Ce putem include în rutina zilnică pentru o viață mai longevivă

un articol de Anca Muraru

Sărbătorește Ziua Pământului prin modelarea unui stil de viață sustenabil
Anca Muraru E.ON
un articol scris de: Anca Muraru Jurnalistă de sustenabilitate
06.06.2024 Timp de citire: ~5 min

Zonele albastre reprezintă adevărate oaze de longevitate și sănătate într-o lume caracterizată de ritmuri agitate și stiluri de viață nesănătoase. Am discutat deja despre cum sunt caracterizate zonele în care oamenii duc cea mai longevivă viață, într-un articol anterior, pe care îl poți citi aici.

Studiile efectuate asupra acestor comunități ne oferă nu doar o înțelegere mai profundă a secretului longevității, ci și un ghid valoros pentru modul în care putem să trăim mai sănătos și mai fericit, indiferent de zona în care locuim.

Chiar dacă cei mai mulți dintre acești oameni trăiesc în locuri cu multă natură și aer curat, aspecte care nu le sunt la îndemână celor mai mulți oameni care aleg mediul urban, putem extrage câteva puncte importante pe care să le punem în practică începând de astăzi. 

Ce putem face pentru o viață mai longevivă începând chiar de azi?

1. Mișcare naturală

Putem alege scările în locul liftului și mersul pe jos pentru o stație sau două, ori să parcăm mașina mai departe de birou. De asemenea, putem merge la cumpărături pe jos, alegând mai puține alimente împărțite în mai multe runde. Cu atât mai mult dacă facem cumpărăturile din piață, de la producători locali.

2. Scop și motivație

Putem găsi un scop sau o cauză care să ne motiveze dimineața. Fie că este scopul vieții sau doar o cauză temporară, este un pas înainte.

3. Relaxare și reducerea stresului

Pauzele regulate în care ne deconectăm de la factorii externi de stres, fie și pentru câteva minute, pot face diferența. Putem crea o rutină, chiar și de cinci minute pe zi, în care să prioritizăm starea noastră de bine. 

4. Regula de 80%

Poate nu iese din prima încercare, dar creând o practică din a spune la începutul mesei „opt din zece” (sau 80%), așa cum fac japonezii, putem ajunge să reducem din porțiile de mâncare.  

5. Mai multe plante în dietă

Putem alege să consumăm mai puțină carne, doar o dată pe săptămână - o bucată de carne de calitate, de preferat, produsă organic și local.  

6. Consum moderat de alcool

Alcoolul consumat cu moderație, unul-două pahare pe zi, alături de cei dragi și/ sau la masă este ceva ce au în comun mulți dintre centenari. Din nou, de preferat este să fie făcute local. De reținut este că dacă nu bei o săptămână, dar alegi ca în weekend să recuperezi, nu se încadrează în ideea de consum moderat. 

7. Apartenență

Bunicii noștri aveau o legătură strânsă cu vecinii, însă ulterior s-au pierdut aceste obiceiuri. Putem creea sau ne putem alătura unei comunități, fie că este în jurul locuinței sau un grup apropiat de prieteni, alături de care să petrecem mai mult timp. La fel și cu familia. 

8. Prioritizarea relațiilor cu cei dragi

Înconjoară-te de oameni care au valori similare cu ale tale și un comportament pozitiv.   

9. Alegerea unui mediu social benefic

În măsura în care e posibil, putem petrece mai mult timp în natură. Dacă nu poți pleca des la munte, alege plimbarea în parc în schimbul mall-ului. 

10. Comuniune cu natura și poftă de viață

Consumă mai multe produse locale și încearcă să reduci cât mai mult utilizarea plasticului, mai ales a celui de unică folosință. Un studiu recent a estimat că adulții ingerează până la 121.000 de particule de microplastic pe an prin aer, alimente și băuturi, așa că redu tot ce stă în puterea ta.  

În concluzie

Crearea unei rutine sănătoase ia timp, însă introducerea câtorva pași învățați de la acești oameni, care sunt încă sprinteni și la 100 de ani, pot fi ușor de făcut pentru fiecare dintre noi. Pașii mici și constanți sunt mai buni decât nimic. 

Anca Muraru Jurnalist de sustenabilitate

Anca are o bogată experiență în domeniul comunicării și un interes profund pentru sustenabilitate. De-a lungul celor 16 ani petrecuți în acest domeniu, ea a explorat diverse aspecte ale industriei, la nivel local și internațional, concentrându-se pe promovarea proiectelor inovatoare și a unui viitor mai bun.


Te-ar mai putea interesa și

10 secrete ale longevității învățate de la locuitorii zonelor albastre

10 secrete ale longevității învățate de la locuitorii zonelor albastre

Citește articolul
10 sfaturi pentru grădinărit sustenabil la apartament sau curte

10 sfaturi pentru grădinărit sustenabil la apartament sau curte

Citește articolul
Cât costă încălzirea cu pompă de căldură și când devine rentabilă?

Cât costă încălzirea cu pompă de căldură și când devine rentabilă?

Citește articolul
Ai nevoie de ajutor?