O nouă taxă pe factura de consum energie electrică

O nouă taxă pe factura de consum energie electrică

1. Ce este CfD?

Contribuția aferentă contractelor pentru diferență CfD reprezintă o taxă ce se colectează de la toți clienții finali de energie electrică pentru acoperirea costurilor necesare implementării şi funcţionării mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferenţă pentru producerea de energie electrică folosind tehnologii cu emisii reduse de carbon, respectiv din resurse regenerabile (eolian, solar, hidro, nuclear, hidrogen, stocare de energie). Mecanismul de sprijin a fost aprobat de guvern și a fost autorizat de Comisia Europeană.

2. În ce se exprimă CfD și cine colectează taxa?

CfD se exprimă în lei/kWh și este colectată prin factura de consum energie electrică de furnizorii de energie de la fiecare consumator.

3. Ce valoare are CfD? Fixă sau variabilă?

Valoarea CfD este stabilită de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Pentru perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2024 valoarea contribuției CfD este de 0,000128 lei/kWh fără TVA, respectiv 0,000152 de lei/kWh, TVA inclus, aprobată prin Ordinul ANRE 66/2024. Adică, la un consum de aproximativ 150 kWh, avem o cheltuială în plus pe factura de energie de 0,0228 lei pe lună (2,28 bani).

Începând cu anul 2025, valoarea CfD va fi anuală, dar cu posibilitate de modificare la fiecare 6 luni dacă în urma analizei ANRE este necesar acest lucru.

4. Ce acte normative reglementează CfD?

  • Hotărârea nr. 318/2024 privind aprobarea cadrului general pentru implementarea şi funcţionarea mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferenţă pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon
  • Ordinul ANRE nr. 51/2024 privind aprobarea Metodologiei de determinare şi colectare a contribuţiei aferente contractelor pentru diferenţă
  • Ordinul ANRE nr. 52/2024 privind aprobarea Contractului-cadru dintre contrapartea CfD şi plătitorul de contribuţie CfD pentru colectarea contribuţiei CfD şi a Contractului-cadru dintre operatorul schemei CfD şi contrapartea CfD
  • Ordinul ANRE nr. 66/2024 privind aprobarea contribuției pentru contracte de diferență CfD

5. Cine va plăti noua taxă CfD? Există scutiri?

Contribuția CfD se aplică tuturor clienților finali de energie electrică, persoane fizice cu consum casnic și persoanelor juridice. Nu există scutiri de la facturarea ei.

6. Când va apărea CfD pe facturile noastre?

Valoarea CfD se aplică de la 1 octombrie 2024 la energia electrică facturată, consumată după data de 1 octombrie 2024. Aceasta va apărea lunar pe factură și se aplică la consumul facturat.

7. Este noua taxă inclusă în prețul final facturat?

În acest moment, nu este clar dacă noua taxă este inclusă în prețul de plafon. Până la un răspuns clarificator din partea Ministerului Energiei și din partea ANRE noi, la E.ON, am început implementarea în facturare a contribuției CfD ca o componentă adițională la preț, după cum se prevede în actele normative menționate la punctul 4.

8. Ce vor vedea clienții pe factură?

În factura de consum energie electrică E.ON va apărea o nouă linie în cadrul tabelului „Produse și servicii facturate”, intitulată „Contribuție CfD”, cu cantitatea consumată (kWh) x CfD (lei/kWh) = valoare CfD + TVA (lei)

9. Cine va încasa noua taxă CfD?

Furnizorii vor colecta lunar contribuția CfD de la consumatorii de energie electrică, apoi aceasta va fi distribuită către cei doi beneficiari stabiliți pentru anul în curs:

  • OPCOM S.A. - Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi de Gaze Naturale, denumită Contraparte CfD
  • TRANSELECTRICA S.A. - Compania Naţională de Transport a Energiei Electrice, denumită Operatorul schemei CfD

10. Care sunt investițiile și tehnologiile care vor fi susținute datorită noii taxe CfD?

România, cu sprijinul BERD, a lansat în septembrie mecanismul Contractelor pentru Diferență (CfD) pentru construcția de instalații de energie regenerabilă și prima licitație pentru atribuirea a 1,5 GW capacitate de producție de energie regenerabilă (500 MW din energie solară fotovoltaică și 1 GW din energie eoliană terestră).

CfD este o schemă prin care investitorii în noi capacități de producție de energie electrică primesc garanția vânzării energiei la un preț fix timp de 15 ani. Acest ajutor de stat va fi acordat printr-o procedură de licitație competitivă, iar contractul va reprezenta diferența dintre prețul pieței și prețul convenit în contract. Astfel, beneficiarii vor primi plăți echivalente cu diferența dintre aceste două prețuri. Tehnologiile eligibile de producție a energiei electrice sunt cele care utilizează resurse eoliene on și offshore, precum și resurse solare fotovoltaice.

Îndată ce vor apărea noi informații privind facturarea CfD – dacă va fi sau nu inclusă în prețul final al energiei electrice – vom reveni cu clarificări inclusiv în ghidul facturii de consum, cât și în componentele prețului electricității.

Ai nevoie de ajutor?