La ce preț îți este plătită energia produsă dacă ești prosumator?

pret tarife factura prosumator

Ce beneficii au prosumatorii?

Facilitățile de care beneficiază prosumatorii certificaţi care deţin instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum – de ex. sisteme fotovoltaice – sunt prevăzute în Legea nr. 123/2012 și se referă la:

1.      Compensarea cantitativă dintre energia electrică produsă și livrată în rețea și cea consumată de către prosumatorii persoane fizice şi juridice cu putere electrică instalată de cel mult 200kW pe loc de consum.

Cine o realizează? Furnizorul de electricitate cu care prosumatorul încheie un contract de furnizare și care

 • cumpără energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică la un preţ identic cu preţul energiei electrice active utilizat în contractul de furnizare, în perioada de facturare
 • reportează energia electrică produsă şi livrată în reţea excedentară consumului, rezultată din diferenţa dintre cantitatea livrată şi cea consumată, prosumatorii putând utiliza cantitatea de energie reportată pe o perioadă de maximum 24 de luni de la data facturării (art. 73^1 alin. (3) din Legea nr. 123/2012).

și

2.      Compensarea financiară dintre energia electrică produsă și livrată în rețea de către prosumatorii persoane fizice şi juridice putere electrică instalată mai mare de 200kW și de cel mult 400kW pe loc de consum.

Cine o realizează? Furnizorul de electricitate cu care prosumatorul încheie un contract de furnizare și care

 • achiziţionează energia electrică produsă şi livrată în reţea cu preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) aferent lunii în care a fost produsă şi livrată energia respectivă

Alte facilități* disponibile prosumatorilor:

 • pot desfăşura activitatea de comercializare a energiei electrice produse fără înregistrarea şi autorizarea funcţionării unităților de producție
 • exceptarea de la achiziția de certificate verzi
 • scutirea de la plata tuturor obligaţiilor fiscale aferente cantităţii de energie electrică produsă pentru autoconsum precum şi pentru excedentul vândut furnizorilor
 • scutirea de la plata impozitului pentru veniturile obţinute din vânzarea energiei electrice la furnizori
 • lipsa obligativității de depunere a Declarației unice privind impozitul pe venit
 • scutirea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale a plătitorilor de venit la sistemul public de pensii
 • nu trebuie să emită facturi pentru livrările de energie electrică către furnizorii cu care au contract

*Pentru detalii complete îți recomandăm să consulți și Ghidul prosumatorului realizat de către ANRE, revizuit în martie 2023.

Cui „facturează” prosumatorii contravaloarea energiei produse și livrate în rețea?

După stabilirea calității de prosumator – prin emiterea Certificatului de racordare pentru loc de consum producere și consum – clientul, pentru a fi plătit pentru ceea ce produce trebuie să încheie un contract de vânzare-cumpărare energie electrică cu un furnizor de electricitate. Acest contract trebuie semnat cu același furnizor cu care prosumatorul în calitate de consumator, are semnat un contract de furnizare (pentru energia consumată din reţeaua electrică). Mai trebuie să știi că, contractul de vânzare cumpărare poate avea durata cel mult egală cu cea a contractului de furnizare.

Ce preț achiți pe energia consumată?

Prosumatorul consumator plătește pentru energia consumată din rețea prețul stabilit prin contractul de furnizare, exact ca un consumator normal. Pe perioada OUG nr. 27/2022, adică până în martie 2025, acest preț – numit preț de plafon - poate fi maximum 0,68 lei/kWh, 0,8 lei/kWh sau 1,3 lei/kWh, în funcție de cantitatea de kWh consumați în luna facturată.

La ce preț este plătită energia produsă și livrată de prosumatorii casnici?

Aici se complică ușor lucrurile, dar venim cu câteva exemple zicem noi clarificatoare. Sunt două posibilități conform Ordinului ANRE 15/2022, ulterior completat cu Ordinul 95/2022:

A. Prețul tău din contractul de furnizare este mai mic decât prețul de plafon, atunci:

 • Prețul energiei produse și livrate = energie activă (preț energie)** - preț dezechilibre

**Prețul energiei active reprezintă prețul contractual fără tarife reglementate incluse.

 • Prețul energiei consumate = preț contractual (cu toate tarifele reglementate incluse***) – preț dezechilibre

***Tarifele de transport, serviciu sistem, distribuție sunt reglementate, stabilite de ANRE.

B. Prețul tău de contract este mai mare decât prețul de plafon, atunci prețul energiei produse și livrate = preț achiziție energie activă – preț dezechilibre, iar prețul pentru energia consumată = prețul de plafon – preț dezechilibre

Mai trebuie să știi că:

- Prețul de achiziție al energiei active se calculează lunar de către furnizor, în baza achizițiilor realizate pe piața angro de energie electrică.

- Toate aceste prețuri variază de la lună la lună. De aceea, pe fiecare factură vei vedea prețuri diferite la care îți este plătită energia electrică produsă și livrată în rețea.

- Prețul de excedent/deficit se calculează lunar de către Transelectrica, respectiv de către fiecare prestator de servicii de echilibrare pentru fiecare participant la piață (ex. furnizor), în baza datelor din piața de echilibrare decontată pe fiecare interval de 15 minute. Acest preț poate fi pozitiv sau negativ. De ce? Pe fiecare interval de decontare (15’) se estimează un volum de energie electrică urmând a fi produs/consumat care este diferit de volumul efectiv produs/consumat, diferența dintre acestea reprezentând dezechilibrul realizat. Prețul dezechilibrelor este calculat de furnizor pe baza dezechilibrelor realizate și a prețurilor de excedent/deficit realizate în piața de echilibrare.

De reținut așadar, că prețul pe ce consumăm diferă de cel primit pe ce producem și că prin definiția dată de ordinele ANRE, cel de consum este mai mare. În concluzie, e important ca prosumator să fii eficient, adică să îți adaptezi comportamentul de consum în funcție de producție, să consumi atunci când soarele e pe cer. În felul acesta îți poți reduce valoarea facturii de consum, chiar și cu 70% și nu ești influențat de evoluția prețurilor de achiziție din piața de energie. 

Surse:
 • https://anre.ro/wp-content/uploads/2023/07/Ghidul_prosumatorului_actualizare_23.03.2023.pdf
 • https://cursdeguvernare.ro/facturare-energie-electrica-prosumator-ghid-cu-explicatiile-anre.html

Te-ar mai putea interesa și

Prețul energiei pe bursă scade, de ce nu și pe factură?

Prețul energiei pe bursă scade, de ce nu și pe factură?

Citește articolul
Plafonarea prețurilor și modul în care te afectează

Plafonarea prețurilor și modul în care te afectează

Citește articolul
Merită montarea unui sistem fotovoltaic?

Merită montarea unui sistem fotovoltaic?

Citește articolul
Ai nevoie de ajutor?