE 15 și 95/2022.

Luând în considerare că durata de viață a unui astfel de sistem este de 20 – 25 de ani, un calcul simplu poate sugera economii importante an de an, nu-i așa?

În concluzie, dacă dorești să adopți un stil de viață prietenos cu mediul, te afli într-o zonă cu expunere amplă la soare – mare parte din suprafața României, instalarea unui sistem fotovoltaic vine cu un câștig dublu: protejezi mediul în timp ce economisești și chiar câștigi bani prin vânzarea surplusului de energie înapoi în rețea.

Citește Ce este un prosumator și cum poți chiar tu să devii unul? și Câte panouri fotovoltaice sunt necesare unei case din România?

Surse:
  • https://www.forbes.com/home-improvement/solar/are-solar-panels-worth-it/
  • https://www.architecturaldigest.com/reviews/solar/are-solar-panels-worth-it
  • https://www.moneysavingexpert.com/utilities/free-solar-panels/
  • https://www.euronews.ro/articole/lungul-drum-catre-independenta-energetica-doar-o-treime-dintre-prosumatorii-din-r
  • https://www.euronews.ro/articole/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-panourile-fotovoltaice

Te-ar mai putea interesa și

Ce este, cât costă, merită achiziția unei pompe de căldură?

Ce este, cât costă, merită achiziția unei pompe de căldură?

Citește articolul
Tehnologia Inverter – eroul facturilor mai mici, atât vara, cât și iarna

Tehnologia Inverter – eroul facturilor mai mici, atât vara, cât și iarna

citește mai mult
Învinge căldura verii cu aparatul de aer condiționat potrivit

Învinge căldura verii cu aparatul de aer condiționat potrivit

Citește articolul
Ai nevoie de ajutor?